Problemy ze słodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #31
    A miało być lepiej.....
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
      A miało być lepiej.....

      Lepiej już było.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
        Minimalna ilość słodu jaką można zamówić w dużej słodowni to 25 ton luzem w cysternie. Ceny na 2008 rok za słód jasny pilzneński rozpoczynają się od ok. 2000 zł za tonę.
        Z dużej słodowni można wziąć 30-90 kg słodu przeznaczonego na próbki w kontroli jakości. Dla piwowarow domowych taki słód nie jest w żaden sposób wybrakowany.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
          Minimalna ilość słodu jaką można zamówić w dużej słodowni to 25 ton luzem w cysternie. Ceny na 2008 rok za słód jasny pilzneński rozpoczynają się od ok. 2000 zł za tonę.
          To nam (amatorom) niewiele mówi... Nawet nie marzymy, żeby "nasza" cena wynosiła 2zł/kg.
          Chodzi mi o to, czy mógłbyś powiedzieć jak ta cena kształtuje się względem poprzednich miesięcy? Ile słód kosztował rok temu? Czy w trakcie roku były podwyżki? Jeśli tak o ile %?

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
            Z dużej słodowni można wziąć 30-90 kg słodu przeznaczonego na próbki w kontroli jakości. Dla piwowarow domowych taki słód nie jest w żaden sposób wybrakowany.

            Mów dalej

            Rozumiem, że mimo wszystko trzeba mieć "dobry kontakt" z taką słodownią?

            Jaka jest cena takiego słodu "na próbki"? 0zł?

            Ja chętnie bym "wypróbował" tak ze 20-30kg.
            rowarek esoła

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
              Mów dalej

              Rozumiem, że mimo wszystko trzeba mieć "dobry kontakt" z taką słodownią?

              Jaka jest cena takiego słodu "na próbki"? 0zł?

              Ja chętnie bym "wypróbował" tak ze 20-30kg.
              Ja własnie w taki sposób zdobywam słód. Jeśli bedziesz w okolicy, to daj znać. Coś zamówi się dla Ciebie również.
              Cena z ostatnich dni: 2 PLN/kg
              Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2008-01-04, 12:11.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #37
                Pozatym to jest hobby. A hobby jest kosztowne z zalozenia . Pozatym czy podwyzki cen slodu az tak odbije sie na kieszeni przecietnego piwowara amatora? Ale zawsze w koncu Polskim zwyczajem mozna ponarzekac
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pozatym to jest hobby. A hobby jest kosztowne z zalozenia . Pozatym czy podwyzki cen slodu az tak odbije sie na kieszeni przecietnego piwowara amatora? Ale zawsze w koncu Polskim zwyczajem mozna ponarzekac

                  Na mojej się odbiły - jak zamawiam paręset kilo słodu droższego o 30% niż rok wcześniej to jest to nieco grosza...
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • szefunio
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.01
                    • 481

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    To nam (amatorom) niewiele mówi... Nawet nie marzymy, żeby "nasza" cena wynosiła 2zł/kg.
                    Chodzi mi o to, czy mógłbyś powiedzieć jak ta cena kształtuje się względem poprzednich miesięcy? Ile słód kosztował rok temu? Czy w trakcie roku były podwyżki? Jeśli tak o ile %?
                    W 2006 roku cena słodu wahała się w okolicach 900 zł za tonę. W 2007 ceny szły co kwartał do góry. W sierpniu jeszcze można było kupić po 1450, w październiku po 1600. W styczniu 2008 ceny rozpoczynają się od około 1850 zł do nawet 2300 zł, w zależności od słodowni. Każde sto złotych więcej na tonie możemy mniej więcej przeliczyć na jeden grosz więcej na butelce 0,5 (mam na myśli piwa sprzedawane przez mniejsze browary - koncerny stosują dodatki).
                    Robię to co lubię - produkuję piwo.

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #40
                      Do tych cen o których pisze SZEFUNIO trzeba chyba będzie się przyzwyczaić. Nic nie wskazuje na to, żeby w przyszłym sezonie były niższe. Uprawa jęczmienia browarnego jest mało rentowna (w stosunku do rzepaku, pszenicy czy kukurydzy), a za to obarczona dość dużym ryzykiem i rolnicy niezbyt chętnie decydują się na jego produkcję. Dlatego jęczmienia brakuje (po ostatnich nieurodzajach nie ma rezerw ani w Polsce, ani na Zachodzie Europy) ceny w okolicach 750-800 zł/t pewnie utrzymają sie w przyszłym roku.
                      Dodatkowo koncern Malteurope który kupił słodownię Baltic Malt ma podobno budować nową słodownię (ponoć na 100 000 ton?) co pogłębi tylko deficyt jęczmienia w Polsce i spowoduje większy jego import za wyższą cenę. Tak, JACER ma rację - lepiej już było.
                      Swoją drogą może ktoś wie dlaczego w Czechach uprawa jęczmienia browarnego jest opłacalna? Kraj dużo mniejszy od naszego, a produkuje chyba 3 razy tyle co Polska.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Dziękuję bardzo za odpowiedź Szefuniu! Twoje zdrowie. Chętnie wzniósłbym toast piwem z Twojego browaru, ale go nie znam...
                        Mam jeszcze pytanko. Piszesz:
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
                        Każde sto złotych więcej na tonie możemy mniej więcej przeliczyć na jeden grosz więcej na butelce 0,5 (mam na myśli piwa sprzedawane przez mniejsze browary - koncerny stosują dodatki).
                        ..czyli wynika z tego że koszt słodu na 0,5l piwa przemysłowego to obecnie ok. 20gr?? Czy mógłbyś mniej-więcej określić ile wynoszą inne koszty?
                        Uprzedzając wątpliwości - nie chodzi mi obliczenie marży, tylko o procentowy rozkład kosztów przy produkcji piwa. Po prostu do dziś byłem przekonany, że słód to minimum 50% kosztów, a nie 20%(?)...
                        Wiem, że musicie zarabiać i bardzo Wam tego życzę. Jeśli chodzi o mnie to płaciłbym w sklepie nawet 5zł za dobra piwo z małego browaru, byleby tylko było dostępne...

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #42
                          seta sprecyzuj lepiej o jaki koszt piwa tak w zasadzie ci chodzi. Czy taki uwzględniający akcyzę, czy zupełnie "goły", bez akcyzy, VAT itp. Jakiego piwa? beczkowego, butelkowego? puszkowego? luzem w cysternie? Wbrew pozorom pytanie, jakie zadałeś jest trudne do odpowiedzi, zależy bowiem również m.in. od kosztów stałych, wielkości produkcji browaru i jeszcze kilku czynników.
                          P.S. I jeszcze jedno loco browar czy np. loco Biłgoraj?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-01-05, 21:23.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            #43
                            Przelicznik jest bardzo prosty. Na 1 hl piwa potrzeba ok. 15 kg. słodu. Czyli na 0,5l piwa trzeba ok. 0,075kg razy 2zł/kg = 15gr. Reszta to koszty stałe, energii, marketing, dystrybucja, zysk, itp. no i oczywiście podatki których udział jest zdecydowanie najwyższy.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10789

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na 1 hl piwa potrzeba ok. 15 kg. słodu. .
                              tak wysoka wydajnośc czy mały baling
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                tak wysoka wydajnośc czy mały baling
                                Wyjdzie z tego co najmniej 10-ka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X