No i mamy jeszcze dodatki niesłodowe.
Problemy ze słodem
Collapse
X
-
-
Wydajności osiągane przez przemysłowe warzelnie są wyższe niż w piwowarstwie domowym i oprócz słodu stosuje się dodatki surowców niesłodowanych, syropy glukozowe itp. Nawet jeżeli będzie to piwo mocniejsze i zużyje się 18kg słodu na 1hl, to koszt słodu wyniesie 18gr. A butelka w sklepie kosztuje np. 2,50 zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziWydajności osiągane przez przemysłowe warzelnie są wyższe niż w piwowarstwie domowym i oprócz słodu stosuje się dodatki surowców niesłodowanych, syropy glukozowe itp. Nawet jeżeli będzie to piwo mocniejsze i zużyje się 18kg słodu na 1hl, to koszt słodu wyniesie 18gr. A butelka w sklepie kosztuje np. 2,50 zł
Jak to robią browary że maja taką wysoką wydajnośc ??Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Nie chcę tu się wymądrzać na temat technologii piwowarstwa. Mogę jednak podać kilka przyczyn:
- śrutowanie na mokro, przy precyzyjnej kontroli szczelin na walcach i ich ryflowania
- przestrzeganie reżimów temperatur z dokładnością do 0,1 st.C i pH (sterowanie komputerowe)
- ilość wód wysłodkowych dobrana do akceptowalnej ilości ekstraktu pozostałego w wysłodzinach
- zawracanie osadów gorących z kadzi Whirlpool na filtrację następnej brzeczki.
Osobną sprawą jest zawartość ekstraktu w słodzie, na który browar nie ma specjalnego wpływu, a słodownie niewielki. Zależy to w dużym stopniu od roku zbiorów. Słód ze zbiorów 2006 i 2007 cechował się dość niskim ekstraktem, średnio 1-1,5% niższym od przeciętnego dla obecnie uprawianych odmian jęczmienia browarnego.
Comment
-
-
Rozczulające to, że profesjonalista wogosz jest juniorem tego forum
Chciałbym Go zachęcić, żeby się jednak wymądrzał jak najczęściej, proszę!
Słyszałem, że jęczmień ze zbiorów o których mówisz cechuje się również wyższą niż normalnie temperaturą kleikowania skrobi. Czy możesz to powierdzić?
Jeżeli tak, to czy i ewentualnie jak powinniśmy na tę okoliczność zareagować w naszej kuchennej praktyce?
A propos wymienionych przez Ciebie czynników wpływających na końcową wydajność na warzelni, to pomyśleć, że przecież tak niedawno jeszcze głównym orężem była tam dekokcja - dzisiaj już b. rzadko stosowana. Czas leci...O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziDziękuję bardzo za odpowiedź Szefuniu! Twoje zdrowie. Chętnie wzniósłbym toast piwem z Twojego browaru, ale go nie znam...
Mam jeszcze pytanko. Piszesz:
..czyli wynika z tego że koszt słodu na 0,5l piwa przemysłowego to obecnie ok. 20gr?? Czy mógłbyś mniej-więcej określić ile wynoszą inne koszty?
Uprzedzając wątpliwości - nie chodzi mi obliczenie marży, tylko o procentowy rozkład kosztów przy produkcji piwa. Po prostu do dziś byłem przekonany, że słód to minimum 50% kosztów, a nie 20%(?)...
Wiem, że musicie zarabiać i bardzo Wam tego życzę. Jeśli chodzi o mnie to płaciłbym w sklepie nawet 5zł za dobra piwo z małego browaru, byleby tylko było dostępne...Robię to co lubię - produkuję piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi- przestrzeganie reżimów temperatur z dokładnością do 0,1 st.C i pH (sterowanie komputerowe)
Nie bardzo też rozumiem, dlaczego tak precyzyjna kontrola temperatury wpływa na wydajność, przecież i tak wytworzą się jakieś cukry, albo prostsze, albo bardziej złożone...
- ilość wód wysłodkowych dobrana do akceptowalnej ilości ekstraktu pozostałego w wysłodzinach
Osobną sprawą jest zawartość ekstraktu w słodzie,
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziNo cóż, odpowiedź jest trudna. Na końcową cenę piwa w sklepie składa się bardzo wiele czynników takich jak /CIACH/ Udział procentowy w każdym browarze jest inny.
Jeżeli odpowiedź na moje pytanie jest dla Ciebie niewygodna, bo nie chcesz / nie możesz dzielić się publicznie takimi informacjami, to oczywiście rozumem to i po prostu zignoruj tego posta.
Wracając do tematu:
Chodziło mi o szeroko pojęte koszty materiałowe, a nie koszty stałe działalności browaru, które oczywiście muszą być pokryte z marży. Z wymienionej przez Ciebie listy ująłbym tu: słód, chmiel, wodę, dodatki, drożdże(?), opakowania, energię i ewentualnie podatki (w tym akcyzę). Ich udział procentowy w większości browarów o podobnej wielkości powinien być zbliżony w powiedzmy nie najgorszej jakości "dwunastce" (piwo jasne pełne).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lesław Wyświetlenie odpowiedziNie bardzo też rozumiem, dlaczego tak precyzyjna kontrola temperatury wpływa na wydajność...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziDodaj jeszcze wynagrodzenia.
Koszty matriałowe to z definicji koszty surowców i opakowań. Ja powiększyłem je o energię (ale chodziło mi o tą zużytą na produkcję, a nie na oświetlenie parkingu) oraz o akcyzę, bo to chyba największy koszt butelki...
Generalnie chodzi mi o porównanie rozkładu kosztów browaru przemysłowego i domowego (gdzie też nie liczymy swojej dniówki).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie chyba nie. Myślałem o tym, ale wynagrodzenia są raczej kosztami stałymi - pracodawca musi je ponieść bez względu na to czy coś produkuje (no chyba, że jakieś umowy-zlecenia, albo zawieszenie działalności). Poza tym jakie wynagrodzenia? Marketingu też? To dlaczego gadżety nie? Pensja zarządu - w przeliczeniu na butelkę? Brzmi dziwnie.
Koszty matriałowe to z definicji koszty surowców i opakowań. Ja powiększyłem je o energię (ale chodziło mi o tą zużytą na produkcję, a nie na oświetlenie parkingu) oraz o akcyzę, bo to chyba największy koszt butelki...
Generalnie chodzi mi o porównanie rozkładu kosztów browaru przemysłowego i domowego (gdzie też nie liczymy swojej dniówki).
Comment
-
-
A słód w BA juz po 119 zł za 25kg Oj trza było kupić 50kg odrazu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA słód w BA juz po 119 zł za 25kg (
Comment
-
Comment