Refermentacja, czym słodzić?
Collapse
X
-
Comment
-
Ja robię jak napisał Toto.Comment
-
No chodzi o to że gęsty syrop może osiąść na dnie. Przy odpowiednio rozpuszczonym powinno być OK, ale ja wolę go wlać jak już mam 5l, bo miałem problem z nierównomiernym nagazowaniem. Przegazowane były właśnie ostatnie butelki (czyli z piwem z dna) - oznaczam je zawsze kropką na kapslu.Comment
-
W przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):
1. Rezerwą
2. Ekstratkem w proszku
3. Glukozą
4. Fruktozą
5. Cukrem (sacharozą)
Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)
Napisał Coder 17/07/2007Comment
-
W przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):
1. Rezerwą
2. Ekstratkem w proszku
3. Glukozą
4. Fruktozą
5. Cukrem (sacharozą)
Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)
Napisał Coder 17/07/2007Mniej książków więcej piwaComment
-
Tak wyszło z tarota.
Ja wypraktykowałem taki sposób: roztwór cukru wlewałem małymi porcjami w trakcie wleania brzeczki, ruchem kolistym rozprowadzając po powierzchni. Po wlaniu wszystkiego zostawiałem w spokoju na 5 - 10 minut i dopiero wtedy przelewałem do butelek.Comment
-
Z tą dyfuzją, to mozna się przeliczyć....
Robię standardowo, czyli na dno fermentatora wlewam rotwór i przelewam wężykiem...
Dlatego, ze raz się przeliczyłem, więc zawsze po przelaniu węzykiem mieszam całość ..tymże wężykiem i odczekuję 5-10 minutComment
-
Obliczenie tego procesu nie jest niestety proste. Dyfuzja w cieczach jest bardzo wolnym zjawiskiem, szczególnie w przypadku tak dużych cząstek jak sacharoza czy maltoza. Tutaj rolę istotniejszą gra wymuszona konwekcja czyli ruch płynu wywołany przepływającym piwem. Aby dobrze wymieszać piwo i surowiec do refermentacji należy zadbać o to by ten przepływ był możliwie jak najszybszy a wężyk sięgał dna napełnianego zbiornika (bo piwo ma mniejszą gęstość od surowca do refermentacji).Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Dwie warki AIPA mam już za sobąPierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.
Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?
Jeśli tak to co w sytuacji...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Czołem Szanowni,
tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej,
miałem przystąpić dzisiaj do swojego pierwszego butelkowania, ale mam wątpliwość odnośnie ilości surowca do refermentacji brewkita Mangrove Jacks 1,8kg Pale Ale.
Chciałem skorzystać z kalkulatora ze strony:
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbona...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.
Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.
Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment