Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?
Collapse
X
-
Uff, to sie bardzo cieszę bo już kupiłem te drożdże. Odzyskiwałeś i używałeś ponownie gęstwę?Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
A po co ważyłeś na wadze te 45 warek przez dwa lata ?Comment
-
No i zabutelkowałem piwko na tych wb06
-3000g pszeniczny 14-18EBC
-2000g pilzeński
-250g carapils
-40`C 15 min
-65`C 90min
-76`C STOP
....
fermentacja w temp. om 18`C przez 16 dni.
Błędem było to 3kg ciemnego pszenicznego, ale .. dzisiaj szykowałem się na warkę pszeniczną a robię zwykłego pilsa. Wolę zainwestować trochę kasy i dokupić 3068...
Nie wiem ale dla mnie te drożdże są bardzo podobne w działaniu do:
i dużo dużo jeszcze im brakuje do efektów 3068! Nie ten zapach, nie ten aromat.
Piwko takie sobie, może podczas refermentacji jeszcze coś dojdzie, może hmmm się do końca popsuje, bo to 'kwaśnicowe' przecież i lekki aromat ma.
No chyba że spieprzyłem kolejne piwo i moja opinia jest błędna!
Oczywiście dam jeszcze znać za jakiś czas.
Kilka warek miałem ostatnio takich że psuły się po zabutelkowaniu, podczas butelkowania były bardzo dobre, ale mam nadzieję że te kilka litrów chloru zrobiło już swoje.
Tak więc ja odpuszczam, ale mogę odstąpić gęstwę chętnym, lub nawet saszetkę WB06.
Dodam tylko jeszcze że pierwsza warka (ta u brata) smakowała podobnie, myślałem że to wina 'młodego' piwa, może szumu w głowie, ale nie - to takie drożdże.
MarekOstatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2007-09-17, 14:21.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
-
. Większość z moich warek zrobiłem na drożdżach płynnych ale te na suchych, poza tymi na brewkitowych smakowo nie były złe. Jedno co zauważyłem to gorsze klarowanie sie piwa, co akurat w przypadku drożdży z tego wątku jest zaletą. Jak mi nie spodobają sie te drożdże to spróbuje obudzić zeszłoroczne 3068 hibernujące w glicerynie. Zresztą spróbuję tak czy siak. Ciekawość
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
-
No i jestem po pierwszej próbie zielonego piwa. Aromaty goździkowe są obecne i to wcale nie jest ich mniej niż przy 3068. Jest dobrze i jak na chwilę obecną z czystym sumieniem mogę polecić te drożdże.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.
Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:
WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...-
Channel: Surowce
2025-03-01, 16:31 -
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment