Wędzenie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #16
    Oto zdjęcia z wędzenia:
    Click image for larger version

Name:	IMG_1711.jpg
Views:	1
Size:	32,4 KB
ID:	2023788

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #17
      i jeszcze jedno:
      Click image for larger version

Name:	wędzarnia2.jpg
Views:	1
Size:	56,2 KB
ID:	2023789

      Comment

      • marian2007
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.07
        • 9

        #18
        Czy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007 Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
          Było o tym kilka postów niżej.
          Można wędzić ześrutowany, ale jeśli nie chcesz mieć piwa o smaku tylko wędzonki, to na pewno krócej.
          A ile krócej? angasc coś pisał o propozycji 30 minut, ale chyba nie zostało to jeszcze przetestowane...
          Tak więc może to Ty nam odpowiesz jak już uwędzisz?

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007 Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
            Moim zdaniem nie można. Szkoda zachodu.

            Comment

            • marian2007
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.07
              • 9

              #21
              Jesli uwedze to na pewno napisze.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007
                Czy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
                Moim zdaniem można. Nie bardzo wiem, dlaczego to miałby być błąd. Będzie miał zapewne nieco inny smak, bo bez wody będzie inaczej reagował na dym.

                Rzecz jasna nie można go moczyć przez wędzeniem, bo straci część cukrów, a reszta się poskleja. No i porcja musi być mniejsza, bo ze względu na zmielenie będzie gęstszy, czyli mniej przepuszczalny dla dymu.

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moim zdaniem można. Nie bardzo wiem, dlaczego to miałby być błąd. Będzie miał zapewne nieco inny smak, bo bez wody będzie inaczej reagował na dym.

                  Rzecz jasna nie można go moczyć przez wędzeniem, bo straci część cukrów, a reszta się poskleja. No i porcja musi być mniejsza, bo ze względu na zmielenie będzie gęstszy, czyli mniej przepuszczalny dla dymu.
                  Można też najpierw uważyć piwo a następnie przepuszczać przez nie dym na zasadzie bełkotki
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Można też sobie nawet piwo kupić w sklepie. Ale akurat nie chodzi mi o błyskotliwe żarciki z błędami ortograficznymi, tylko wytłumacz mi, dlaczego nie można wędzić słodu ześrutowanego? Co takiego złego się z nim dzieje, że nie można?

                    Comment

                    • oryks
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.01
                      • 297

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Można też najpierw uważyć piwo a następnie przepuszczać przez nie dym na zasadzie bełkotki
                      Pozdrawiam

                      Właśnie, że nie można bo taki produkt może być nawet niebezpieczny dla zdrowia.
                      To też jedna z podstaw wędzenia.

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Można też sobie nawet piwo kupić w sklepie. Ale akurat nie chodzi mi o błyskotliwe żarciki z błędami ortograficznymi, tylko wytłumacz mi, dlaczego nie można wędzić słodu ześrutowanego? Co takiego złego się z nim dzieje, że nie można?
                        Sorry za błąd (a właściwie za użycie innego słowa). Ześrutowany słód ma całkowicie inne właściwości fizyczne. Jeżeli wędzenie polega też na adsorpcji niektórych składników dymu to powierzchnia adsorpcji będzie w tym przypadku za bardzo rozwinięta i bardzo porowata.
                        A wydaje mi się że takie wędzenie powinno być zbliżone do jednej faz produkcji słodu dymionego: suszenia dymem. Dlatego upieram się też że słód przed wędzeniem powinien być nawilżony.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                          ... Jeżeli wędzenie polega też na adsorpcji niektórych składników dymu to powierzchnia adsorpcji będzie w tym przypadku za bardzo rozwinięta i bardzo porowata...
                          Ale co to ma wspólnego z tym, że nie można tak wędzić słodu? Będzie bardziej śmierdzący i tyle, ale na pewno nie będzie szkodliwy.

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ale co to ma wspólnego z tym, że nie można tak wędzić słodu? Będzie bardziej śmierdzący i tyle, ale na pewno nie będzie szkodliwy.
                            Nie chodzi o to że, nie będzie szkodliwy, ale myślę że, tak się po prostu nie robi słodu wędzonego. Bo "Będzie bardziej śmierdzący i tyle..."

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                              To trzeba było od razu powiedzieć bo to na pewno był błąd...
                              To dobrze, że "myślisz". Bo wyżej przekazałeś to jako jedynie słuszną prawdę objawioną.

                              Comment

                              • hasintus
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2006.07
                                • 850

                                #30
                                Click image for larger version

Name:	IMG_2471.jpg
Views:	1
Size:	36,8 KB
ID:	2026530
                                W tym roku przebudowałem nieco moją wędzarnię. Palenisko urządziłem z boku tak że, nie muszę się obawiać że, do wędzonego słodu dotrze zbyt wysoka temperatura. I mogłem podkładać całkiem grube dębowe polana. Drewno jest sezonowane, do palenia w kominku, zostało mi po zimie.
                                Uwędzony słód pszeniczny porównałem z jęczmiennym Weyermanna. Aromat bardzo podobny ale u mnie dużo bardziej intensywny.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X