Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brloin
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 534

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Słuchajcie, nie róbcie sobie jaj, mam chmiel dla 8 osób, a po odbiór w piątek jutro zgłosiła się tylko JEDNA
    Znalazłem grzecznie, żeby był Ordnung. Czytelnictwo wzrosło
    brloin; od Szczecina do Wrocławia

Comment

• darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

Jest prawie połowa grudnia, a ciągle nie ma tegorocznego granulatu Marynki w ofercie sklepów internetowych . Z zeszłorocznym miałem niemiłe doświadczenia.

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Jest prawie połowa grudnia, a ciągle nie ma tegorocznego granulatu Marynki w ofercie sklepów internetowych . Z zeszłorocznym miałem niemiłe doświadczenia.
        Ehhh darko szkoda gadać. Nie wiem to jest chyba wątek na szerszą dyskusję. ale obserwuję regres jeśli chodzi o ofertę sklepów piwowarskich. Praktycznie żadnych nowości, promocje płyciutkie i nieciekawe. Jedno mnie zastanawia. Skoro forumowicze na własną rękę mogą załatwić Marynkę i Lubelski w szyszce, dlaczego nie ma ich w ofercie sklepów piwowarskich. Chcą się najpierw pozbyć zapasów? OK, ale nie w ten sposób.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-12, 16:57.
        blog.kopyra.com

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Ehhh darko szkoda gadać. Nie wiem to jest chyba wątek na szerszą dyskusję. ale obserwuję regres jeśli chodzi o ofertę sklepów piwowarskich. Praktycznie żadnych nowości, promocje płyciutkie i nieciekawe.
          Kryzys

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Jedno mnie zastanawia. Skoro forumowicze na własną rękę mogą załatwić Marynkę i Lubelski w szyszce, dlaczego nie ma ich w ofercie sklepów piwowarskich. Chcą się najpierw pozbyć zapasów? OK, ale nie w ten sposób.
          Być może problem stoi po stronie przetwórców - tych w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. W dodatku jeśli klient chce kupić towar konfekcjonowany w nietypowy sposób (paczki po 100 g) to najwyraźniej firmy nie chcą w to wchodzić.
          Zawsze możemy kupić opakowanie 500g alfa-kwasów i rozdzielić wśród forowiczów.
          Ktoś chętny?

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

W dodatku jeśli klient chce kupić towar konfekcjonowany w nietypowy sposób (paczki po 100 g) to najwyraźniej firmy nie chcą w to wchodzić.
            Darko, o czym Ty mówisz - przecież rozpakowywanie chmielu do woreczków następuje dopiero w sklepie.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

Kryzys

Być może problem stoi po stronie przetwórców - tych w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. W dodatku jeśli klient chce kupić towar konfekcjonowany w nietypowy sposób (paczki po 100 g) to najwyraźniej firmy nie chcą w to wchodzić.
              Zawsze możemy kupić opakowanie 500g alfa-kwasów i rozdzielić wśród forowiczów.
              Ktoś chętny?
              Ale wy się rozdrabniacie na drobne po co komu paczki po 100g niech każdy kupi wiecej od razu a nie bedziecie przepłacał za jakieś przesyłki po kilka razy.pozdro
              Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale wy się rozdrabniacie na drobne po co komu paczki po 100g niech każdy kupi wiecej od razu a nie bedziecie przepłacał za jakieś przesyłki po kilka razy.pozdro
                Chyba nie o tym był, akurat ten, fragment dyskusji.
                Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-13, 09:55.
                blog.kopyra.com

Comment

• darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

W takim razie czy ktoś jest zainteresowany tego typu wyjściem w posiadanie granulatu chmielowego? Chodzi o to, żeby kupić dużą paczkę, podzielić na mniejsze i rozesłać.

Comment

• mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

W takim razie czy ktoś jest zainteresowany tego typu wyjściem w posiadanie granulatu chmielowego? Chodzi o to, żeby kupić dużą paczkę, podzielić na mniejsze i rozesłać.
                    Ja bym był zainteresowany.

Comment

• Fredd00
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 88

Zakupiłem, co widać na załączonym obrazku, 3 kg różnych chmieli - na jakiś czas starczy.

PS. Granulat to zawsze dodatkowa "chemia", nie ma Wacka we wsi bez chemikaliów nie zamienisz szyszek w granulki
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Fredd00; 2009-09-03, 20:12.

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

Ja kilograma nie zużyłem w poprzednim sezonie.

Granulat ma jedną zaletę - można go dłużej przechowywać. Szyszki szybko tracą swoje właściwości.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• przemo70
                          • 2007.05
                          • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

Granulat ma jedną zaletę - można go dłużej przechowywać. Szyszki szybko tracą swoje właściwości.
                          Myślę że dobrym wyjściem jest zmielić i zamrozić wtedy właściwości zostaną zachowane

Comment

• mwa
                            • 2003.01
                            • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            To prawda. Pewnie dlatego dupiate piwa mam obecnie.
                            8kg starczyło mi na dwa sezony.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Fredd00
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 88

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              dlatego kupiłem 3 kg... nie 8 kg - mam 4 fermentatory, tak gdzieś raz na miesiąc mam zamiar każdy napełniać i opróżniać - średnio 10 dni burzliwej i 21 cichej, potem rozlew, potrzeba przeciętnie ok 300 g chmielu miesięcznie, zatem jest to zakup do wiosny nie dalej

Comment

• przemo70
                                • 2007.05
                                • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja bym dwóch sezonów chmielu w szyszkach nie trzymał, ale przez sezon zupełnie dobrze się trzyma a przechowuję go w workach foliowych takich 60 l szczelnie zamkniętych a do takiego worka wchodzi z dużym luzem 0,5 kg szyszki, ale fakt pod koniec sezonu trzeba sypac trochę więcej bo zawsze jest jakiś ubytek właściwości

Comment

Przetwarzanie...
                                X