W ostatnim czasie powstało zjawisko, które niekorzystnie odbija się na całym przemyśle piwowarskim. Przypuszczać można, że najbliższym czasie dotknie również browarnictwa domowego. Po pierwsze, szybko rosną ceny słodów u producentów, w ciągu roku już kilkadziesiąt procent. Po drugie - coraz częściej w ogóle brakuje jęczmienia do słodowania. Przyczyną są słabe zbiory w ostatnich dwóch latach, oraz zastępowanie upraw jęczmienia innymi uprawami. Problem ten dotyka przede wszystkim krajów europejskich, ale również zauważalny jest w Ameryce Północnej.
Co więcej, analitycy twierdzą, że wzrost cen nie zatrzyma się w najbliższym czasie. Od znajomego rolnika wiem, że zakłady przetwórcze płacą za zboże, żeby tylko producent nie chciał sprzedać komu innemu. System kontraktacji praktycznie zawalił się, a zawarte umowy długoterminowe nie zapobiegły podwyżce cen.
Co więcej, analitycy twierdzą, że wzrost cen nie zatrzyma się w najbliższym czasie. Od znajomego rolnika wiem, że zakłady przetwórcze płacą za zboże, żeby tylko producent nie chciał sprzedać komu innemu. System kontraktacji praktycznie zawalił się, a zawarte umowy długoterminowe nie zapobiegły podwyżce cen.
Comment