Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #31
    Moje piwko niestety się czymś zaraziło, zdaje się że powodem było 'wykipienie' drożdży podczas fermentacji burzliwej. Drożdże w słoiku skwaśniały, piwko w butelkach jest pijalne ale 'nieczęstowalne' - z lekkim aromatem cytryny, gdzieś w tle czuć 'prawidłowe aromaty'.

    Tak więc odwołuję moje opinie o WB06.


    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • pepesz
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 85

      #32
      Moja warka na tych drożdżach też miała lekki posmak cytrynowy. Nie był to kwasior, ale delikatny posmaczek. Nie wypiłem ani szklaneczki. Wszystko poszło do kibla. Warzyłem w lipcu w trakcie upałów i to pewnie było powodem, a nie jakość drożdży.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepesz Wyświetlenie odpowiedzi
        Moja warka na tych drożdżach też miała lekki posmak cytrynowy. Nie był to kwasior, ale delikatny posmaczek. Nie wypiłem ani szklaneczki. Wszystko poszło do kibla. Warzyłem w lipcu w trakcie upałów i to pewnie było powodem, a nie jakość drożdży.
        Jak to, z powodu cytrynowego posmaku wylałeś 20litrów piwa do kibla? Nie jesteś aby trochę zbyt rozrzutny?
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • pepesz
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 85

          #34
          Piwo po cichej przelałem do 18 l kega. Sam nie wypiłbym takiej ilości. Większość znajomych widząc metne piwo podchodzą do tego nieufnie. Gdybym zapodał skwaśniałe to nigdy nie sięgneli by po piwo pszeniczne. Zrobiłem to dla dobra tego gatunku

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #35
            Potwierdzam zasłyszane gdzieś opinie o mocnym odfermentowaniu tych drożdzy. Z 11 blg spadło mi do 2 blg przy przerwie scukrzajacej 20 minut.
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • macas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 680

              #36
              Ja mam mieszane uczucie co do WB, robiłem 2 warki druga z odzysku gęstwy.
              Obie były lekko kwaskowate, ale pierwsza po około miesiącu dojrzała i miała wszystkie smaki i zapachy pszeniczniaka, druga po ponad 2 miesiącach nadal ma kwaskowe posmaki.
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                Bananowy, dobry pszeniczniak z fenolowym posmakiem. Nie wiem, gdzie jacer wyczuł te goździki ;P.
                Smakowało jak typowe piw na drożdżach Fermentis WB-06.
                Ale WB-06 dają dość wyraźne goździki, więc IMO mógł je wyczuć. Oczywiście piwa o którym mowa nie piłem. A powiedzcie koledzy czy też było tak strasznie wodniste jak domowe pszenice na tych drożdżach?
                blog.kopyra.com

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #38
                  Nie nie było wodniste.
                  Na tych drożdżach zrobiłem kilkanaście przemysłowych warek, trochę też wypiłem, a smak kaliskiej pszenicy bardzo przypominał warzone przeze mnie piwa.
                  Piwa na tych drożdżach na pewno nie były wodniste ani wytrawne, drożdże nie odfermentowują zbyt głęboko. Jak jest w warunkach domowych to nie wiem, jeszcze ich nie próbowałem.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Piwa na tych drożdżach na pewno nie były wodniste ani wytrawne, drożdże nie odfermentowują zbyt głęboko. Jak jest w warunkach domowych to nie wiem, jeszcze ich nie próbowałem.
                    No właśnie, producent też zapewnia, że odfermentowują płytko, a tymczasem w warunkach domowych odfermentowują ekstremalnie głęboko z 12° do 1,5-2°blg. Takie są moje i nie tylko moje doświadczenia.
                    Last edited by kopyr; 2009-04-27, 10:38.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #40
                      Przy jakiej dawce drożdży? Z moich doświadczeń wynika, że 5g na 10 litrów brzeczki to trochę za dużo.
                      Być może wystarczy pół saszetki.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przy jakiej dawce drożdży? Z moich doświadczeń wynika, że 5g na 10 litrów brzeczki to trochę za dużo.
                        Być może wystarczy pół saszetki.
                        Nigdy nie daję całej saszetki. Zwykle 1/3-1/4 saszetki. Zresztą to chyba nie ma większego znaczenia, nawet jak na burzliwej nie zeszłyby zbyt głęboko, to potem zrobi granaty w butelkach. Może jest jakiś inny problem. Może nie należy robić p. ferulikowej i białkowej. No nie mam pojęcia.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • bumbastic
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.08
                          • 135

                          #42
                          Mi właśnie wyprodukowały granaty. Z 12blg odfermentowały do 3,5. Myślałem, że to wszystko na co je stać więc zabutelkowałem plus 4g cukru na 0,5l /w końcu pszenicy nalezy się dużo CO2/. Jedną wysadziło dnem, a drugiej pękła szyjka i to po tygodniu. Resztę butelek odgazowałem uchylając kapsel, ale zastanawiam się czy za jakiś czas nie powtórzyć tej operacji, chyba że wcześniej wszystko pójdzie w

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            A powiedzcie koledzy czy też było tak strasznie wodniste jak domowe pszenice na tych drożdżach?
                            Wręcz przeciwnie, więc nie wiem po czym darko wnosi, że były na WB-06?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • artur2
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 535

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              No właśnie, producent też zapewnia, że odfermentowują płytko, a tymczasem w warunkach domowych odfermentowują ekstremalnie głęboko z 12° do 1,5-2°blg. Takie są moje i nie tylko moje doświadczenia.
                              Mi również odfermentowały od 12 do 2 (ze słodu). Piwo jest wodniste i mało treściwe. Następnym razem mam zamiar użyć płynnych.
                              Chociaż z drugiej strony fermentowały też ekstrakt John Bull i to piwo wyszło dobre smakowo (12,5 -> 3,5 BLG).
                              Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              • darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wręcz przeciwnie, więc nie wiem po czym darko wnosi, że były na WB-06?
                                Patrz post #38

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X