Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vaz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 29

Zgodnie z przedmówcą - po kilogramie z każdego "Wrocławska" przesyłka staje się coraz cięższa

pzdr
    O D R O W Ą Ż warzy

Comment

• brainwreck
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.09
      • 11

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brainwreck Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam, jeśli jeszcze można to ja jestem chętny na kilogram Marynki i kilogram Lubelskiego.

pozdr.

Aha zapomniałem dodać - chętnie podłączę się do przesyłki "Wrocławskiej".

Comment

• Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vaz Wyświetlenie odpowiedzi
        "Wrocławska" przesyłka staje się coraz cięższa
        To że cięższa to szczegół. Staje się dużo WIEKSZA.
        Macie pojęcie ile miejsca zajmuje 10kg chmielu w szyszkach.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2008-10-03, 16:03.

Comment

• hasintus
          • 2006.07
          • 850

Jak by coś było to jestem chętny na1 kg lubelski i 0,5 marynki lub izabelli

Comment

• mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
            To że cięższa to szczegół. Staje się dużo WIEKSZA.
            Macie pojęcie ile miejsca zajmuje 10kg chmielu w szyszkach.
            Ja wiem, dwa porządnie upchane worki i coś mi się zdaje, że możliwe że trzeci idzie pomału w rachubę.
            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• daigo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.08
              • 6

Witam. Chętnie wezmę po kilogramie Lubelskiego i Marynki

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gopher Wyświetlenie odpowiedzi
                Niema on jeszcze nazwy gatunkowej i nazywany jest IUNG-owskim (wyhodowany przez pracowników IUNG w Puławach). Niestety nie wiadomo jakie ma on walory smakowe.
                Nazwa póki co jest właśnie iung, a walory ma mieć takie, że będzie mieć dużo alfakwasów, ale też dużo walorów aromatycznych - czyli dwa w jednym. Moje info pochodzi z pierwszej ręki od pana doktora Jurka Dwornikiewicza z Instytutu w Puławach - vivat Letnia Szkoła Piwowarów w Grodzisku Wlkp.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• derek71
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.06
                  • 13

Poprosze 1 kg Lubelskiego

Comment

• alberret
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.05
                    • 28

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nazwa póki co jest właśnie iung, a walory ma mieć takie, że będzie mieć dużo alfakwasów, ale też dużo walorów aromatycznych - czyli dwa w jednym. Moje info pochodzi z pierwszej ręki od pana doktora Jurka Dwornikiewicza z Instytutu w Puławach - vivat Letnia Szkoła Piwowarów w Grodzisku Wlkp.
                    Kolega, będąc na chmielobraniu u szwabów, przywiózł mi troche (100g) tego chmielu (chyba?). Wg. Jego słów miałby to być chmiel "Junge" - jedyne co mi pasuje do tej nazwy to właśnie iung, chyba że istnieje odmiana junge o której nie słyszałem (inna ewentualność że jest to jakiś młody? chmiel ) Przetestuje go, ale dopiero w jakimś pilsie i zobaczymy jakto będzie.

Comment

• mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alberret Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kolega, będąc na chmielobraniu u szwabów, przywiózł mi troche (100g) tego chmielu (chyba?). Wg. Jego słów miałby to być chmiel "Junge" - jedyne co mi pasuje do tej nazwy to właśnie iung, chyba że istnieje odmiana junge o której nie słyszałem (inna ewentualność że jest to jakiś młody? chmiel ) Przetestuje go, ale dopiero w jakimś pilsie i zobaczymy jakto będzie.
                      Dwa posty wcześniej jest opisane jedyne pochodzenie chmielu Iung, żadne tam Niemcy to nasza rodzima odmiana opracowana w Puławach.

Comment

• gniady
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.12
                        • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja wiem, dwa porządnie upchane worki i coś mi się zdaje, że możliwe że trzeci idzie pomału w rachubę.
                        W jeden worek plastikowy 120l od śmieci wchodzi 5kg chmielu, ale to już jest problem, żeby go zawiązać.
                        Po porządnym upchaniu w jednym słoiku litrowym wchodzi 200-250g chmielu, ale upychanie to żmudna robota.
                        Obawiam się, że jak Seta zobaczy ten chmiel to się przestraszy i nici z wysyłki

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Nie bój chmiel to ja już widywałem. Jak będzie problem z zapakowaniem to po prostu bedę każdy 1-2kg wysyłeł osobno... Niestety "nici" i tak mogą być, bo moje źródełko milczy... Nic-to będę informował jak coś się wywiem...

Comment

• piotry
                            • 2005.08
                            • 761

seta, walcz o ten chmiel !

swoją drogą trochę sie już tego uzbierało i moze nie sa to ilości hurtowe ale mozna np takiemu plantatarowi obiecać piwo domowe co by był bardziej chętny sprzedac - piwo mogiem przesłać jak coś bo troche mam

pozdrawiam
                            piotry

Comment

• artur2
                              • 2008.02
                              • 535

To i ja wziąłbym 0,5kg lubelskiego i 0,5kg marynki.
                              Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• irbis9
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2008.04
                                • 12

to i ja podepnę się pod wątek i wziąłbym po kilogramie

Comment

Przetwarzanie...
                                X