Refermentacja, czym słodzić?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aqqq
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.12
    • 56

    #31
    Może głupio pytam, ale po co wyparzasz strzykawki jednorazowe? One są przecież fabrycznie wyjałowione. Ja w nich zamrażam gęstwy i tylko zapalniczką zatapiam końcówkę po napełnieniu.

    Comment

    • Kane66
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.03
      • 19

      #32
      Nie no, za pierwszym razem nie wyparzam. Chcielismy jej uzyc po prostu ponownie

      Comment

      • Rosiak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.03
        • 17

        #33
        a ile trzeba nalać do butelki tak jak w sklepowych czy mniej??

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
          a ile trzeba nalać do butelki tak jak w sklepowych czy mniej??
          zostaw wolnego miejsca tak na dwa palce
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Antałek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 164

            #35
            Ja robiąc z brew-kita, oprócz ekstraktu słodowego dodaję dodatkowo miód (moja 13 warka właśnie pyrka-13 Blg), ale zastanawiam się, czy można by dodać soku, np. malinowego i ciekaw jestem co by z tego wyszło. czy ktos juz tak robił? Na pewno, a jakie efekty? Pozdrawiam

            Comment

            • peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

              #36
              Szukaj a znajdziesz klik
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • Tormod
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.10
                • 18

                #37
                Pytanie niezbyt mądre

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                W przyrodzie występują takie sposoby refermentacji (w kolejności od najlepszej):

                1. Rezerwą
                2. Ekstratkem w proszku
                3. Glukozą
                4. Fruktozą
                5. Cukrem (sacharozą)

                Najpopularniejsza jest chyba glukoza ze względu na dobry stosunek ceny do efektu, tylko w piwach które trzeba dopieścić (np. pszeniczne) stosuje się rezerwę, ew. ekstrakt.
                Lepiej jest dolać to do tanku rozlewczego, dzięki temu rozprowadzenie surowca jest bardziej równomierne, i sterylność lepsza (bo jest przegotowane)
                Witam,
                Chciałbym zabutelkować moją pierwszą warkę. Natknąłem się na ten wątek i chciałbym skorzystać z Twojej porady, mam jednak pytania:
                1) Chcąc dodać cukru - w jakiej ilości wody (czy lepiej młodego piwa) mam rozpuścić cukier?
                2) Jaką temperaturę ma mieć dodawany roztwór?

                Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam,

                Tormod

                Comment

                • Mumin_
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.10
                  • 109

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tormod Wyświetlenie odpowiedzi
                  1) Chcąc dodać cukru - w jakiej ilości wody (czy lepiej młodego piwa) mam rozpuścić cukier?
                  2) Jaką temperaturę ma mieć dodawany roztwór?
                  1) W szklance wrzątku
                  2) wszystko jedno, 200ml wrzątku wlane do 20l 20C podniesie o 0.2/20*(100-20)=0.8 stopnia

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #39
                    Ja rozpuszczam w 0,5 litra wrzątku.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja rozpuszczam w 0,5 litra wrzątku.
                      Ogólnie im rzadszy syrop, tym łatwiej się rozcieńcza w piwie - ja robię 0.6-0.7l syropu ze 150g lub więcej cukru, 0.5l gdy mniej niż 150g.

                      Glukoza jest OK, ale taniej jest użyć zwykłego cukru. Jakoś nie zauważyłem róznic, więc nie przepłacam.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #41
                        500ml wrzątku to optimum dla glukozy. Natomiast ekstrakty (zwłaszcza barwiący) potrzebują więcej wody, tu dałbym przynajmniej 1000ml. Zrobiłem kiedyś w 500ml i w efekcie mam piwo-niespodzianki - każda butelka jest inaczej nagazowana
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • Tormod
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.10
                          • 18

                          #42
                          To "błysnę" jeszcze raz w tym wątku

                          Wielkie dzięki za (p)odpowiedzi, ale jako że nieszczęścia chodzą parami,pojawiły się jeszcze 2 pytania:

                          1) Rozumiem, że roztwór dodaje się już po zlaniu piwa znad osadów po fermentacji cichej do pojemnika przelewowego na krótko przed przelaniem do butelek?

                          2) W przypadku słodzenia brzeczką - ile jej trzeba na zwyczajowe 20 litrów?

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            1. tak
                            2. a skąd masz brzeczkę?
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • Tormod
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.10
                              • 18

                              #44
                              Nie mam, na przyszłość pytam. Żeby nie zanudzać później
                              W rankingu Codera ma pierwsze miejsce, więc pomyślałem, że można spróbować.

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X