Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)
    Poza tym ja z lubelskiego jestem więc w przyszłym sezonie postaram się ugadać z jakimś miejscowym plantatorem (już mam kontakty).
    Jakby co mogę się z Wrocławiem na słód wymienić...
    ... a z Pomorzem za "Bóg zapłać" i ciepłe słowo
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
      ... a z Pomorzem za "Bóg zapłać" i ciepłe słowo
      Z Pomorzem za zwrot kosztów...
      Dam znać za jakieś 10 miesięcy na forum, bo teraz wszyscy plantatorzy wyprzedawali się na skupach.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23977

chyba najwyższy czas aby zacząć spisywać umowy kontraktacyjne z rolnikami-chmielarzami
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

Nie wiem czy coś się zmieniło, ale dwa lata temu dla eksperymentu chciałem na kilku hektarach prowadzić uprawę chmielu. Mamy taki wolny rynek, że na początku się dowiedziałem, że nie każdy może uprawiać chmiel, bo są obszary kraju, województwa, w których chmiel uprawiać można, a jak ktoś ma pole w innym obszarze niż obszary na których jest pozwolenie na taką uprawę, to nie można. Na produkcję chmielu unia dała pewnie takie same ograniczenia jak np na produkcję mleka, połów ryb itp. Jak chcesz produkować i wyjdzie, że robisz tego ponad narzucony limit, co wpływa na obniżkę ceny na towar dla konsumenta, to albo masz zakaz , albo þłacisz karę, że za dużo produkujesz. Metody jakby rodem z ZSRR, tylko teraz już nie będzie tak jak kiedyś, że w wyniku ingerencji państwa były trzy wielkie klęski głodu w których zginęło wiele milionów osób, teraz tylko po prostu ceny idą w górę, bo jest za mało produktów.

Comment

• mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

W tym roku jeden forumowicz przez drugiego załatwił mi po 17zł/kg (marynka/lubelski)- stąd zakupiłem łącznie ok. 8kg jako zapas roczny.
            Wydaje się iż można by było od plantatorów tylko w trakcie zbiorów.
            Wiadomo, że nie każdy pojedzie po 1-2 kg chmielu, ale jak się ktoś ułoży to i się pojedzie .
            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19275

A kto głosował za tą EuroKomuną?
              Ja akurat zaopatrzyłem się ostatnim rzutem u WESa na chcmiel 2006 a potem u szefiego w tegoroczny. Wszystko w szyszkach. Na razie mam zapas.

Comment

• delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wiem czy coś się zmieniło, ale dwa lata temu dla eksperymentu chciałem na kilku hektarach prowadzić uprawę chmielu.
                No to niezłe miałeś plany. Kilka ha chmielu to jest fest plantacja. Przeciętna na lubelszczyźnie nie ma 2 ha. Owszem w Polsce funkcjonuje rejonizacja upraw chmielu. Nie bez powodu z resztą. Co do UE, to skoro są dopłaty, to IMO muszą byc i ograniczenia.

P.S. Ja głosowałem "za"
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                  stąd zakupiłem łącznie ok. 8kg jako zapas roczny.
                  to ile zamierzasz uwarzyć piwa w tym roku ?
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    No to niezłe miałeś plany. Kilka ha chmielu to jest fest plantacja. Przeciętna na lubelszczyźnie nie ma 2 ha. .....
                    Ale ja co roku mam do dyspozycji 20 ha i zawsze coś jest na tym siane. Więc te kilka ha to żadne poświęcenie. Zwłaszcza, że jak by się wszystko udało i uprawy nie dotknęła jakaś zaraza, to np w sklepie browar.biz pewnie mógł by być dostępny chmiel tańszy i łatwo dostępny.

Comment

• Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

Może wątki polityczne i rolnicze zamieścicie w innym temacie.

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może wątki polityczne i rolnicze zamieścicie w innym temacie.
                        Będę asertywny. Odpowiedź brzmi Nie albowiem ponieważ wątki rolnicze i polityczne wiążą się z tym właśnie tematem. Osobiście jestem przeciwnikiem mnożenia tematów bez dobrego powodu
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

Faktycznie z szyszkami w tym roku jest problem. W lecie obiecałem próbkę polskiego chmielu pewnemu piwowarowi z Włoch. Jak wróciłem do Polski to szyszek z 2006 już nie było (były u WESa ale resztki a potrzebowałem kilo). Czekałem do jesieni na nowe zbiory. W międzyczasie dostałem info z BA że raczej mogę się nie doczekać szyszek w tym roku. Całe szczęście ostatecznie ojciec załatwił mi worek szyszek od jednego z lubelskich producentów granulatu. Wszystko wskazuje na to że w tym sezonie tylko granulat będzie powszechnie dostępny

Comment

• Tomek-Pasieka
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.10
                            • 197

jak dobrze, że wiosną posadziłem lubelski i marynkę. W przyszłym roku powinny ładnie owocować

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Ograniczenia w uprawie chmielu obowiązywały na długo przed wejściem Polski do Unii Europejskiej. I z tego co wiem, w każdym kraju chmielarskim obowiązują takie ograniczenia.

Comment

• Marek-C
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 848

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ograniczenia w uprawie chmielu obowiązywały na długo przed wejściem Polski do Unii Europejskiej. I z tego co wiem, w każdym kraju chmielarskim obowiązują takie ograniczenia.
                                why?
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

Przetwarzanie...
                                X