Na forum BA jest ciekawy wątek jak to gościu zrobił pszeniczniaka na drożdżach z Bierhalle. Generalnie idea jest taka, że z racji, że piwo z browaru restauracyjnego jest niefiltrowane i niepasteryzowane, więc przy odrobinie szczęścia, można mieć ciekawy szczep za cenę 0,3l piwa. Co o tym sądzicie?
Drożdże z browaru restauracyjnego
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Po co? Mam tylko to pytanie.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziPo co? Mam tylko to pytanie.
Comment
-
-
Nie wiem, może dziwny jestem, ewentualnie wygodnicki, ale wolę nie wypić 4 piw za 7pln i kupić normalną saszetkę/fiolkę drożdży i nie bawić się w kitranie piwa do słoika z potem modlić o rozmnożenie tej ilości która znajduje się w małym piwieSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, może dziwny jestem, ewentualnie wygodnicki, ale wolę nie wypić 4 piw za 7pln i kupić normalną saszetkę/fiolkę drożdży i nie bawić się w kitranie piwa do słoika z potem modlić o rozmnożenie tej ilości która znajduje się w małym piwie
Comment
-
-
Dolicz koszty podróży do browaru restauracyjnego.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMasz nowe - sprawdzone drożdże (sprawdzone, bo możesz spróbować piwo, które na nich zrobiono). Masz je za 5-7zł, szczep ciekawych płynnych drożdży to minimum 20zł.
A saszetke możesz bez trudu rozdzielić na 5-8 porcji, czyli porcja pewnych i świeżych drożdży wyjdzie taniej niż to piwo.
Gdyby jeszcze w ten sposób dało się 'podkraść' jakiś ciekawy szczep, ale sądzę, że uzywaja tego samego co my.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi... Gdyby jeszcze w ten sposób dało się 'podkraść' jakiś ciekawy szczep, ale sądzę, że uzywaja tego samego co my.
Ale od razu moge powiedzieć, że są one liquid i nie używają innych drożdży do nagazowania- jedno piwo jedna rasa drożdży.po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziPo co? Mam tylko to pytanie.
Comment
-
-
Myślę jednak, że w fiolce/saszetce jest więcej zdatnych do pracy komórek drożdżowych.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziMyślę jednak, że w fiolce/saszetce jest więcej zdatnych do pracy komórek drożdżowych.
- gęstwy od kolegi
- osadu po fermentacji/z piany
- piwa od kolegi
- piwa z browaru restauracyjnego
- piwa z browaru przemysłowego
to równoprawne metody Zakup saszetki/fiolki to łatwizna. A odzysk drożdży to podróż w nieznane
Comment
-
-
Jakaś w tym racja jest, ale czy warto narażać piwo na podróż do BałtykuSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziJakaś w tym racja jest, ale czy warto narażać piwo na podróż do Bałtyku"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ale już wysoce przetworzoneSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
Comment