A miało być lepiej.....
Problemy ze słodem
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziA miało być lepiej.....
Lepiej już było.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziMinimalna ilość słodu jaką można zamówić w dużej słodowni to 25 ton luzem w cysternie. Ceny na 2008 rok za słód jasny pilzneński rozpoczynają się od ok. 2000 zł za tonę.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziMinimalna ilość słodu jaką można zamówić w dużej słodowni to 25 ton luzem w cysternie. Ceny na 2008 rok za słód jasny pilzneński rozpoczynają się od ok. 2000 zł za tonę.
Chodzi mi o to, czy mógłbyś powiedzieć jak ta cena kształtuje się względem poprzednich miesięcy? Ile słód kosztował rok temu? Czy w trakcie roku były podwyżki? Jeśli tak o ile %?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziZ dużej słodowni można wziąć 30-90 kg słodu przeznaczonego na próbki w kontroli jakości. Dla piwowarow domowych taki słód nie jest w żaden sposób wybrakowany.
Mów dalej
Rozumiem, że mimo wszystko trzeba mieć "dobry kontakt" z taką słodownią?
Jaka jest cena takiego słodu "na próbki"? 0zł?
Ja chętnie bym "wypróbował" tak ze 20-30kg.rowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedziMów dalej
Rozumiem, że mimo wszystko trzeba mieć "dobry kontakt" z taką słodownią?
Jaka jest cena takiego słodu "na próbki"? 0zł?
Ja chętnie bym "wypróbował" tak ze 20-30kg.
Cena z ostatnich dni: 2 PLN/kgOstatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2008-01-04, 12:11.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pozatym to jest hobby. A hobby jest kosztowne z zalozenia . Pozatym czy podwyzki cen slodu az tak odbije sie na kieszeni przecietnego piwowara amatora? Ale zawsze w koncu Polskim zwyczajem mozna ponarzekac"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziPozatym to jest hobby. A hobby jest kosztowne z zalozenia . Pozatym czy podwyzki cen slodu az tak odbije sie na kieszeni przecietnego piwowara amatora? Ale zawsze w koncu Polskim zwyczajem mozna ponarzekac
Na mojej się odbiły - jak zamawiam paręset kilo słodu droższego o 30% niż rok wcześniej to jest to nieco grosza...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziTo nam (amatorom) niewiele mówi... Nawet nie marzymy, żeby "nasza" cena wynosiła 2zł/kg.
Chodzi mi o to, czy mógłbyś powiedzieć jak ta cena kształtuje się względem poprzednich miesięcy? Ile słód kosztował rok temu? Czy w trakcie roku były podwyżki? Jeśli tak o ile %?Robię to co lubię - produkuję piwo.
Comment
-
-
Do tych cen o których pisze SZEFUNIO trzeba chyba będzie się przyzwyczaić. Nic nie wskazuje na to, żeby w przyszłym sezonie były niższe. Uprawa jęczmienia browarnego jest mało rentowna (w stosunku do rzepaku, pszenicy czy kukurydzy), a za to obarczona dość dużym ryzykiem i rolnicy niezbyt chętnie decydują się na jego produkcję. Dlatego jęczmienia brakuje (po ostatnich nieurodzajach nie ma rezerw ani w Polsce, ani na Zachodzie Europy) ceny w okolicach 750-800 zł/t pewnie utrzymają sie w przyszłym roku.
Dodatkowo koncern Malteurope który kupił słodownię Baltic Malt ma podobno budować nową słodownię (ponoć na 100 000 ton?) co pogłębi tylko deficyt jęczmienia w Polsce i spowoduje większy jego import za wyższą cenę. Tak, JACER ma rację - lepiej już było.
Swoją drogą może ktoś wie dlaczego w Czechach uprawa jęczmienia browarnego jest opłacalna? Kraj dużo mniejszy od naszego, a produkuje chyba 3 razy tyle co Polska.
Comment
-
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź Szefuniu! Twoje zdrowie. Chętnie wzniósłbym toast piwem z Twojego browaru, ale go nie znam...
Mam jeszcze pytanko. Piszesz:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedziKażde sto złotych więcej na tonie możemy mniej więcej przeliczyć na jeden grosz więcej na butelce 0,5 (mam na myśli piwa sprzedawane przez mniejsze browary - koncerny stosują dodatki).
Uprzedzając wątpliwości - nie chodzi mi obliczenie marży, tylko o procentowy rozkład kosztów przy produkcji piwa. Po prostu do dziś byłem przekonany, że słód to minimum 50% kosztów, a nie 20%(?)...
Wiem, że musicie zarabiać i bardzo Wam tego życzę. Jeśli chodzi o mnie to płaciłbym w sklepie nawet 5zł za dobra piwo z małego browaru, byleby tylko było dostępne...
Comment
-
-
seta sprecyzuj lepiej o jaki koszt piwa tak w zasadzie ci chodzi. Czy taki uwzględniający akcyzę, czy zupełnie "goły", bez akcyzy, VAT itp. Jakiego piwa? beczkowego, butelkowego? puszkowego? luzem w cysternie? Wbrew pozorom pytanie, jakie zadałeś jest trudne do odpowiedzi, zależy bowiem również m.in. od kosztów stałych, wielkości produkcji browaru i jeszcze kilku czynników.
P.S. I jeszcze jedno loco browar czy np. loco Biłgoraj?Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-01-05, 21:23."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Przelicznik jest bardzo prosty. Na 1 hl piwa potrzeba ok. 15 kg. słodu. Czyli na 0,5l piwa trzeba ok. 0,075kg razy 2zł/kg = 15gr. Reszta to koszty stałe, energii, marketing, dystrybucja, zysk, itp. no i oczywiście podatki których udział jest zdecydowanie najwyższy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNa 1 hl piwa potrzeba ok. 15 kg. słodu. .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzitak wysoka wydajnośc czy mały baling
Comment
-
Comment