Refermentacja, czym słodzić?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tormod
    1) Rozumiem, że roztwór dodaje się już po zlaniu piwa znad osadów po fermentacji cichej do pojemnika przelewowego na krótko przed przelaniem do butelek?
    Ja bym sugerował inną kolejność: wlanie przygotowanego roztworu do pustego "pojemnika przelewowego" i zlanie nań wężykiem młodego piwa z fermentora. W ten sposób równomiernie się rozprowadzi surowiec do refermentacji bez dodatkowego mieszania.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #47
      Lepiej jednak czymś (zdezynfekowanym!) zamieszać. Jeśli wlewać na dno, to jednak gdy już tam trochę brzeczki jest.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tormod
        Nie mam, na przyszłość pytam. Żeby nie zanudzać później
        W rankingu Codera ma pierwsze miejsce, więc pomyślałem, że można spróbować.
        Co to za ranking ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto
          Ja bym sugerował inną kolejność: wlanie przygotowanego roztworu do pustego "pojemnika przelewowego" i zlanie nań wężykiem młodego piwa z fermentora. W ten sposób równomiernie się rozprowadzi surowiec do refermentacji bez dodatkowego mieszania.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Lepiej jednak czymś (zdezynfekowanym!) zamieszać. Jeśli wlewać na dno, to jednak gdy już tam trochę brzeczki jest.
          Seta, możesz w trzech słowach - dlaczego lepiej zrobić "podbicie" z brzeczki przed wlaniem syropu? Wolę sytuacje klarowne - Nie dotykaj bo się spocisz niż Nie dotykaj
          Ja robię jak napisał Toto.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #50
            No chodzi o to że gęsty syrop może osiąść na dnie. Przy odpowiednio rozpuszczonym powinno być OK, ale ja wolę go wlać jak już mam 5l, bo miałem problem z nierównomiernym nagazowaniem. Przegazowane były właśnie ostatnie butelki (czyli z piwem z dna) - oznaczam je zawsze kropką na kapslu.

            Comment

            • Tormod
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.10
              • 18

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Co to za ranking ?
              W przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):

              1. Rezerwą
              2. Ekstratkem w proszku
              3. Glukozą
              4. Fruktozą
              5. Cukrem (sacharozą)

              Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
              Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)

              Napisał Coder 17/07/2007

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tormod
                W przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):

                1. Rezerwą
                2. Ekstratkem w proszku
                3. Glukozą
                4. Fruktozą
                5. Cukrem (sacharozą)

                Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
                Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)

                Napisał Coder 17/07/2007
                Nie wiem wg jakich kryteriów powstał ten ranking ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #53
                  Tak wyszło z tarota.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto
                  Ja bym sugerował inną kolejność: wlanie przygotowanego roztworu do pustego "pojemnika przelewowego" i zlanie nań wężykiem młodego piwa z fermentora. W ten sposób równomiernie się rozprowadzi surowiec do refermentacji bez dodatkowego mieszania.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Lepiej jednak czymś (zdezynfekowanym!) zamieszać. Jeśli wlewać na dno, to jednak gdy już tam trochę brzeczki jest.
                  Nie ma to żadnego znaczenia. Można wlać roztwór przed wlaniem brzeczki, w trakcie, lub po. Można zamieszać, ale nie trzeba. Istnieje takie zjawisko, jak dyfuzja (def.: Dyfuzja jest to samorzutne przenikanie cząsteczek jednej fazy układu w głąb fazy drugiej). wystarczy pozostawić brzeczkę z roztworem cukru na 15 minut, a same się równomiernie wymieszają. Polecam to wszystkim, bo nie ma wtedy problemu z nierównomiernym nagazowaniem w butelkach.

                  Ja wypraktykowałem taki sposób: roztwór cukru wlewałem małymi porcjami w trakcie wleania brzeczki, ruchem kolistym rozprowadzając po powierzchni. Po wlaniu wszystkiego zostawiałem w spokoju na 5 - 10 minut i dopiero wtedy przelewałem do butelek.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #54
                    Z tą dyfuzją, to mozna się przeliczyć....
                    Robię standardowo, czyli na dno fermentatora wlewam rotwór i przelewam wężykiem...
                    Dlatego, ze raz się przeliczyłem, więc zawsze po przelaniu węzykiem mieszam całość ..tymże wężykiem i odczekuję 5-10 minut

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #55
                      Szybkość dyfuzji zależy od gęstości syropu. Pewnie są na forum ludzie, którzy potrafiliby to obliczyć...

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Szybkość dyfuzji zależy od gęstości syropu. Pewnie są na forum ludzie, którzy potrafiliby to obliczyć...
                        Obliczenie tego procesu nie jest niestety proste. Dyfuzja w cieczach jest bardzo wolnym zjawiskiem, szczególnie w przypadku tak dużych cząstek jak sacharoza czy maltoza. Tutaj rolę istotniejszą gra wymuszona konwekcja czyli ruch płynu wywołany przepływającym piwem. Aby dobrze wymieszać piwo i surowiec do refermentacji należy zadbać o to by ten przepływ był możliwie jak najszybszy a wężyk sięgał dna napełnianego zbiornika (bo piwo ma mniejszą gęstość od surowca do refermentacji).
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • XboXC
                          Rozlew refermentacja a temperatura
                          XboXC
                          Witam.
                          Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

                          Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
                          Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

                          Jeśli tak to co w sytuacji...
                          2017-02-28, 21:00
                        • JonI
                          Refermentacja - temperatura
                          JonI
                          Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
                          Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
                          2018-01-04, 12:20
                        • jendrush
                          Refermentacja: muscovado?
                          jendrush
                          Czołem Szanowni,

                          tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
                          Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
                          1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...
                          2017-10-21, 14:43
                        • mtweeman
                          Brewkit Mangrove Jack's Pale Ale a ilość surowca do refermentacji
                          mtweeman
                          Hej,

                          miałem przystąpić dzisiaj do swojego pierwszego butelkowania, ale mam wątpliwość odnośnie ilości surowca do refermentacji brewkita Mangrove Jacks 1,8kg Pale Ale.

                          Chciałem skorzystać z kalkulatora ze strony:
                          http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbona...
                          2016-10-30, 12:57
                        • Vengeance
                          Refermentacja miodem
                          Vengeance
                          Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.

                          Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.

                          Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest...
                          2017-05-07, 13:16
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...