Problemy ze słodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    To nie lepiej napisać: zawiera gluten?
    Może i lepiej. Ale na pewno nie dla browaru. Zawiera gluten nie wygląda fajnie na opakowaniu
    Ministerstwo dopuściło możliwość znakowania poprzez podanie składnika alergennego, którym wg niego są "zboża zawierające gluten".
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy wszyscy alergicy wiedzą, że słód zawiera gluten?
    Ci niezdiagnozowani w większości pewnie nie.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #77
      Polskie jęczmienne piwa przemysłowe z pewnością nie zawierają żadnych istotnych ilości glutenu!

      Za żywność wolną od glutenu uważa się taką, która zawiera mniej niż 20 mg tego białka w 1000g "karmy".
      W Niemczech przebadano z niemiecką starannością (2 różne testy) 27 tamtejszych Pilsów oraz 25 Exportów i znaleziono glutenu nieco więcej niż 20 mg /l tylko w 8 piwach!
      A sądzić można, że były to piwa pełnosłodowe (Reinheitsgebot!).

      Okazuje się, że procesy słodowania i dalej warzenia są świetnymi metodami usuwania glutenu z wyjściowego zboża. Już słodowanie jęczmienia zmniejsza zawartośc glutenu w ziarnie o około 50%. Dalej, licząc od słodu do finalnego piwa, redukcja glutenu wynosi 98,9 - 99,8%. [ Brauwelt Int. 25/2007, 326]

      Polskie Lechy, Harnasie, Warki itp (bardzo podobne ) warzone są ze znaczącym udziałem syropów cukrowych, więc zagrożenie glutenem jest jeszcze niższe.

      Niebezpieczne ilości glutenu znajdziecie natomiast w piwach pszenicznych : Hefe-Weizenach, Witbierach, także Koelschach . Tu w grę wchodzi gluten, którego źródłem jest pszenica.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23975

        #78
        no i właśnie ta nieszczęsna pszenica - ostatnio prezes Carlsberg Polska skarżył się w jakimś artykule na rosnące ceny... pszenicy (obok słodu i chmielu). Może zatem dodają w dużych ilościach syropy "cukrowe" na bazie skrobii pszenicznej i jest się czego bać
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • rawarawa
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.11
          • 16

          #79
          W OKOCIM-ie pszenicznym chyba jest trochę słodu pszenicznego

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
            Polskie jęczmienne piwa przemysłowe z pewnością nie zawierają żadnych istotnych ilości glutenu!
            Taki licencyjny Carlsberg ważony w Okocimiu podobno zawiera ok. 92 ppm glutenu.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
            W Niemczech przebadano z niemiecką starannością (2 różne testy) 27 tamtejszych Pilsów oraz 25 Exportów i znaleziono glutenu nieco więcej niż 20 mg /l tylko w 8 piwach!
            A sądzić można, że były to piwa pełnosłodowe (Reinheitsgebot!)
            O ile mnie pamięc nie myli Exporty bywają częściej niezgodne z Reinheitsgebot niż Pilsy. Sęk jednak w tym, że jak "bezglutek" trafi na jakieś piwo z tych 8 to może mieć problem.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
            Już słodowanie jęczmienia zmniejsza zawartośc glutenu w ziarnie o około 50%.
            Ok. Tyle, że jak jakieś browary stosują jeszcze dodatek niesłodowanego jęczmienia.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
            Polskie Lechy, Harnasie, Warki itp (bardzo podobne ) warzone są ze znaczącym udziałem syropów cukrowych, więc zagrożenie glutenem jest jeszcze niższe.
            W sumie tak to wygląda, bo np. Okocim Mocne, Piast Wrocławski, Karmi mają w składzie poniżej 3,5 ppm glutenu, a Harnaś poniżej 13 ppm. Informacje za forum "bezglutków".
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              no i właśnie ta nieszczęsna pszenica - ostatnio prezes Carlsberg Polska skarżył się w jakimś artykule na rosnące ceny... pszenicy (obok słodu i chmielu). Może zatem dodają w dużych ilościach syropy "cukrowe" na bazie skrobii pszenicznej i jest się czego bać
              Oczywiście żartujesz: te syropy, bez względu na to z czego zrobione, są praktycznie całkiem odbiałczone.

              Delvish:
              1) "Taki licencyjny Carlsberg ważony w Okocimiu podobno zawiera ok. 92 ppm glutenu."

              Może tam i gluten zawarty w 1 litrze Carlsberga waży 92 mg. Ja nie piszę o piwach klasy premium, a tzw. taniej masówce.

              2) "O ile mnie pamięc nie myli Exporty bywają częściej niezgodne z Reinheitsgebot niż Pilsy"

              Piwo warzone na eksport to paradoksalnie nie to samo co tradycyjna niemiecka wersja Export.
              Rzeczywiście w tym pierwszym wypadku niemieccy piwowarzy pozwalają sobie na odstępstwo od Reinheitsgebot.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #82
                Na pocieszenie powiem, że ceny pszenicy na giełdach światowych spadły jakieś 10% w ciągu ostatniego miesiąca. Ceny innych zbóż również będą spadać. Dzisiaj w jakiejś gazecie przeczytałem, że Komisja Europejska odpuściła sobie temat biopaliw, więc ceny zbóż powinny spadać.

                Okazało się, że te biopaliwa to żaden miód. Żeby zrobić paliwo na jedno tankowanie dużego auta osobowego, żużywa się tyle kukurydzy, ile wystarczy do wykarmienia jednego człowieka przez rok.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2008-01-17, 17:49.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzisiaj w jakiejś gazecie przeczytałem...
                  Ja to czytałem w Wyborczej i nie wstydzę się tego!
                  Rzeczywiście jeżeli spełnią się deklaracje KE (zniosą lub zmniejszą dopłaty do np. rzepaku i wzrośnie opłacalność uprawy np. jęczmienia), to można być optymistycznie nastawionym... Tematem na pewno mocno zainteresowane jest potężne lobby naftowe, więc realna szansa jest.

                  Comment

                  • maaciej6
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.04
                    • 219

                    #84
                    Reaktywacja tematu:
                    Na Allegro wystawiłem troche słodu pilzneńskiego
                    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                    Wolsztyński Browar Domowy M & P

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23975

                      #85
                      super
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • k3cho
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.05
                        • 3

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na Allegro wystawiłem troche słodu pilzneńskiego
                        Witam
                        Mam pytanie do specjalistów. Dlaczego słód z BogytnMłyn jest prawie 2x tańszy niż w Browamatorze?
                        Pytam poważnie - nie z przekąsem
                        Czy ma gorsze parametry (wydajność)?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez k3cho; 2008-02-13, 12:24.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

                          #87
                          Ja kupuję w Bogutynie i nie zauważyłem, by był gorszy. Widać jako młyn mogą sobie pozwolić na duże dostawy i niskie marże przy sprzedaży, bo to nie jest ich główny towar.

                          Comment

                          • strzelczyk76
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.11
                            • 823

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k3cho Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam
                            Mam pytanie do specjalistów. Dlaczego słód z BogytnMłyn jest prawie 2x tańszy niż w Browamatorze?
                            Pytam poważnie - nie z przekąsem
                            Czy ma gorsze parametry (wydajność)?
                            Bo Bogutyn ma słód z Optimy, a BA - z Wayermanna - a to wiadomo, importowane, droższe - ale czy lepsze ja od dłuższego czasu warzę na słodzie z Bogutyna/Optimy - i nie widać różnicy, a jak nie widać, to tak ja z Dosią
                            NORMALNOŚĆ



                            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #89
                              Różnica jest i to zdecydowana, tak prawdę powiedziawszy. Ale ja tam się nie znam, mam tylko różne worki do porównania
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Bo Bogutyn ma słód z Optimy, a BA - z Wayermanna - a to wiadomo, importowane, droższe - ale czy lepsze ja od dłuższego czasu warzę na słodzie z Bogutyna/Optimy - i nie widać różnicy, a jak nie widać, to tak ja z Dosią
                                Wg mnie słód z Optimy (ja mam co brawda z browar.biz nie z Młyna) jest jakby bardziej "brudny" - ma "na sobie" coś jakby mąkę lub po prostu kurz. Dodatkowo częściej ma popsute ziarenka (czarne). Od przyszłej warki zamierzam go przemyć przed ześrutowaniem, bo mnie to nieco niepokoi.
                                Ale generalnie takie dysproporcje w cienie tego nie uzasadniają - Weyermann mógłby być droższy o np. 10% a nie o 30%. Myślę, że różnica ta wynika w dużej mierze od zapasów - po prostu ba ma nowszą dostawę niż młyn.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X