Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.
Przyprawy do piwa bursztynowego.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziMam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
-
-
Tylko pamiętaj, że imbir musi być świeży i najlepiej starty na tarce. Ja do swojego "studenckiego imbirowego" dodałem 100 gram imbiru 10 minut przed końcem gotowania i piwo wyszło z mocnym zapachem imbirowym. W smaku imbir również lekko wyczuwalny, ale o to mi chodziło Właśnie spijam resztki z tej produkcji, butelkowane w marcu 2005, więc prawie 3 letnie piwo a smak imbiru świeżutkiDomowy Browar Maka - www.browarmaka.pl
Comment
-
Comment