Czego uzywacie do słodzenia w butelkach? Kończy mi się ekstrakt słodowy sypki chyba coopersa i będę zmuszony zakupić coś nowego. Czy jest cos lepszego do słodzenia? Jakie stosujecie metody - słodzenie w butelkach czy słodzenie w fermentatorze?
Refermentacja, czym słodzić?
Collapse
X
-
Możesz słodzić:
-cukrem
-glukoza
-fruktozą
-brzeczką ok 1-1,5 litra na 20 litrów piwa
-ekstraktami słodowymi
-miodem
-inne (wszystko co ma cukier i nie boisz się tego użyć do piwa)
Kiedy dodać? Dla wygody do fermentora, bo po co się męczyć dodając do każdej butelki?
A jeśli chcesz sprawdzić jaka ilość danego surowca daje jakie nagazowanie to osobno do każdej butelki i już będziesz wiedział ile dawać aby było tak jak lubisz. -
1. Rezerwą
2. Ekstratkem w proszku
3. Glukozą
4. Fruktozą
5. Cukrem (sacharozą)
Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)Comment
-
Comment
-
Ja polecam wszystkim refermentację brzeczką z tej samej warki, której zawsze odkładam 0,5 l - 1 l (kaspluję pod koniec warzenia w jednej lub dwóch butelkach i odkładam po wystudzeniu do piwnicy lub do lodówki).
Nie potrzeba dodatkowych substancji, jak cukier czy glukoza. Jest to zgodne z prawem czystości (jeżli ktoś chce go stosować). Zauważyłem też, że pozytywnie wpływa to na pianę. Polecam taki sposób refermentacji w instrukcjach do zestawów ze sklepu www.piwowar.biz
Mieszam tę brzeczkę w fermentorze z zielonym piwem po cichej refermentacji i dopiero butelkuję.Comment
-
Podobno nachmielona dzięki substancją zawartym w chmielu jest mniej podatna na infekcje.
Czy ktoś robił jakieś testy z nachmieloną i niechmieloną brzeczką i jak to wpływa na efekt końcowy?Comment
-
Skoro Shlangi odlewa pod koniec warzenia to zapewne brzeczka jest nachmielona.Comment
-
Stosowałem i - niestety - jestem zawiedziony. "Niestety" ponieważ wiem, że to jest jeden z polecanych sposobów. W moim przypadku piwo było zbyt mało nagazowane. Na 20l piwa poszło 200g ekstraktu i rezultat cieniutki, choć samo piwo było bardzo smaczne.
Stosuję i jestem, jak dotąd, zadowolony.
Nie próbowałem. Gdzieś sprzedają czystą chemicznie fruktozę ?
Od czasu eksperymentalnej warki ze sporą ilością cukru ("zobaczmy, co z tego wyjdzie") unikam dodawania na którymkolwiek etapieComment
-
Stosowałem i - niestety - jestem zawiedziony. "Niestety" ponieważ wiem, że to jest jeden z polecanych sposobów. W moim przypadku piwo było zbyt mało nagazowane. Na 20l piwa poszło 200g ekstraktu i rezultat cieniutki, choć samo piwo było bardzo smaczne.Comment
-
Spróbuję jeszcze kiedyś sypnąć 250g / 20 litrów, ale więcej to już pachnie ryzykiem eksplozji.Comment
-
Używam brzeczki nachmielonej.Comment
-
Myślę że, najprościej i najbezpieczniej stosować glukozę rozpuszczając w niewielkiej ilości wody, zmieszane z całością brzeczki. Jest to najprostszy sposób osiągania powtarzalnego nagazowania.
Fruktoza w sensie refermentacji nie różni się niczym od glukozy, no chyba tym że, jest trudniej osiągalna.
Sacharoza nie jest cukrem prostym i nie rozkłada sie tak łatwo, trzeba zadać więcej w stosunku do glukozy.
Miód jest mieszaniną różnych cukrów, głównie prostych. Najlepiej zadawać jak glukozę rozpuszczając i przegotowując z wodą, podczas gotowania warto zabrać całą pianę (zanieczyszczenia). Niełatwo jednak z powtarzalnością - miód miodowi nie równy.
Suchego ekstraktu nie stosowałem ale jak ktoś już wspomniał wyżej są konkretne proporcje ile trzeba dać więcej.
Rezerwa - próbowałem dwa razy i za każdym się zepsuła.Comment
-
Oznacza to, że używamy jej mniej niż glukozy!
Do tego glukoza krystaliczna występuje w postaci monohydratu, a sacharoza jest bezwodna.
Krótko mówiąc: odpowiednikiem 100 g glukozy krystalicznej jest 86 g sacharozy.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Jeśli chodzi o precyzję nagazowywania, to glukoza jest moim zdaniem najlepsza, choć zwykły cukier jest równie dobry (choć określenie "równie dobry" nieco zmieniło teraz mój pogląd po wyjaśnieniach Czesa). Ukłony dla Czesa, dzięki któremu dowiedziałem się, że jedynie glukoza jest zupełnie beziwazyjna (jesli chodzi o smak) i że ilość dodanego do fermentacji cukru/sacharozy wcale nie równa się ilości glukozy.
To miłe i pożyteczne, Czesie, że chce Ci się tu czasami kuknąć!Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Dwie warki AIPA mam już za sobąPierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.
Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?
Jeśli tak to co w sytuacji...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Czołem Szanowni,
tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej,
miałem przystąpić dzisiaj do swojego pierwszego butelkowania, ale mam wątpliwość odnośnie ilości surowca do refermentacji brewkita Mangrove Jacks 1,8kg Pale Ale.
Chciałem skorzystać z kalkulatora ze strony:
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbona...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.
Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.
Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment