Może głupio pytam, ale po co wyparzasz strzykawki jednorazowe? One są przecież fabrycznie wyjałowione. Ja w nich zamrażam gęstwy i tylko zapalniczką zatapiam końcówkę po napełnieniu.
Refermentacja, czym słodzić?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzia ile trzeba nalać do butelki tak jak w sklepowych czy mniej??Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ja robiąc z brew-kita, oprócz ekstraktu słodowego dodaję dodatkowo miód (moja 13 warka właśnie pyrka-13 Blg), ale zastanawiam się, czy można by dodać soku, np. malinowego i ciekaw jestem co by z tego wyszło. czy ktos juz tak robił? Na pewno, a jakie efekty? Pozdrawiam
Comment
-
-
Pytanie niezbyt mądre
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziW przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):
1. Rezerwą
2. Ekstratkem w proszku
3. Glukozą
4. Fruktozą
5. Cukrem (sacharozą)
Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)
Chciałbym zabutelkować moją pierwszą warkę. Natknąłem się na ten wątek i chciałbym skorzystać z Twojej porady, mam jednak pytania:
1) Chcąc dodać cukru - w jakiej ilości wody (czy lepiej młodego piwa) mam rozpuścić cukier?
2) Jaką temperaturę ma mieć dodawany roztwór?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam,
Tormod
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tormod Wyświetlenie odpowiedzi1) Chcąc dodać cukru - w jakiej ilości wody (czy lepiej młodego piwa) mam rozpuścić cukier?
2) Jaką temperaturę ma mieć dodawany roztwór?
2) wszystko jedno, 200ml wrzątku wlane do 20l 20C podniesie o 0.2/20*(100-20)=0.8 stopnia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziJa rozpuszczam w 0,5 litra wrzątku.
Glukoza jest OK, ale taniej jest użyć zwykłego cukru. Jakoś nie zauważyłem róznic, więc nie przepłacam.
Comment
-
-
500ml wrzątku to optimum dla glukozy. Natomiast ekstrakty (zwłaszcza barwiący) potrzebują więcej wody, tu dałbym przynajmniej 1000ml. Zrobiłem kiedyś w 500ml i w efekcie mam piwo-niespodzianki - każda butelka jest inaczej nagazowanaJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
To "błysnę" jeszcze raz w tym wątku
Wielkie dzięki za (p)odpowiedzi, ale jako że nieszczęścia chodzą parami,pojawiły się jeszcze 2 pytania:
1) Rozumiem, że roztwór dodaje się już po zlaniu piwa znad osadów po fermentacji cichej do pojemnika przelewowego na krótko przed przelaniem do butelek?
2) W przypadku słodzenia brzeczką - ile jej trzeba na zwyczajowe 20 litrów?
Comment
-
Comment