Problemy ze słodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #46
    No i mamy jeszcze dodatki niesłodowe.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #47
      Wydajności osiągane przez przemysłowe warzelnie są wyższe niż w piwowarstwie domowym i oprócz słodu stosuje się dodatki surowców niesłodowanych, syropy glukozowe itp. Nawet jeżeli będzie to piwo mocniejsze i zużyje się 18kg słodu na 1hl, to koszt słodu wyniesie 18gr. A butelka w sklepie kosztuje np. 2,50 zł

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10785

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
        Wydajności osiągane przez przemysłowe warzelnie są wyższe niż w piwowarstwie domowym i oprócz słodu stosuje się dodatki surowców niesłodowanych, syropy glukozowe itp. Nawet jeżeli będzie to piwo mocniejsze i zużyje się 18kg słodu na 1hl, to koszt słodu wyniesie 18gr. A butelka w sklepie kosztuje np. 2,50 zł

        Jak to robią browary że maja taką wysoką wydajnośc ??
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #49
          Nie chcę tu się wymądrzać na temat technologii piwowarstwa. Mogę jednak podać kilka przyczyn:
          - śrutowanie na mokro, przy precyzyjnej kontroli szczelin na walcach i ich ryflowania
          - przestrzeganie reżimów temperatur z dokładnością do 0,1 st.C i pH (sterowanie komputerowe)
          - ilość wód wysłodkowych dobrana do akceptowalnej ilości ekstraktu pozostałego w wysłodzinach
          - zawracanie osadów gorących z kadzi Whirlpool na filtrację następnej brzeczki.
          Osobną sprawą jest zawartość ekstraktu w słodzie, na który browar nie ma specjalnego wpływu, a słodownie niewielki. Zależy to w dużym stopniu od roku zbiorów. Słód ze zbiorów 2006 i 2007 cechował się dość niskim ekstraktem, średnio 1-1,5% niższym od przeciętnego dla obecnie uprawianych odmian jęczmienia browarnego.

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #50
            Rozczulające to, że profesjonalista wogosz jest juniorem tego forum

            Chciałbym Go zachęcić, żeby się jednak wymądrzał jak najczęściej, proszę!

            Słyszałem, że jęczmień ze zbiorów o których mówisz cechuje się również wyższą niż normalnie temperaturą kleikowania skrobi. Czy możesz to powierdzić?
            Jeżeli tak, to czy i ewentualnie jak powinniśmy na tę okoliczność zareagować w naszej kuchennej praktyce?

            A propos wymienionych przez Ciebie czynników wpływających na końcową wydajność na warzelni, to pomyśleć, że przecież tak niedawno jeszcze głównym orężem była tam dekokcja - dzisiaj już b. rzadko stosowana. Czas leci...
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • szefunio
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.01
              • 481

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Dziękuję bardzo za odpowiedź Szefuniu! Twoje zdrowie. Chętnie wzniósłbym toast piwem z Twojego browaru, ale go nie znam...
              Mam jeszcze pytanko. Piszesz:

              ..czyli wynika z tego że koszt słodu na 0,5l piwa przemysłowego to obecnie ok. 20gr?? Czy mógłbyś mniej-więcej określić ile wynoszą inne koszty?
              Uprzedzając wątpliwości - nie chodzi mi obliczenie marży, tylko o procentowy rozkład kosztów przy produkcji piwa. Po prostu do dziś byłem przekonany, że słód to minimum 50% kosztów, a nie 20%(?)...
              Wiem, że musicie zarabiać i bardzo Wam tego życzę. Jeśli chodzi o mnie to płaciłbym w sklepie nawet 5zł za dobra piwo z małego browaru, byleby tylko było dostępne...
              No cóż, odpowiedź jest trudna. Na końcową cenę piwa w sklepie składa się bardzo wiele czynników takich jak np: podatek gruntowy za browar, energia elektryczna, ogrzewanie, remonty browaru i naprawa maszyn, wynagrodzenia, art. biurowe, koszty transportu /paliwo, naprawy,ubezpieczenia, opony/; słód, chmiel, woda - też kosztuje /ścieki/, kapsle, etykiety, transportery, tacki, folia, puszki, butelki, kegi, parasole, ławostoły, kasetony, dwutlenek węgla do maszyn, wydatki na marketing, obsługa strony www, gratisy, straty przy produkcji i rozlewie, stłuczki, zwroty, akcyza, vat... I jeszcze mnóstwo innych rzeczy. Udział procentowy w każdym browarze jest inny.
              Robię to co lubię - produkuję piwo.

              Comment

              • Lesław
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.12
                • 6

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                - przestrzeganie reżimów temperatur z dokładnością do 0,1 st.C i pH (sterowanie komputerowe)
                Co do pH wiadomo, ma być w przedziale 5.2-5.6, czy też ustawiacie to jeszcze precyzyjniej? i na jaką wartość?
                Nie bardzo też rozumiem, dlaczego tak precyzyjna kontrola temperatury wpływa na wydajność, przecież i tak wytworzą się jakieś cukry, albo prostsze, albo bardziej złożone...

                - ilość wód wysłodkowych dobrana do akceptowalnej ilości ekstraktu pozostałego w wysłodzinach
                Czyli, jeżeli zgadnę, ile dokładnie wlać wody do filtratora, żeby zeszła do ostatniej kropli, to dostanę lepszą wydajność, niż jak wleję o 2 litry za dużo i przerwę wysładzanie gdy brzeczka robi się za cienka?

                Osobną sprawą jest zawartość ekstraktu w słodzie,
                Słyszałem, że słody mniej zmodyfikowane dają lepszą wydajność, czy to prawda?

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
                  No cóż, odpowiedź jest trudna. Na końcową cenę piwa w sklepie składa się bardzo wiele czynników takich jak /CIACH/ Udział procentowy w każdym browarze jest inny.
                  Tytułem wstępu:
                  Jeżeli odpowiedź na moje pytanie jest dla Ciebie niewygodna, bo nie chcesz / nie możesz dzielić się publicznie takimi informacjami, to oczywiście rozumem to i po prostu zignoruj tego posta.
                  Wracając do tematu:
                  Chodziło mi o szeroko pojęte koszty materiałowe, a nie koszty stałe działalności browaru, które oczywiście muszą być pokryte z marży. Z wymienionej przez Ciebie listy ująłbym tu: słód, chmiel, wodę, dodatki, drożdże(?), opakowania, energię i ewentualnie podatki (w tym akcyzę). Ich udział procentowy w większości browarów o podobnej wielkości powinien być zbliżony w powiedzmy nie najgorszej jakości "dwunastce" (piwo jasne pełne).

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #54
                    Dodaj jeszcze wynagrodzenia.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lesław Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie bardzo też rozumiem, dlaczego tak precyzyjna kontrola temperatury wpływa na wydajność...
                      Nie wpływa. Taka "dokładność" wynika jedynie z tego, że stosowane czujniki temperatury mają akurat taką czułość (0,1 st. C) i przy nastawianiu komputerowego programu zacierania dają możliwość zabawy w takie ułamki.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dodaj jeszcze wynagrodzenia.
                        No właśnie chyba nie. Myślałem o tym, ale wynagrodzenia są raczej kosztami stałymi - pracodawca musi je ponieść bez względu na to czy coś produkuje (no chyba, że jakieś umowy-zlecenia, albo zawieszenie działalności). Poza tym jakie wynagrodzenia? Marketingu też? To dlaczego gadżety nie? Pensja zarządu - w przeliczeniu na butelkę? Brzmi dziwnie.
                        Koszty matriałowe to z definicji koszty surowców i opakowań. Ja powiększyłem je o energię (ale chodziło mi o tą zużytą na produkcję, a nie na oświetlenie parkingu) oraz o akcyzę, bo to chyba największy koszt butelki...
                        Generalnie chodzi mi o porównanie rozkładu kosztów browaru przemysłowego i domowego (gdzie też nie liczymy swojej dniówki).

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          No właśnie chyba nie. Myślałem o tym, ale wynagrodzenia są raczej kosztami stałymi - pracodawca musi je ponieść bez względu na to czy coś produkuje (no chyba, że jakieś umowy-zlecenia, albo zawieszenie działalności). Poza tym jakie wynagrodzenia? Marketingu też? To dlaczego gadżety nie? Pensja zarządu - w przeliczeniu na butelkę? Brzmi dziwnie.
                          Koszty matriałowe to z definicji koszty surowców i opakowań. Ja powiększyłem je o energię (ale chodziło mi o tą zużytą na produkcję, a nie na oświetlenie parkingu) oraz o akcyzę, bo to chyba największy koszt butelki...
                          Generalnie chodzi mi o porównanie rozkładu kosztów browaru przemysłowego i domowego (gdzie też nie liczymy swojej dniówki).
                          No akurat robociznę można bez problemu rozbić na pracowników produkcyjnych i ogólnego zarządu (zarząd, marketing, ochrona itd.). Jak wyobrażasz sobie koszty jednostkowe piwa bez robocizny, skoro robocizna stanowi ich największy składnik. Wystarczy popatrzeć na warzenie w warunkach domowych. Gdybym chciał sprzedawać moje piwo największy udział w cenie gotowego piwa miałaby moja robocizna. Owszem są browary maksymalnie stechnicyzowane itd. ale nadal koszty pracy są bardzo istotne.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #58
                            No można dodać koszt robocizny, ale tu byłaby straszna różnica między nowocześniejszymi browarami, a przysłowiowymi GieeSami.
                            Zresztą bez sensu ta dyskusja Szefunio zrobi (lub nie ) jak chce...

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #59
                              A słód w BA juz po 119 zł za 25kg Oj trza było kupić 50kg odrazu.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • krogo
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.03
                                • 66

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                A słód w BA juz po 119 zł za 25kg (
                                W "bogutynie" na razie po 90 zł za 30 kg ale to już pewnie niedługo.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X