Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • giudice
    Gość
    • 2005.07
    • 231

NIe wiem czy temat jeszcze aktualny, ale chmiel w szyszkach z tegorocznych zbiorów można znaleźć np. tu: http://piwowar.com.pl/

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

Wielkie dzięki za linka

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giudice Wyświetlenie odpowiedzi
        NIe wiem czy temat jeszcze aktualny, ale chmiel w szyszkach z tegorocznych zbiorów można znaleźć np. tu: http://piwowar.com.pl/
        80zł za 1kg??? Poszaleli????

Comment

• Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Cóż... tam takie ceny są.
          Prawie rok temu jak mnie "przypiliło" to kupiłem tam 50g Magnuma (innego wtedy nie było) za 7zl.

Comment

• hasintus
            • 2006.07
            • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Że niby co? W browamator 50 gr granulat 6,5 zł, w piwodziej importowane 6-8 zł. Tu wychodzi 4zl za 50 gr. Ato jedyny tego typu sklep w Warszawie. I być może jedyny w Polsce co ma lubelski w szyszkach.

Comment

• mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
              Że niby co? W browamator 50 gr granulat 6,5 zł, w piwodziej importowane 6-8 zł. Tu wychodzi 4zl za 50 gr. Ato jedyny tego typu sklep w Warszawie. I być może jedyny w Polsce co ma lubelski w szyszkach.
              80zł /1kg szyszek to jest windowanie cen. Cena po 17zł/kg była w skupie i po takiej cenie można było zakupić u plantatora. Jeśli było by po 40zł było by też ok, ale nie aż tyle, bo to już przesada.
              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                Cena po 17zł/kg była w skupie i po takiej cenie można było zakupić u plantatora.
                Suszony?
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• gniady
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.12
                  • 146

80zł /1kg szyszek to jest windowanie cen. Cena po 17zł/kg była w skupie i po takiej cenie można było zakupić u plantatora. Jeśli było by po 40zł było by też ok, ale nie aż tyle, bo to już przesada.
                  17zł/kg to była cena przed skupowa. Plantatorzy jeszcze nie mieli wówczas pojęcia jakie będą ceny w skupie.

Oto znalezione w sieci informacje po ile był chmiel w skupie w tym roku:

"Średnie ceny netto skupu szyszek chmielu aromatycznego, CENA [zł/kg]
                  ............październik 2007.....wrzesień 2007

Lubelski........49,95...................25,5
                  Lomik...........37,42...................33,7
                  Perle............30,06...................31,3

Średnie ceny netto skupu szyszek chmielu goryczkowego, CENA [zł/kg]
                  ..............październik 2007
                  Marynka.........37,45
                  Magnum.........42,33"

Comment

• hasintus
                    • 2006.07
                    • 850

Co ma wspólnego cena skupu od plantatorów z ceną sprzedaży w woreczkach po 100 gr w sklepiku dla hobbystów w środku miasta? Moim zdaniem nie wiele.

Comment

• mwa
                      • 2003.01
                      • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Co ma wspólnego cena skupu od plantatorów z ceną sprzedaży w woreczkach po 100 gr w sklepiku dla hobbystów w środku miasta? Moim zdaniem nie wiele.
                      Myślę, że hobbysta da i 200zł, ale mnie jeszcze nie popier... i tyle na pewno nie dam. Ja lubię dawać minimum za max. i wtedy jestem zadowolony. Jeśli kogoś stać to i da 500zł, ale to poprostu jest głupota i naiwność, a przy hobby idzie najwiecej wtopić-tylko po co
                      Jeśli masz kasę daj dzieciom na słodycze, a nie nabijaczom kasy.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• hasintus
                        • 2006.07
                        • 850

Myślę, że hobbysta da i 200zł, ale mnie jeszcze nie popier... i tyle na pewno nie dam. Ja lubię dawać minimum za max. i wtedy jestem zadowolony. Jeśli kogoś stać to i da 500zł, ale to poprostu jest głupota i naiwność, a przy hobby idzie najwiecej wtopić-tylko po co
                        Jeśli masz kasę daj dzieciom na słodycze, a nie nabijaczom kasy.
                        A gdzie kupujesz chmiel?

Comment

• mwa
                          • 2003.01
                          • 5071

Ja zakupiłem od posrednika > pośrednika > plantatora (pośrednik= kolega).
                          Udało mi się, ale ludzie nie dajcie się naciągać!!
                          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• hasintus
                            • 2006.07
                            • 850

Ja zakupiłem od posrednika > pośrednika > plantatora (pośrednik= kolega).
                            Udało mi się, ale ludzie nie dajcie się naciągać!!
                            A co polecisz komuś kto nie zrobił albo nie miał takiej możliwości jak ty? Gdzie i po ile ma kupić chmiel aby nie być uznanym za bycie "naciągniętym"?

Comment

• mwa
                              • 2003.01
                              • 5071

Najlepij jak jo-czyli na lenia.
                              A jak ni to jakoś epika i niech coś zrobi dla społeczeństwa piwnego z małą marżą (ale nie 50zł/kg).
                              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• mwa
                                • 2003.01
                                • 5071

Nie chodzi mi o zawiść do sklepów czy handlarzy tylko o nawinność klientów.
                                Czy Ty dałbyś komuś zarobić nawet 100% jeśli by Ci sprzedał taniej o 100% niż w najtańszym sklepie? Ja bardzo chętnie. Tylko że niektórzy wykorzystują sytuację i mają wysoką marżę. A czasem lepiej mieć mniejszą marżę a większy obrót, tylko mało ktomu chce się w polsce robić a jeszcze jak ja bez prowizji to dopiero totalna okazja.
                                Mam tylko nadzieję, że za 2 lata już chmielu mi styknie z swojej plantacji.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

Przetwarzanie...
                                X