Wędzenie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #31
    Kolejna wiosna i powoli nadchodzi czas na Grodzisza. Tym razem nabyłem drogą kupna rurę stalową fi 15 dł 1,5 metra i oddaliłem palenisko. W ten sposób uniknę zbyt wysokiej temp. wędzenia. Idąc za głosami zadymiaczy wedlin do wedzenia dałem słód nie nawilżony, całkowicie suchy. Efekt moim zdaniem jest gorszy, słód oprócz aromatu wędzonego ma też lekki aromat tostowy i barwę nieco przyciemnioną.
    Zobaczymy jak to wpłynie na gotowe piwo.

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 2007.05
      • 1501

      #32
      Z tego co wiem Gerdzio namacza słód przed wędzeniem i wychodzi mu ten słód o bardzo przyjemnym zapachu
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      Przetwarzanie...
      X