Przeterminowane suche drożdże piwowarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    Przeterminowane suche drożdże piwowarskie

    Czy przeterminowane drożdże piwowarskie mogą zaszkodzić piwu czy tylko chodzi o to, że mogą się nie mnożyć. Jeśli takie drożdże rozmnażają się i starter ruszy bezproblemowo to można ich bez żadnego ryzyka użyć czy jednak lepiej dać sobie z nimi spokój i nie ryzykować (czego?)
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy przeterminowane drożdże piwowarskie mogą zaszkodzić piwu czy tylko chodzi o to, że mogą się nie mnożyć. Jeśli takie drożdże rozmnażają się i starter ruszy bezproblemowo to można ich bez żadnego ryzyka użyć czy jednak lepiej dać sobie z nimi spokój i nie ryzykować (czego?)
    Jeżeli opakowanie nie było uszkodzone, to prawie na pewno nic im nie jest i niczego nie ryzykujesz.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Dla pewności starter przygotuj trochę wcześniej, możliwe że będą potrzebowały trochę więcej czasu na namnożenie się.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Od dwóch lat używam tylko przeterminowanych drożdży i nie zauważyłem jakiegoś pogorszenia ich pracy.

        Comment

        • wisienka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.10
          • 4

          #5
          Witam.
          Robiłem w lipcu piwa na drożdżach płynnych przeterminowanych pół roku "przechowywanych" w szafce w pokoju. Ponieważ używałem jednej paczki do kilku warek, to zrobiłem Matkę Drożdżową ze słodu w proszku. Pracowała bardzo dobrze, pachniała piwem, warki ruszyły błyskawicznie i bez problemu. MD dzieliłem na pół i połowe dodawałem do brzeczki a do drugiej połowy dodawałem 0,5-1 litra świerzej brzeczki. Wstępne degustacje dają bardzo dobre wyniki.
          Pozdrawiam, wisienka.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X