Czy przeterminowane drożdże piwowarskie mogą zaszkodzić piwu czy tylko chodzi o to, że mogą się nie mnożyć. Jeśli takie drożdże rozmnażają się i starter ruszy bezproblemowo to można ich bez żadnego ryzyka użyć czy jednak lepiej dać sobie z nimi spokój i nie ryzykować (czego?)
Przeterminowane suche drożdże piwowarskie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedziCzy przeterminowane drożdże piwowarskie mogą zaszkodzić piwu czy tylko chodzi o to, że mogą się nie mnożyć. Jeśli takie drożdże rozmnażają się i starter ruszy bezproblemowo to można ich bez żadnego ryzyka użyć czy jednak lepiej dać sobie z nimi spokój i nie ryzykować (czego?)
-
-
Dla pewności starter przygotuj trochę wcześniej, możliwe że będą potrzebowały trochę więcej czasu na namnożenie się.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Witam.
Robiłem w lipcu piwa na drożdżach płynnych przeterminowanych pół roku "przechowywanych" w szafce w pokoju. Ponieważ używałem jednej paczki do kilku warek, to zrobiłem Matkę Drożdżową ze słodu w proszku. Pracowała bardzo dobrze, pachniała piwem, warki ruszyły błyskawicznie i bez problemu. MD dzieliłem na pół i połowe dodawałem do brzeczki a do drugiej połowy dodawałem 0,5-1 litra świerzej brzeczki. Wstępne degustacje dają bardzo dobre wyniki.
Pozdrawiam, wisienka.
Comment
-
Comment