Może głupio pytam, ale po co wyparzasz strzykawki jednorazowe? One są przecież fabrycznie wyjałowione. Ja w nich zamrażam gęstwy i tylko zapalniczką zatapiam końcówkę po napełnieniu.
Refermentacja, czym słodzić?
Collapse
X
-
Ja robiąc z brew-kita, oprócz ekstraktu słodowego dodaję dodatkowo miód (moja 13warka właśnie pyrka-13 Blg), ale zastanawiam się, czy można by dodać soku, np. malinowego i ciekaw jestem co by z tego wyszło. czy ktos juz tak robił? Na pewno, a jakie efekty? Pozdrawiam
Comment
-
Pytanie niezbyt mądre
W przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):
1. Rezerwą
2. Ekstratkem w proszku
3. Glukozą
4. Fruktozą
5. Cukrem (sacharozą)
Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)
Chciałbym zabutelkować moją pierwszą warkę. Natknąłem się na ten wątek i chciałbym skorzystać z Twojej porady, mam jednak pytania:
1) Chcąc dodać cukru - w jakiej ilości wody (czy lepiej młodego piwa) mam rozpuścić cukier?
2) Jaką temperaturę ma mieć dodawany roztwór?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam,
TormodComment
-
Comment
-
Ogólnie im rzadszy syrop, tym łatwiej się rozcieńcza w piwie - ja robię 0.6-0.7l syropu ze 150g lub więcej cukru, 0.5l gdy mniej niż 150g.
Glukoza jest OK, ale taniej jest użyć zwykłego cukru. Jakoś nie zauważyłem róznic, więc nie przepłacam.Comment
-
500ml wrzątku to optimum dla glukozy. Natomiast ekstrakty (zwłaszcza barwiący) potrzebują więcej wody, tu dałbym przynajmniej 1000ml. Zrobiłem kiedyś w 500ml i w efekcie mam piwo-niespodzianki - każda butelka jest inaczej nagazowanaJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
To "błysnę" jeszcze raz w tym wątku
Wielkie dzięki za (p)odpowiedzi, ale jako że nieszczęścia chodzą parami,pojawiły się jeszcze 2 pytania:
1) Rozumiem, że roztwór dodaje się już po zlaniu piwa znad osadów po fermentacji cichej do pojemnika przelewowego na krótko przed przelaniem do butelek?
2) W przypadku słodzenia brzeczką - ile jej trzeba na zwyczajowe 20 litrów?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Dwie warki AIPA mam już za sobąPierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.
Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?
Jeśli tak to co w sytuacji...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Czołem Szanowni,
tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej,
miałem przystąpić dzisiaj do swojego pierwszego butelkowania, ale mam wątpliwość odnośnie ilości surowca do refermentacji brewkita Mangrove Jacks 1,8kg Pale Ale.
Chciałem skorzystać z kalkulatora ze strony:
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbona...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.
Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.
Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment