Problemy ze słodem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #106
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Bogutyn Młyn znów sprzedaje słód, ale tylko w postaci mączki i w mało konkurencyjnych cenach. Niemniej mają słód (bo sami mielą)
    Nie jestem pewien czy ten słód nie przyjeżdża z Włoch już zmielony.

    A pilzneński ma być u nich "na dniach" dostępny.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #107
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
      A pilzneński ma być u nich "na dniach" dostępny.
      No to już jest dostępny: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3744&idc=61

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19297

        #108
        A tak swoją drogą to dziś to nie ma problemu z dostępem do słodu. 7 sklepów internetowych ze słodem i wszędzie do wyboru do koloru z kilku słodowni.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika E-prezes
          Mnie szczególnie interesuje diastatyczny
          Jaką potrzebujesz siłę diastatyczną w słodzie?

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
            Ciekawe czy to Optima? Kupiłem tam 2 lata temu - strasznie był brudny. Niech ktoś sprawdzi zanim poleci innym...

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Ciekawe czy to Optima? Kupiłem tam 2 lata temu - strasznie był brudny. Niech ktoś sprawdzi zanim poleci innym...
              Może trafiłeś na jakąś partię "z dna". Ja tam swego czasu kupiłem kilka ładnych worków i nigdy nie miałem powodów do narzekania.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19297

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                Jaką potrzebujesz siłę diastatyczną w słodzie?
                wyższą niż w domowym.

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika E-Prezes
                  wyższą niż w domowym
                  Jeżeli 300-350 j. W-K Cię zadowala to da się załatwić.

                  Comment

                  • Adam5
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.01
                    • 23

                    #114
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                    Ciekawe czy to Optima? Kupiłem tam 2 lata temu - strasznie był brudny. Niech ktoś sprawdzi zanim poleci innym...
                    Tak ten słód posiadają ze słodowni Optima Poznań.

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      #115
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Ciekawe czy to Optima? Kupiłem tam 2 lata temu - strasznie był brudny. Niech ktoś sprawdzi zanim poleci innym...
                      No to szybka akcja - słód już u mnie. Można sprawdzać.
                      Jest trochę połamanych ziaren, ale jakichś tam większych zanieczyszczeń nie widać. Jutro wrzucę na śrutownik to będzie słychać czy są jakieś "grubsze" zanieczyszczenia.
                      Attached Files

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #116
                        Sięgnij dłonią na dno worka i zrób sypu-syp Jak się nie kurzy to ok. Mój się kurzył strasznie i to kurzem-roztoczami, a nie mąką (wiem bo mam alergię ) i miał często jakieś drobne kamyczki (chociaż te akurat od tamtej pory spotykałem też w innych słodach).
                        Z drugiej strony inni względnie chwalili Optimę - może rzeczywiście trafiłem na jakieś zmiotki...
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-17, 20:55.

                        Comment

                        • Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

                          #117
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                          Sięgnij dłonią na dno worka i zrób sypu-syp Jak się nie kurzy to ok.
                          Sięgnąłem głęboko do worka... Kurzyć się nie kurzy, ale do ręki przykleja się (elektryzuje) trochę jakby drobinek łuski czy plew. Może to miałeś na myśli? Ale to akurat miałem podobnie (jak nie więcej) przy słodzie z gdańskiej słodowni.
                          Ha! mam go! Grzebiąc tak w tym słodzie znalazłem kawałek drewienka.
                          Dobra co tam będziemy deliberować... jutro ześrutuję, w weekend zrobię piwo i za parę tygodni zobaczymy...
                          Attached Files

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #118
                            Ewidentnie wtedy był brudny, teraz może być tylko lepiej.
                            Chyba że Optima ma taki proces produkcji.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • bogdan62
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.10
                              • 173

                              #119
                              Jakieś 2-3 lata temu brałem ten słód, był bardzo zanieczyszczony, śrutowanie co chwila przerywałem aby rozkręcić śrutownik i wyciągnąć kamień, gdybym napędzał śrutownik wiertarką zniszczyłbym żarna. W sumie nie powinienem narzekać, by przed kupnem kontaktowałem się telefonicznie i gość uprzedzał, że ma końcówkę partii, mocno zanieczyszczoną. Poza zanieczyszczeniami był to dobry słód, zacieranie przebiegało sprawnie, wydajność była bardzo dobra.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...