Ekstrakt słodowy - suchy vs syrop

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    Ekstrakt słodowy - suchy vs syrop

    Pytanie moje dotyczy proporcji wymienionych form ekstraktu.
    Czy syropu daje się tyle samo co suchego ekstraktu?
    Np. do startera używa się 200g suchego na litr wody. Czy w przypadku syropu też będzie to 200g?
    Czy może w wypadku startera w ogóle syrop nie jest zalecany?
    Last edited by peter007; 2007-05-24, 19:23.
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
  • adanjan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 77

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
    Pytanie moje dotyczy proporcji wymienionych form ekstraktu.
    Czy syropu daje się tyle samo co suchego ekstraktu?
    Nie pamiętam gdzie, ale trafiłem na następujący przelicznik:
    100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

    nie mogę przypomieć sobie źródła tych informacji, ale powinny być poprawne.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Ja w jakiejś instrukcji od BA znalazlem informację, że:
      "1 kg ekstraktu słodowego w syropie = 0,8 kg ekstraktu słodowego w proszku".
      Zgadzałoby to się mniej wiecej z tym, co napisał adanjan.
      Tak więc jeśli chcesz być dokładny, to zamiast 200g suchego powinieneś dać 250g syropu.
      Ale generalnie myślę, że dla drożdży nie będzie miało to aż takiego znaczenia - równie dobrze zjedzą 200 jak i 250g.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X