Jakie Blg ma ekstrakt płynny ekstrakt słodowy?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Proponuję rozcieńczyć dziesięciokrotnie (np. 10 g ekstraktu i 90 g wody) i dopiero zmierzyć ekstrakt dokłądnym cukromierzem. Z przeliczenia można obliczyć ilość ekstraktu w ekstrakcie.

    Comment

    • maaciej6
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.04
      • 219

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      Jak w pytaniu...
      Jakie Blg ma płynny ekstrakt słodowy? Czy zna ktoś z Was odpowiedź na to pytanie?
      Nie mam obecnie puchy, żeby ewentualnie przeczytać na opakowaniu, a odpowiedź będzie mi bardzo pomocna.
      Thanks from the mountain...

      ---edit---
      Przymrużcie oko na ten mało składny tytuł tematu
      1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
      2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
      3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a

      Więcej przykładów nie posiadam
      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

      Wolsztyński Browar Domowy M & P

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
        1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
        2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
        3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a

        Więcej przykładów nie posiadam
        To dziwne, bo wychodzi mi że ekstrakt na od 70 do 80 Blg.

        Comment

        • WES
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 111

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
          4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1260g.
          Raczej, taka jest waga netto samej wody.
          -
          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
            Raczej, taka jest waga netto samej wody.
            Hmmm... pomiary robiłem kilka miesięcy temu, czyżbym się pomylił w notatkach.
            Mam jeszcze chyba dwie puszki 1,7kg, ale nie wiem kiedy je wykorzystam. Na pewno powtórzę eksperyment.

            WESie, zobacz jak się wątek rozrósł - czy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.

            Comment

            • WES
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 111

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
              czy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              Spróbuj może uzyskać odpowiedź "u źródła": http://www.forum.wes.com.pl/
              Informacja jest tutaj


              Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
              Attached Files
              -
              Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #22
                gratulacje dla WESa za 100 posta
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                  (...)
                  Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
                  Dzięki WES
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • WES
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 111

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                    1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
                    2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
                    3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
                    Kilka przykładów:
                    - na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                    - na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES

                    Masz całkiem poprawne wyniki.
                    -
                    Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                    Comment

                    • maaciej6
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.04
                      • 219

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
                      1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
                      2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
                      3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a


                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                      Kilka przykładów:
                      - na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
                      - na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES

                      Masz całkiem poprawne wyniki.
                      Nasze niewielkie różnice w wynikach WES'manie są spowodowane błędem w odczycie-tak sądzę. Wniosek z tego taki, że WES wytwarza przez cały czas ekstrakty o powtarzalnej gęstości i jakości
                      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                      Wolsztyński Browar Domowy M & P

                      Comment

                      • aqqq
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.12
                        • 56

                        #26
                        Wcześniej obiecywałem wrócić do tematu i zrobić pomiary ponownie. Tym razem po prostu zważyłem puszkę pełną, pustą i napełnioną wodą. Pomiar na wadze kuchennej o zakresie do 2kg, podziałka co 10g.
                        Obiekt testowany: konserwa BA Pszeniczne, odarta z etykiety. Na denku puszki naklejka z kodem produktu:

                        W.E.S. - Wolsztyn
                        P004828

                        pod etykietą na puszce naniesiony kod: PAPC 2 02.12.02 17.01

                        masa puszki pełnej: 1845g
                        masa puszki pustej: 115g
                        masa puszki z wodą: 1370g

                        Gęstość wyliczona: (1845-115) / (1370-115) = 1.378 g/cm3

                        Waga nielegalizowana, więc te pomiary i tak o kant puszki...
                        No i zawartość to nachmielona mieszanka dwóch ekstraktów.

                        Comment

                        • Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                          Informacja jest tutaj


                          Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
                          A etykiecie z puszki z ciemnym ekstraktem nie takiej informacji
                          Czyżby był inny niż 80%?

                          Comment

                          • Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 609

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                            4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1260g.
                            Raczej, taka jest waga netto samej wody.
                            Wczoraj powtórzyłem eksperyment. Miałeś oczywiście WESie rację - to była waga samej wody.
                            Tym razem pomiary były dla puszki z ciemnym ekstraktem WES 1,7kg. Na górze puszki oznaczenie: "P 015167":
                            1. Pełna puszka z ekstraktem: 1830g
                            2. Puszka po opróżnieniu z ekstraktu: 120g
                            3. Czyli waga samego ekstraktu 1830-120: 1710g
                            4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1360g.
                            5. Czyli waga samej wody: 1360-120: 1240g.
                            6. Gęstość ekstraktu więc: 1710g/1240 cm3 = 1,379 g/cm3

                            Ale podobnie jak aqqq mam wątpliwości co do jakości pomiarów. Nawet nie chodzi mi tu o samą wagę a raczej o ilość nalanej do puszki wody. Teoretycznie jakbym się uparł, to zmieściłbym do puszki jeszcze kilkadziesiat ml wody i wtedy zamiast 1,379 byłoby 1,357. Różnica dość duża...

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Orzech1988
                              XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                              Orzech1988
                              Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
                              zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
                              XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


                              Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
                              2020-01-15, 17:07
                            • Grbuy
                              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                              Grbuy
                              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                              2023-11-30, 20:57
                            • darekd
                              Störtebeker, Herbst-Festbier
                              darekd
                              Jesienny Festbier.

                              13,3% ekstr.
                              5,8% alk.

                              Tym razem nie podali jakie chmiele:

                              https://www.stoertebeker.com/herbst-festbier

                              Aromat: słodowy z karmelem
                              Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, lekki kożuszek na dłużej
                              Barwa - bursztynowa...
                              2024-11-17, 21:25
                            • darekd
                              Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
                              darekd
                              Tvirtas czyli mocne.

                              Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

                              Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
                              Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
                              Barwa - bardzo ciemne złoto
                              Wysycenie...
                              2024-10-06, 23:18
                            • darekd
                              ?, Neuschwansteiner Helles
                              darekd
                              Piwo sygnowane przez "The World of Neuschwansteiner Brauerei" ze Schwangau i choć adres wskazuje na nowy restauracyjny browar Schloss Brauhaus Schwangau, to jest on za mały na piwo, które jest dostępne w wielu regionach NIemiec (choć pewnie właściciel jest ten sam). NIe wiadomo, gdzie...
                              2024-09-23, 23:07
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...