Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00
Wyświetlenie odpowiedzi
Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
Zakupiłem, co widać na załączonym obrazku, 3 kg różnych chmieli - na jakiś czas starczy.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzito tegoroczny chmiel ?
Cena nie powala. Wg prognoz cena skupu na poczatku sezonu ma być podobna jak rok temu o tej porze, tj 19-25zł.
Ciekawe czy prognozy się sprawdzą?
Comment
-
-
Jakieś szybkie zbiory są w tym roku. I jeszcze ten chmiel zdążyli wysuszyć...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziTa aukcja dotyczy tegorocznego. Ale ma i zeszłoroczny.
Cena nie powala. Wg prognoz cena skupu na poczatku sezonu ma być podobna jak rok temu o tej porze, tj 19-25zł.
Ciekawe czy prognozy się sprawdzą?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziJakieś szybkie zbiory są w tym roku. I jeszcze ten chmiel zdążyli wysuszyć...Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
PS. Granulat to zawsze dodatkowa "chemia", nie ma Wacka we wsi bez chemikaliów nie zamienisz szyszek w granulki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziTo prawda. Pewnie dlatego dupiate piwa mam obecnie.
8kg starczyło mi na dwa sezony.
Tylko, że ja swój ubiłem bardzo mocno trzonkiem od młotka w słoikach i przechowuje w zamrażarce u teściów, jeszcze jeden sezon nim opędzę. Za rok już powinna moja plantacja coś więcej niż po 100 g urodzić.
Comment
-
-
To nie do końca jest tak, że szyszki szybko tracą swoją wartość. Najstarszy chmiel, który użyłem ze swojej uprawy miał prawie 3 lata, był przechowywany w temp. pokojowej bez dostępu powietrza.Piwo z niego miało przyzwoitą goryczke, jedynie trudno było doszukać się aromatów chmielowych - mrożenie chmielu aromatycznego załatwia temat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedziPowiedzcie mi co z tym chmielem w końcu się dzieje , bo już nic nie rozumiem Moja rodzina po wielu latach zlikwidowała chmielnik bo się po prostu nie opłaca a browary ostatnio podnosiły ceny piwa ze względu na wysokie ceny i brak surowców
Koszty chmielu czy słodu w końcowym produkcie nie stanowią chyba nawet 20% ceny.
Comment
-
-
Ktoś się ostatnio tu reklamował, że ma lubelski po 10zł/kg, czyli 200g za 2zł. Jeżeli w domu mogę nachmielić piwo 40g na 20l to na pewno zdecydowana większość piw przemysłowych chmieli się mniej.
Oczywiście cena 10zł/kg jest bardzo niska, ale nawet jeśli standardowo koszt jest kilkakrotnie większy to daje to góra 10zł/hl, czyli powiedzmy 2% wartości sprzedaży.
Masz inne zdanie?
Comment
-
Comment