Alternatywne wykorzystanie drożdży piwowarskich

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

Alternatywne wykorzystanie drożdży piwowarskich

Wczoraj ściągałem z fermentatora kwas chlebowy, który robiłem na drożdżach safbrew T-58.
    Żal mi się zrobiło namnożonych i osadzonych na dnie drożdży - wsypałem kilogram mąki pszennej , kilogram żytniej, wyrobiłem.
    Po wyrośnięciu podzieliłem na dwie foremki, które po dwóch godzinach wylądowały w nagrzanym piekarniku.
    Efekt przerósł wszelkie oczekiwania,pachnący pulchny chleb z chrupiącą skórką - rodzina czeka na kolejne chlebki na piwnych drożdżach.Polecam.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Nie jest to nowość, choć drożdże spod piwa często są "zanieczyszczone" chmielem który wpływa jednak na smak chleba. Niemniej też zdarza mi się odzyskiwać w ten sposób drożdże. Zwykle jednak lądują w kiblu

Comment

• huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
      Wczoraj ściągałem z fermentatora kwas chlebowy, który robiłem na drożdżach safbrew T-58.
      Żal mi się zrobiło namnożonych i osadzonych na dnie drożdży - wsypałem kilogram mąki pszennej , kilogram żytniej, wyrobiłem.
      Po wyrośnięciu podzieliłem na dwie foremki, które po dwóch godzinach wylądowały w nagrzanym piekarniku.
      Efekt przerósł wszelkie oczekiwania,pachnący pulchny chleb z chrupiącą skórką - rodzina czeka na kolejne chlebki na piwnych drożdżach.Polecam.
      Zdjęcia prosimy... zdjęcia.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

Właśnie zrobiłem zdjęcie ale nie bardzo wiem jak zamieścić, zwykle mi syn takie sprawy robi

Comment

• nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

Chyba to rozszyfrowałem załączam zdjęcie, obok masełko domowego wyrobu.
          Attached Files

Comment

• muavmf
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.08
            • 119

Nie robiłem na drożdżach piwnych, może trzeba spróbować.
            Ale na drożdżach wychodzi mi chleb pszenny ( max dodatków to 25 %). Przy większym udziale dodatków chleb się bryli, robi się "ciężki" (nie jestem fachowcem, mam tylko doświadczenie w pieczeniu domowym - 6 miesięcy).
            Gdzie kupujesz mleko na masło ? Ile płacisz za 1 litr ?

Comment

• nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

Kupuje śmietane kremówke w butelkach 0,5l w sklepie pod domem. Z dwóch wychodzi taka kulka jak na zdjęciu około 350g.

Comment

• nunek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 110

Płacę 3.5 zł za 0,5l.

Comment

Przetwarzanie...
                X