Przyprawy do piwa bursztynowego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    Przyprawy do piwa bursztynowego.

    Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.
    Przyprawy dla aromatu zawsze dodaje sie pod koniec gotowania. Jeżeli chcesz mieć ciekawe piwo użyj drożdży T-58, dają "korzenny" posmak piwu.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • kuczman
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 146

      #3
      Sluchaj, skoro bursztynowe, to moze dodac ciut bursztynu?
      Jakby co, to sluze surowcem! Z czystej ciekawosci!

      Comment

      • kubula
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.08
        • 39

        #4
        Tylko pamiętaj, że imbir musi być świeży i najlepiej starty na tarce. Ja do swojego "studenckiego imbirowego" dodałem 100 gram imbiru 10 minut przed końcem gotowania i piwo wyszło z mocnym zapachem imbirowym. W smaku imbir również lekko wyczuwalny, ale o to mi chodziło Właśnie spijam resztki z tej produkcji, butelkowane w marcu 2005, więc prawie 3 letnie piwo a smak imbiru świeżutki
        Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

        Comment

        Przetwarzanie...
        X