Refermentacja, czym słodzić?
Collapse
X
-
co do fruktozy.....
Fruktoza jest słodsza w stosunku do sacharozy, w stopniach umownych sacharoza ma 1 fruktoza 1,7 a glukoza poniżej jeden ...
Drożdże po hydrolizie sacharozy w pierszym etapie "strawią" glukozę potem zabiorą się za fruktozę, która musi ulec izomeryzacji do glukozy ... Wniosek jest taki, że piwo może byc słodsze po dodaniu sacharozy, a z pewnością samej fruktozy, która zalecana jest dla osób chorych na cukrzycę ponieważ nie wymaga do trawienia insuliny (koszt około 10zł za 0,5 kg)...
Ja ze względów ekonomicznych stosuję sacharozę, a jeżeli mam już za coś płacić to tylko za naturalny miód, który posiada właściwości antyseptyczne i nadaje ciekawą barwę szczególnie gryczany i aromatComment
-
cukier a glukoza
Cos mi sie tu nie zgadza.
Z jednej strony:
Różnica jednej wersji do drugiej to ok 10%. Niby niewiele, ale może spowodować, że zamiast założonego 4g na butelkę (w przeliczeniu glukozy) będziemy mieć prawie 4,5g.
W zasadzie taaak się tylko czepiam, bo czy różnica w nagazowaniu przy pomocy 4g a 4,5g jest do zauważenia?Comment
-
Wyjaśnienie tkwi w słówku "krystaliczna".
Glukoza krystaliczna, ta powszechnie dostępna, jest w istocie monohydratem (wodzianem) glukozy. Molowa masa cząsteczkowa takiego monohydratu to 198 g.
Przeliczenia podane przez użytkownika peter007 dotyczą glukozy bezwodnej o molowej masie cząsteczkowej = 180 g.
Stasiek 69 - gratuluję dociekliwościO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Comment
-
Nie uważacie że warta jest zauważenia, podkreślenia propozycja Szlagbauma?
Ja słodziłem cukrem. Wydawało to się proste i tanie. Ostatnio skorzystałem z jego propozycji słodzenia brzeczką. Jest to jeszcze prostsze i bardziej zbliżone do wzorca czystości warzenia. Kupowanie glukoz itp. w tym kontekście, to są wszystko dodatkowe, zbędne czynności i wydatki.Comment
-
Comment
-
Używam do refermentacji zwykłego cukru. Odmierzam go za pomoca miarki z biowina. Piwa są idealnie nagazowane, cukier wsypuje do butelek, co mi zajmuje chwilę.
Posmaków bimbrowych nie czuje, degustanci też nie.
Nie mam zamiaru zmieniać tego sposobu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
(http://browamator.pl/szczegoly.php?M...&grupa_p=6&pwd)Comment
-
Każde piwo nagazowało mi się wystarczająco.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
BA sprzedaje jakieś miarki, reklamując, że "Miarki pozwalają na precyzyjne dozowanie cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego", i teraz pytanie, do czego się NAPRAWDĘ sprawdzają?
(http://browamator.pl/szczegoly.php?M...&grupa_p=6&pwd)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
wczoraj rozlalismy nasza pierwsza warke, do refermentacji użylismy ekstraktu słodowego (syrop) dozowanego strzykawką 20ml (z nieco rozwiertanym wylotem). Robi sie to dosyć wygodnie, dawkowanie precyzyjne. Na nastepną warkę zorganizujemy po prostu większą strzykawkę (by rzadziej nabierać ekstrakt).Comment
-
Update: strzykawka 60ml (wylot bez rozwiertania) sprawdza sie jeszcze lepiej. Wystepuje jednak problem zmycia skali przy wyparzaniu strzykawki (jednorazowej) - trzeba sobie to oskalowac inna metodą :/ Strzykawka tego typu dostepna w kazdej aptece (jesli nie ma to moga sciagnac w jeden dzien).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Dwie warki AIPA mam już za sobąPierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.
Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?
Jeśli tak to co w sytuacji...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Czołem Szanowni,
tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej,
miałem przystąpić dzisiaj do swojego pierwszego butelkowania, ale mam wątpliwość odnośnie ilości surowca do refermentacji brewkita Mangrove Jacks 1,8kg Pale Ale.
Chciałem skorzystać z kalkulatora ze strony:
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbona...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.
Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.
Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment