Wędzenie słodu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007 Wyświetlenie odpowiedziCzy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
Można wędzić ześrutowany, ale jeśli nie chcesz mieć piwa o smaku tylko wędzonki, to na pewno krócej.
A ile krócej? angasc coś pisał o propozycji 30 minut, ale chyba nie zostało to jeszcze przetestowane...
Tak więc może to Ty nam odpowiesz jak już uwędzisz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007 Wyświetlenie odpowiedziCzy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007Czy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
Rzecz jasna nie można go moczyć przez wędzeniem, bo straci część cukrów, a reszta się poskleja. No i porcja musi być mniejsza, bo ze względu na zmielenie będzie gęstszy, czyli mniej przepuszczalny dla dymu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem można. Nie bardzo wiem, dlaczego to miałby być błąd. Będzie miał zapewne nieco inny smak, bo bez wody będzie inaczej reagował na dym.
Rzecz jasna nie można go moczyć przez wędzeniem, bo straci część cukrów, a reszta się poskleja. No i porcja musi być mniejsza, bo ze względu na zmielenie będzie gęstszy, czyli mniej przepuszczalny dla dymu.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Można też sobie nawet piwo kupić w sklepie. Ale akurat nie chodzi mi o błyskotliwe żarciki z błędami ortograficznymi, tylko wytłumacz mi, dlaczego nie można wędzić słodu ześrutowanego? Co takiego złego się z nim dzieje, że nie można?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziMożna też najpierw uważyć piwo a następnie przepuszczać przez nie dym na zasadzie bełkotki
Pozdrawiam
Właśnie, że nie można bo taki produkt może być nawet niebezpieczny dla zdrowia.
To też jedna z podstaw wędzenia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMożna też sobie nawet piwo kupić w sklepie. Ale akurat nie chodzi mi o błyskotliwe żarciki z błędami ortograficznymi, tylko wytłumacz mi, dlaczego nie można wędzić słodu ześrutowanego? Co takiego złego się z nim dzieje, że nie można?
A wydaje mi się że takie wędzenie powinno być zbliżone do jednej faz produkcji słodu dymionego: suszenia dymem. Dlatego upieram się też że słód przed wędzeniem powinien być nawilżony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus... Jeżeli wędzenie polega też na adsorpcji niektórych składników dymu to powierzchnia adsorpcji będzie w tym przypadku za bardzo rozwinięta i bardzo porowata...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziAle co to ma wspólnego z tym, że nie można tak wędzić słodu? Będzie bardziej śmierdzący i tyle, ale na pewno nie będzie szkodliwy.
Comment
-
-
W tym roku przebudowałem nieco moją wędzarnię. Palenisko urządziłem z boku tak że, nie muszę się obawiać że, do wędzonego słodu dotrze zbyt wysoka temperatura. I mogłem podkładać całkiem grube dębowe polana. Drewno jest sezonowane, do palenia w kominku, zostało mi po zimie.
Uwędzony słód pszeniczny porównałem z jęczmiennym Weyermanna. Aromat bardzo podobny ale u mnie dużo bardziej intensywny.
Comment
-
Comment