Ekstrakt słodowy - suchy vs syrop

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #1

    Ekstrakt słodowy - suchy vs syrop

    Pytanie moje dotyczy proporcji wymienionych form ekstraktu.
    Czy syropu daje się tyle samo co suchego ekstraktu?
    Np. do startera używa się 200g suchego na litr wody. Czy w przypadku syropu też będzie to 200g?
    Czy może w wypadku startera w ogóle syrop nie jest zalecany?
    Ostatnia zmiana dokonana przez peter007; 2007-05-24, 19:23.
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
  • adanjan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 77

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
    Pytanie moje dotyczy proporcji wymienionych form ekstraktu.
    Czy syropu daje się tyle samo co suchego ekstraktu?
    Nie pamiętam gdzie, ale trafiłem na następujący przelicznik:
    100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

    nie mogę przypomieć sobie źródła tych informacji, ale powinny być poprawne.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Ja w jakiejś instrukcji od BA znalazlem informację, że:
      "1 kg ekstraktu słodowego w syropie = 0,8 kg ekstraktu słodowego w proszku".
      Zgadzałoby to się mniej wiecej z tym, co napisał adanjan.
      Tak więc jeśli chcesz być dokładny, to zamiast 200g suchego powinieneś dać 250g syropu.
      Ale generalnie myślę, że dla drożdży nie będzie miało to aż takiego znaczenia - równie dobrze zjedzą 200 jak i 250g.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • darekd
        Nepomucen, Crazy Lines#41 Green
        darekd
        West Coast IPA
        Ekstr. 16% , alk. 7,1%
        Chmiele: Idaho 7, Citra, Nelson Sauvin,
        W składzie płatki ryżowe

        Aromat – słodkie owoce (tropikalne, winogrona), żywice, tej citry to chyba niewiele
        Piana – średnia, trwały kożuszek
        Barwa – złota, prawie klarowna (podają,
        ...
        2024-07-21, 00:40
      • darekd
        Avery, Avery IPA
        darekd
        Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"

        6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno

        https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa

        Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...
        2024-05-25, 21:42
      • darekd
        Pinta Barrel, Immensity
        darekd
        Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.

        Ekstrakt 35% (!),
        Alk. 13,0%

        Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
        18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy

        https...
        2022-02-27, 00:22
      • Axl2
        Słodkie piwo z ekstraktu
        Axl2
        Witam wszystkich,

        Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
        2023-11-12, 21:50
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...