Jakie Blg ma ekstrakt płynny ekstrakt słodowy?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Proponuję rozcieńczyć dziesięciokrotnie (np. 10 g ekstraktu i 90 g wody) i dopiero zmierzyć ekstrakt dokłądnym cukromierzem. Z przeliczenia można obliczyć ilość ekstraktu w ekstrakcie.

    Comment

    • maaciej6
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.04
      • 219

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak w pytaniu...
      Jakie Blg ma płynny ekstrakt słodowy? Czy zna ktoś z Was odpowiedź na to pytanie?
      Nie mam obecnie puchy, żeby ewentualnie przeczytać na opakowaniu, a odpowiedź będzie mi bardzo pomocna.
      Thanks from the mountain...

      ---edit---
      Przymrużcie oko na ten mało składny tytuł tematu
      1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
      2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
      3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a

      Więcej przykładów nie posiadam
      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

      Wolsztyński Browar Domowy M & P

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
        1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
        2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
        3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a

        Więcej przykładów nie posiadam
        To dziwne, bo wychodzi mi że ekstrakt na od 70 do 80 Blg.

        Comment

        • WES
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 111

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
          4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1260g.
          Raczej, taka jest waga netto samej wody.
          -
          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi
            Raczej, taka jest waga netto samej wody.
            Hmmm... pomiary robiłem kilka miesięcy temu, czyżbym się pomylił w notatkach.
            Mam jeszcze chyba dwie puszki 1,7kg, ale nie wiem kiedy je wykorzystam. Na pewno powtórzę eksperyment.

            WESie, zobacz jak się wątek rozrósł - czy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.

            Comment

            • WES
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 111

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
              czy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
              Spróbuj może uzyskać odpowiedź "u źródła": http://www.forum.wes.com.pl/
              Informacja jest tutaj


              Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
              Attached Files
              -
              Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                #22
                gratulacje dla WESa za 100 posta
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)
                  Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
                  Dzięki WES
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • WES
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 111

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                    1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
                    2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
                    3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
                    Kilka przykładów:
                    - na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES

                    Masz całkiem poprawne wyniki.
                    -
                    Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                    Comment

                    • maaciej6
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.04
                      • 219

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                      1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
                      2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
                      3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a


                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kilka przykładów:
                      - na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES

                      Masz całkiem poprawne wyniki.
                      Nasze niewielkie różnice w wynikach WES'manie są spowodowane błędem w odczycie-tak sądzę. Wniosek z tego taki, że WES wytwarza przez cały czas ekstrakty o powtarzalnej gęstości i jakości
                      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                      Wolsztyński Browar Domowy M & P

                      Comment

                      • aqqq
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.12
                        • 56

                        #26
                        Wcześniej obiecywałem wrócić do tematu i zrobić pomiary ponownie. Tym razem po prostu zważyłem puszkę pełną, pustą i napełnioną wodą. Pomiar na wadze kuchennej o zakresie do 2kg, podziałka co 10g.
                        Obiekt testowany: konserwa BA Pszeniczne, odarta z etykiety. Na denku puszki naklejka z kodem produktu:

                        W.E.S. - Wolsztyn
                        P004828

                        pod etykietą na puszce naniesiony kod: PAPC 2 02.12.02 17.01

                        masa puszki pełnej: 1845g
                        masa puszki pustej: 115g
                        masa puszki z wodą: 1370g

                        Gęstość wyliczona: (1845-115) / (1370-115) = 1.378 g/cm3

                        Waga nielegalizowana, więc te pomiary i tak o kant puszki...
                        No i zawartość to nachmielona mieszanka dwóch ekstraktów.

                        Comment

                        • Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi
                          Informacja jest tutaj


                          Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
                          A etykiecie z puszki z ciemnym ekstraktem nie takiej informacji
                          Czyżby był inny niż 80%?

                          Comment

                          • Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 609

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                            4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1260g.
                            Raczej, taka jest waga netto samej wody.
                            Wczoraj powtórzyłem eksperyment. Miałeś oczywiście WESie rację - to była waga samej wody.
                            Tym razem pomiary były dla puszki z ciemnym ekstraktem WES 1,7kg. Na górze puszki oznaczenie: "P 015167":
                            1. Pełna puszka z ekstraktem: 1830g
                            2. Puszka po opróżnieniu z ekstraktu: 120g
                            3. Czyli waga samego ekstraktu 1830-120: 1710g
                            4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1360g.
                            5. Czyli waga samej wody: 1360-120: 1240g.
                            6. Gęstość ekstraktu więc: 1710g/1240 cm3 = 1,379 g/cm3

                            Ale podobnie jak aqqq mam wątpliwości co do jakości pomiarów. Nawet nie chodzi mi tu o samą wagę a raczej o ilość nalanej do puszki wody. Teoretycznie jakbym się uparł, to zmieściłbym do puszki jeszcze kilkadziesiat ml wody i wtedy zamiast 1,379 byłoby 1,357. Różnica dość duża...

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X