Drożdże z browaru restauracyjnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Drożdże z browaru restauracyjnego

    Na forum BA jest ciekawy wątek jak to gościu zrobił pszeniczniaka na drożdżach z Bierhalle. Generalnie idea jest taka, że z racji, że piwo z browaru restauracyjnego jest niefiltrowane i niepasteryzowane, więc przy odrobinie szczęścia, można mieć ciekawy szczep za cenę 0,3l piwa. Co o tym sądzicie?
    blog.kopyra.com
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Po co? Mam tylko to pytanie.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
      Po co? Mam tylko to pytanie.
      No jak to po co? Masz nowe - sprawdzone drożdże (sprawdzone, bo możesz spróbować piwo, które na nich zrobiono). Masz je za 5-7zł, szczep ciekawych płynnych drożdży to minimum 20zł. Równie dobrze można powiedzieć po co kilkadziesiąt szczepów drożdży Wyest skoro Safale są ok?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Nie wiem, może dziwny jestem, ewentualnie wygodnicki, ale wolę nie wypić 4 piw za 7pln i kupić normalną saszetkę/fiolkę drożdży i nie bawić się w kitranie piwa do słoika z potem modlić o rozmnożenie tej ilości która znajduje się w małym piwie
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie wiem, może dziwny jestem, ewentualnie wygodnicki, ale wolę nie wypić 4 piw za 7pln i kupić normalną saszetkę/fiolkę drożdży i nie bawić się w kitranie piwa do słoika z potem modlić o rozmnożenie tej ilości która znajduje się w małym piwie
          Ale czy przypadkiem w tym słoiku nie będzie więcej drożdży, niż w tej fiolce?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Dolicz koszty podróży do browaru restauracyjnego.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Masz nowe - sprawdzone drożdże (sprawdzone, bo możesz spróbować piwo, które na nich zrobiono). Masz je za 5-7zł, szczep ciekawych płynnych drożdży to minimum 20zł.
              Drożdże w piwie będą w marnej kondycji, poza tym może się zdażyć, że namnożysz sobie S-23, bo takich mogą używać do nagazowania
              A saszetke możesz bez trudu rozdzielić na 5-8 porcji, czyli porcja pewnych i świeżych drożdży wyjdzie taniej niż to piwo.
              Gdyby jeszcze w ten sposób dało się 'podkraść' jakiś ciekawy szczep, ale sądzę, że uzywaja tego samego co my.

              Comment

              • Tomek-Pasieka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.10
                • 197

                #8
                i dodatkowo pozostaje kwestia sterylności...
                Co innego namnożyć sobie drożdży z własnego piwa

                Comment

                • mlody_w_fachu
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.12
                  • 325

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... Gdyby jeszcze w ten sposób dało się 'podkraść' jakiś ciekawy szczep, ale sądzę, że uzywaja tego samego co my.
                  Jak mi się przypomni, to napisze jakich drożdży używają do piw
                  Ale od razu moge powiedzieć, że są one liquid i nie używają innych drożdży do nagazowania- jedno piwo jedna rasa drożdży.
                  po prostu mlody_w_fachu
                  - - -
                  gdzieniegdzie znany jako winorobek

                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po co? Mam tylko to pytanie.
                    Malkontent Po to, żeby poeksperymentować


                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #11
                      Myślę jednak, że w fiolce/saszetce jest więcej zdatnych do pracy komórek drożdżowych.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                        Myślę jednak, że w fiolce/saszetce jest więcej zdatnych do pracy komórek drożdżowych.
                        Oj, zbaczam z tematu. Instynkt badacza, podróżnika, odkrywcy nakazuje eksperymentowanie. Odzysk drożdży z:
                        - gęstwy od kolegi
                        - osadu po fermentacji/z piany
                        - piwa od kolegi
                        - piwa z browaru restauracyjnego
                        - piwa z browaru przemysłowego
                        to równoprawne metody Zakup saszetki/fiolki to łatwizna. A odzysk drożdży to podróż w nieznane


                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #13
                          Jakaś w tym racja jest, ale czy warto narażać piwo na podróż do Bałtyku
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jakaś w tym racja jest, ale czy warto narażać piwo na podróż do Bałtyku
                            Każde i tak tam skończy
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #15
                              Ale już wysoce przetworzone
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X