Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
    dlatego kupiłem 3 kg... nie 8 kg - mam 4 fermentatory, tak gdzieś raz na miesiąc mam zamiar każdy napełniać i opróżniać - średnio 10 dni burzliwej i 21 cichej, potem rozlew, potrzeba przeciętnie ok 300 g chmielu miesięcznie, zatem jest to zakup do wiosny nie dalej
    sam to wypijasz ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi

      Zakupiłem, co widać na załączonym obrazku, 3 kg różnych chmieli - na jakiś czas starczy.
      to tegoroczny chmiel ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        to tegoroczny chmiel ?
        Ta aukcja dotyczy tegorocznego. Ale ma i zeszłoroczny.
        Cena nie powala. Wg prognoz cena skupu na poczatku sezonu ma być podobna jak rok temu o tej porze, tj 19-25zł.
        Ciekawe czy prognozy się sprawdzą?

        Comment

        • artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

          Jakieś szybkie zbiory są w tym roku. I jeszcze ten chmiel zdążyli wysuszyć...
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
            Ta aukcja dotyczy tegorocznego. Ale ma i zeszłoroczny.
            Cena nie powala. Wg prognoz cena skupu na poczatku sezonu ma być podobna jak rok temu o tej porze, tj 19-25zł.
            Ciekawe czy prognozy się sprawdzą?
            Dziwne bo u nas rok temu o tej porze plantatorzy nie chcieli słyszeć o tej cenie, po trzech miesiącach juz tak.
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jakieś szybkie zbiory są w tym roku. I jeszcze ten chmiel zdążyli wysuszyć...
              Może w lubelskim szybciej im rośnie, kto ich tam wie :
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi

                PS. Granulat to zawsze dodatkowa "chemia", nie ma Wacka we wsi bez chemikaliów nie zamienisz szyszek w granulki
                Ciekawa teza. A masz coś, żeby ją obronić? Wątpię.

                Comment

                • gniady
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.12
                  • 146

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                  To prawda. Pewnie dlatego dupiate piwa mam obecnie.
                  8kg starczyło mi na dwa sezony.
                  A ja nadal używam tamtego chmielu i nie wyczuwam różnicy.
                  Tylko, że ja swój ubiłem bardzo mocno trzonkiem od młotka w słoikach i przechowuje w zamrażarce u teściów, jeszcze jeden sezon nim opędzę. Za rok już powinna moja plantacja coś więcej niż po 100 g urodzić.

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    To nie do końca jest tak, że szyszki szybko tracą swoją wartość. Najstarszy chmiel, który użyłem ze swojej uprawy miał prawie 3 lata, był przechowywany w temp. pokojowej bez dostępu powietrza.Piwo z niego miało przyzwoitą goryczke, jedynie trudno było doszukać się aromatów chmielowych - mrożenie chmielu aromatycznego załatwia temat.

                    Comment

                    • szefunio
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.01
                      • 481

                      W tym roku nie ma po co kupować chmielu na zapas. Zbiory będą wysokie, więc i ceny pewnie spadną.
                      Robię to co lubię - produkuję piwo.

                      Comment

                      • supersklep
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.01
                        • 982

                        Powiedzcie mi co z tym chmielem w końcu się dzieje , bo już nic nie rozumiem Moja rodzina po wielu latach zlikwidowała chmielnik bo się po prostu nie opłaca a browary ostatnio podnosiły ceny piwa ze względu na wysokie ceny i brak surowców


                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedzi
                          Powiedzcie mi co z tym chmielem w końcu się dzieje , bo już nic nie rozumiem Moja rodzina po wielu latach zlikwidowała chmielnik bo się po prostu nie opłaca a browary ostatnio podnosiły ceny piwa ze względu na wysokie ceny i brak surowców
                          No jakoś trzeba podwyżki uzasadnić. Surowce najbardziej przemawiają do końcowego klienta. Gdyby wyszedł prezes, jeden z drugim, i powiedział, że chcą mieć większy zysk, to przecież nie wyglądałoby to dobrze.

                          Koszty chmielu czy słodu w końcowym produkcie nie stanowią chyba nawet 20% ceny.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            Koszt polskiego chmielu w piwie to ok 2zł/hl, a jaki to % w cenie 200 piw to sobie policzcie sami...

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              Zdradź proszę, skąd wziąłeś te 2 zł/hl.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Ktoś się ostatnio tu reklamował, że ma lubelski po 10zł/kg, czyli 200g za 2zł. Jeżeli w domu mogę nachmielić piwo 40g na 20l to na pewno zdecydowana większość piw przemysłowych chmieli się mniej.
                                Oczywiście cena 10zł/kg jest bardzo niska, ale nawet jeśli standardowo koszt jest kilkakrotnie większy to daje to góra 10zł/hl, czyli powiedzmy 2% wartości sprzedaży.
                                Masz inne zdanie?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X