Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNigdy nie daję całej saszetki. Zwykle 1/3-1/4 saszetki. Zresztą to chyba nie ma większego znaczenia, nawet jak na burzliwej nie zeszłyby zbyt głęboko, to potem zrobi granaty w butelkach. Może jest jakiś inny problem. Może nie należy robić p. ferulikowej i białkowej. No nie mam pojęcia.
To co opisał darko dotyczy leżakowania w warunkach przemysłowych w bardzo niskich temperaturach w których drożdże te przestają pracować a w warunkach domowych ciągle pracują."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że wyjaśnieniem jest temperatura w jakiej są leżakowane po fermentacji.
To co opisał darko dotyczy leżakowania w warunkach przemysłowych w bardzo niskich temperaturach w których drożdże te przestają pracować a w warunkach domowych ciągle pracują.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziAle mi odfermentowały już podczas burzliwej.
Umowny termin "cicha" czy "burzliwa" nie ma tu nic do rzeczy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNo co się dziwisz? Jakbyś przy blg=3 postawił w temp 3°C to tak by zostały.
Umowny termin "cicha" czy "burzliwa" nie ma tu nic do rzeczy.
Comment
-
-
Tu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.
Jest też inna droga - pasteryzacja"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.
Jest też inna droga - pasteryzacja
A co z róznym zacieraniem?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A może sam byś mógł odpowiedzieć na to pytanie? Widziałeś kiedyś różnice w piwach różnie zacieranych? Pomijam ewidentne błędy/wypadki/ jak zabicie enzymów i takie tam..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA może sam byś mógł odpowiedzieć na to pytanie? Widziałeś kiedyś różnice w piwach różnie zacieranych?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.
Jest też inna droga - pasteryzacja
Comment
-
-
A po co?
(To pisałem ja fido choć po długości i lakoniczności posta mógłbyś pomyśleć, że to ktoś inny )"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA po co?
A po to aby było gdzie przechowywać piwo w lecie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSam warzył, to wieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA po to aby było gdzie przechowywać piwo w lecie.
Piwo śmiało można przechowywać w temperaturach wysokich tylko, że zmienia się jego bukiet smakowo-zapachowy w kierunku zupełnie niepożądanym przez smakoszy. O dziwo, piwa pasteryzowane są dużo odporniejsze na te warunki. Czary jakieś czy co?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziO dziwo, piwa pasteryzowane są dużo odporniejsze na te warunki. Czary jakieś czy co?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment