Pożywka dla drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    Pożywka dla drożdży

    Winiarze w celu namnażania drożdży dodają do startera lub do nastawu specjalną pożywkę dla drożdży. Jest to zestaw soli mineralnych, ułatwiających i przyspieszających rozwój drożdży.
    Można ją kupić w sklepach dla domowych winiarzy czy na stronie biowinu. Na stronie WYEAST znalazłem też produkt Brewer's Choice™ Wyeast Nutrient Blend, który jest dodatkową odżywką w celu propagacji drożdży.

    Zastanawiam się czy jest sens dodawać taką odżywkę do starterów z gęstwy, czy też z podzielonej wcześniej saszetki drożdży płynnych.
    Co o tym sądzicie?
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
    Winiarze w celu namnażania drożdży dodają do startera lub do nastawu specjalną pożywkę dla drożdży. Jest to zestaw soli mineralnych, ułatwiających i przyspieszających rozwój drożdży.
    Natykam się czasem na zalecenie użycia takiej odżywki, ale raczej w przypadkach wyjątkowych np. problemów z fermentacją albo gdy używamy wody zdemineralizowanej. Zapewne brzeczka zawiera te wszystkie sole mineralne i w browarnictwie odżywki nie są konieczne.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Jeszcze jedno zastosowanie dla pożywek - piwa o dużym Blg np. Barley Wine

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Pożywka dla drożdży

        Pożywką dla drożdzy jest chlorek amonu (salmiak) lub fosforan(V) dipotasu a nie jakiś specjalny zestaw minerałów.
        GAWEŁ

        Comment

        • mlody_w_fachu
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.12
          • 325

          #5
          Koledze hasintus pewnie chodziło o pożywke wieloskładnikową, np. Activit.

          Co do stosowania, to najlepiej na początku, namnażania, gdy zdolność drożdży do namnażania się jest największa, a która jest zerowa już przy kilku %.
          po prostu mlody_w_fachu
          - - -
          gdzieniegdzie znany jako winorobek

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2 Wyświetlenie odpowiedzi
            Pożywką dla drożdzy jest chlorek amonu (salmiak) lub fosforan(V) dipotasu a nie jakiś specjalny zestaw minerałów.
            To są właśnie te sole a czasami jeszcze witamina B i inne dodatkowe składniki, kwestia czy jest sens stosowania przy starterach, np. z małych ilości drożdży, celem wspomożenia namnażania.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Nie ma potrzeby stosowania pożywki, bo w przeciwieństwie do moszczów owocowych brzeczka przednia ma wszystkie potrzebne drożdżom pierwiastki i związki.

              Comment

              • Jarring
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.01
                • 1

                #8
                Drożdże potrzebują do syntezy białek komórkowych azotu.
                Źródłem związków azotowych w brzeczce piwnej są aminokwasy i peptydy powstające z białek w skutek działania enzymów proteolitycznych. Odpowiednie stężenie tych składników zapewnia komórkom drożdży prawidłowy rozwój.

                Ale, gdyby w środowisku pojawiły się sole amonowe - drożdże zdecydowanie wolałyby korzystać z nich właśnie. Jest to związane z mniejszym wydatkiem energetycznym na metabolizowanie tych związków.

                Więc pytania jednak pozostają:
                Jaki wpływ na gotowe piwo miałby dodatek pożywki do brzeczki?
                Czym zaskutkuje nieprzerobienie lub niepełne przerobienie obecnych w brzeczce aminokwasów? (Może jakiś wpływ na pienistość lub klarowność?)
                Czy ewentualnie można zadać przed fermentacją minimalną ilość pożywki, by ułatwić drożdżom szybki start? A potem zajęłyby się tym, czym mają. Czyli aminokwasami i peptydami obecnymi w brzeczce.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #9
                  Nawiązując zatem do pierwszego postu - jest potrzebne czy nie? Skoro sam producent przygotował...

                  Ja w ostatnich piwach zużyłem pożywkę winiarską, bo i tak mi do niczego nie była potrzebna. Dodałem do aktywowania startera drożdżowego z gęstwy, która leżała w lodówce już jakiś czas i nie byłem pewien czy wystartuje.
                  Last edited by e-prezes; 2009-06-25, 13:53.

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Do prawidłowej pracy drożdży i szybkiego namnażania potrzebny im jest cynk którego w brzeczce zwykle brakuje. To on zwykle jest najważniejszym składnikiem odżywek dla drożdży piwowarskich - reszta na ogół dostępna jest w brzeczce. Badania wykazują że cynk drożdżom jest bardzo potrzebny. Czy jednak odżywki są niezbędne w piwowarstwie domowym - to zupełnie inna sprawa. W przemyśle piwowarskim bardzo powszechne są odżywki firmy AB Vickers

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X