Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Wręcz przeciwnie, więc nie wiem po czym darko wnosi, że były na WB-06?
    Sam warzył, to wie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Nigdy nie daję całej saszetki. Zwykle 1/3-1/4 saszetki. Zresztą to chyba nie ma większego znaczenia, nawet jak na burzliwej nie zeszłyby zbyt głęboko, to potem zrobi granaty w butelkach. Może jest jakiś inny problem. Może nie należy robić p. ferulikowej i białkowej. No nie mam pojęcia.
      Myślę, że wyjaśnieniem jest temperatura w jakiej są leżakowane po fermentacji.

      To co opisał darko dotyczy leżakowania w warunkach przemysłowych w bardzo niskich temperaturach w których drożdże te przestają pracować a w warunkach domowych ciągle pracują.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Myślę, że wyjaśnieniem jest temperatura w jakiej są leżakowane po fermentacji.

        To co opisał darko dotyczy leżakowania w warunkach przemysłowych w bardzo niskich temperaturach w których drożdże te przestają pracować a w warunkach domowych ciągle pracują.
        Ale mi odfermentowały już podczas burzliwej.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale mi odfermentowały już podczas burzliwej.
          No co się dziwisz? Jakbyś przy blg=3 postawił w temp 3°C to tak by zostały.
          Umowny termin "cicha" czy "burzliwa" nie ma tu nic do rzeczy.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            No co się dziwisz? Jakbyś przy blg=3 postawił w temp 3°C to tak by zostały.
            Umowny termin "cicha" czy "burzliwa" nie ma tu nic do rzeczy.
            Tak podchodząc do sprawy, to do sweet stouta nie powinno się dodawać laktozy, tylko po prostu po odfermentowaniu do 6blg schłodzić do 3C. No chyba nie tędy droga.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #51
              Tu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.

              Jest też inna droga - pasteryzacja
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Tu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.

                Jest też inna droga - pasteryzacja

                A co z róznym zacieraniem?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #53
                  A może sam byś mógł odpowiedzieć na to pytanie? Widziałeś kiedyś różnice w piwach różnie zacieranych? Pomijam ewidentne błędy/wypadki/ jak zabicie enzymów i takie tam...
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    A może sam byś mógł odpowiedzieć na to pytanie? Widziałeś kiedyś różnice w piwach różnie zacieranych?
                    No jasne, dlaczego by nie?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.

                      Jest też inna droga - pasteryzacja
                      Nie no fido, nie mieszajmy dwóch różnych spraw. Piwnic lodowych nie wymyślono po to, żeby przerywać fermentację.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #56
                        A po co?
                        (To pisałem ja fido choć po długości i lakoniczności posta mógłbyś pomyśleć, że to ktoś inny )
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          A po co?


                          A po to aby było gdzie przechowywać piwo w lecie.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Sam warzył, to wie
                            W Kaliszu warzył?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              A po to aby było gdzie przechowywać piwo w lecie.
                              ... aby nie traciło swoich walorów, czyli aby spowolnić jak najbardziej dalszą fermentację.

                              Piwo śmiało można przechowywać w temperaturach wysokich tylko, że zmienia się jego bukiet smakowo-zapachowy w kierunku zupełnie niepożądanym przez smakoszy. O dziwo, piwa pasteryzowane są dużo odporniejsze na te warunki. Czary jakieś czy co?
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                O dziwo, piwa pasteryzowane są dużo odporniejsze na te warunki. Czary jakieś czy co?
                                Zaraz tam czary. Piwo niepasteryzowane ŻYJE a wszystko co żyje zmienia się z czasem na skutek wewnętrznego metabolizmu. Pasteryzowane piwo to zakonserwowany TRUP, tutaj zachodzą tylko powolne reakcje bez udziału "vis vitalis".
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X