Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?
Collapse
X
-
bardzo proszę na przyszłość bardziej informatywnie tytułować wątek (poprawiłem - bo w treści także brakowało informacji o jakie drożdże chodziło)- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Na razie mam zapas płynnych: 3944 Witbier i 3068 Waizen. Więc suchych na razie testować nie będę, choć jestem ciekawa jak się sprawdzają.Comment
-
. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe
.
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Mam tu pewne wątpliwości znając opinie, co do propagacji drożdży suszonych. Na razie wiem, że gęstwa z 3068 wytrzymuje bez problemu 5 warek, a nawet jakby dojrzewa (od 3 warki efekty są lepsze niż na początku). Aspekt ekonomiczny w moim przypadku nie przemawia zatem za nowymi drożdżami, chyba że nieprawdziwe są negatywne opinie o gęstwach pochodzących z "suszek".Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Z tymi drożdżami to chyba jeszcze nikt nie ma doświadczenia. W Żywcu szumnie reklamowano te drożdże, jednak wtedy nie były jeszcze do kupienia (mimo wystawienia ich na stoisku).
Za kilka dni sytuacja ta się pewnie diametralnie zmieniW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Mam tu pewne wątpliwości znając opinie, co do propagacji drożdży suszonych. Na razie wiem, że gęstwa z 3068 wytrzymuje bez problemu 5 warek, a nawet jakby dojrzewa (od 3 warki efekty są lepsze niż na początku). Aspekt ekonomiczny w moim przypadku nie przemawia zatem za nowymi drożdżami, chyba że nieprawdziwe są negatywne opinie o gęstwach pochodzących z "suszek".
Też jestem ciekawa tych drożdży, zwłaszcza, że używałam też raz drożdży do piw pszenicznych (niby) Braupartnera i piwo wychodziło takie jak należy, ze wszystkimi pożądanymi aromatami, więc rozumiem, że te GORSZE nie będąComment
-
Najlepsza rada: sam spróbuj. Parę razy odzyskiwałam gęstwę z suchych drożdży i wychodziło mi na nich bardzo dobre piwo.
Też jestem ciekawa tych drożdży, zwłaszcza, że używałam też raz drożdży do piw pszenicznych (niby) Braupartnera i piwo wychodziło takie jak należy, ze wszystkimi pożądanymi aromatami, więc rozumiem, że te GORSZE nie będą
Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy.
MarekOstatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2007-06-28, 12:41.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Swoja droga ciekawe jaki to szczep został zasuszony? Weihenstephan, czy jakiś inny? Można taka informacje uzyskać od Fermentisu?Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy., bo w WES zamówiłem) więc niedlugo sprawdzę.
Comment
-
Ja miałem z kolei wrażenie, że na tych BP miałem więcej goździków (bananów mało), ale gdy porównywałem je z tym na 3068, to również bardziej smakowało mi to drugie. Muszę chyba powtórzyć test - oba piwka mają już ok 2-3 miesięce - myślę, że się już smaki wyrównały.
Zamówiłem te drożdże (cholera, przepłaciłem trochę, bo w WES zamówiłem) więc niedlugo sprawdzę.
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 - Loading...
- Koniec listy.
Comment