Wędzenie słodu
Collapse
X
-
Comment
-
Można wędzić ześrutowany, ale jeśli nie chcesz mieć piwa o smaku tylko wędzonki, to na pewno krócej.
A ile krócej? angasc coś pisał o propozycji 30 minut, ale chyba nie zostało to jeszcze przetestowane...
Tak więc może to Ty nam odpowiesz jak już uwędzisz?Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian2007Czy mozna wedzic slod juz zesrutowany? Po prostu niemam srutownika a chcialbym sprobowac.
Rzecz jasna nie można go moczyć przez wędzeniem, bo straci część cukrów, a reszta się poskleja. No i porcja musi być mniejsza, bo ze względu na zmielenie będzie gęstszy, czyli mniej przepuszczalny dla dymu.Comment
-
Moim zdaniem można. Nie bardzo wiem, dlaczego to miałby być błąd. Będzie miał zapewne nieco inny smak, bo bez wody będzie inaczej reagował na dym.
Rzecz jasna nie można go moczyć przez wędzeniem, bo straci część cukrów, a reszta się poskleja. No i porcja musi być mniejsza, bo ze względu na zmielenie będzie gęstszy, czyli mniej przepuszczalny dla dymu.
PozdrawiamComment
-
Można też sobie nawet piwo kupić w sklepie. Ale akurat nie chodzi mi o błyskotliwe żarciki z błędami ortograficznymi, tylko wytłumacz mi, dlaczego nie można wędzić słodu ześrutowanego? Co takiego złego się z nim dzieje, że nie można?Comment
-
Comment
-
A wydaje mi się że takie wędzenie powinno być zbliżone do jednej faz produkcji słodu dymionego: suszenia dymem. Dlatego upieram się też że słód przed wędzeniem powinien być nawilżony.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus... Jeżeli wędzenie polega też na adsorpcji niektórych składników dymu to powierzchnia adsorpcji będzie w tym przypadku za bardzo rozwinięta i bardzo porowata...Comment
-
Nie chodzi o to że, nie będzie szkodliwy, ale myślę że, tak się po prostu nie robi słodu wędzonego. Bo "Będzie bardziej śmierdzący i tyle..."Comment
-
W tym roku przebudowałem nieco moją wędzarnię. Palenisko urządziłem z boku tak że, nie muszę się obawiać że, do wędzonego słodu dotrze zbyt wysoka temperatura. I mogłem podkładać całkiem grube dębowe polana. Drewno jest sezonowane, do palenia w kominku, zostało mi po zimie.
Uwędzony słód pszeniczny porównałem z jęczmiennym Weyermanna. Aromat bardzo podobny ale u mnie dużo bardziej intensywny.Comment
Related Topics
Collapse
-
Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel
dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 35
https://www.schlenkerla.de/rauchbi...-
Channel: Niemcy
-
-
Rauchbock
Ekstr. 16%
Alk. 6,4%
Aromat - tony wędzonego słodu dominują (nie piszę czy oscypek czy kiełbasa, bo wiadomo że słód nie jest wędzony produktami spożywczymi, a odgadnięcie jakie drewno zostało użyte do wędzenia słodu jest poza moimi możliwościami,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Legendarny, historyczny browar we frankońskim Bambergu i o dziwo nie oceniane tu dotąd piwo (no chyba, że nie znalazłem...)
Ciemny Rauch na słodzie z bukowego wędzenia ze złotymi medalami na European Beer Star 2021 i 2022.
https://klosterbraeu.de/
13,1% ekstr.,...-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo spod Lubowli (Stará Ľubovňa) na Spiszu, a całym tym miejscu, gdzie jest warzone więcej tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...tville-taberna
W składzie m.in. wędzony słód...-
Channel: Słowacja
-
-
Miałem to piwo przetrzymać do przyszłego roku, ale teraz jest lepszy moment by je otworzyć i wypić za wolność naszych sąsiadów...
Lwowski browar, który nawiązuje do polityki. Znany między innymi z:
Putin Huilo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi.../europa/ukrain...-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment