Płatki owsiane błyskawiczne vs. górskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    Płatki owsiane błyskawiczne vs. górskie

    Jaka jest między nimi różnica?
    Jedne i drugie są przetworzone i nie wymagają długiego namaczania, tak jak płatki zwykłe. Górskie mają niższy IG niż błyskawiczne, ale to chyba nie ma znacznia dla piwowara. Niższy indeks glikemiczny sugeruje jednak mniejsze przetworzenie - ale jakie to ma znacznie podczas warzenia piwa z ich udziałem?
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
    Jaka jest między nimi różnica?
    Jedne i drugie są przetworzone i nie wymagają długiego namaczania, tak jak płatki zwykłe. Górskie mają niższy IG niż błyskawiczne, ale to chyba nie ma znacznia dla piwowara. Niższy indeks glikemiczny sugeruje jednak mniejsze przetworzenie - ale jakie to ma znacznie podczas warzenia piwa z ich udziałem?
    Nie wiem jaka jest różnica, ale jeśli nie zamierzasz sie bawić w kleikowanie, to brałbym błyskawiczne.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      jeśli nie zamierzasz sie bawić w kleikowanie, to brałbym błyskawiczne.
      Tyle że już kilka razy dodawałem płatki górskie bez zabawy w kleikowanie - i piwa wyszły super.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
        Tyle że już kilka razy dodawałem płatki górskie bez zabawy w kleikowanie - i piwa wyszły super.
        Myślę że "Górskie" płatki owsiane należałoby jednak wstępnie skleikować, aby zawartą w nich skrobię w pełni uwolnić i tym samym poddać działaniu enzymów. Inaczej większość owsianej skrobi - tej, która zostanie w płatkach - będzie potem wyrzucona wraz z młótem. Piwo wyjdzie super - tyle tylko, że będzie znacznie mniej "owsiane" niż przy użyciu płatków błyskawicznych.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X