Proponuję rozcieńczyć dziesięciokrotnie (np. 10 g ekstraktu i 90 g wody) i dopiero zmierzyć ekstrakt dokłądnym cukromierzem. Z przeliczenia można obliczyć ilość ekstraktu w ekstrakcie.
Jakie Blg ma ekstrakt płynny ekstrakt słodowy?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziJak w pytaniu...
Jakie Blg ma płynny ekstrakt słodowy? Czy zna ktoś z Was odpowiedź na to pytanie?
Nie mam obecnie puchy, żeby ewentualnie przeczytać na opakowaniu, a odpowiedź będzie mi bardzo pomocna.
Thanks from the mountain...
---edit---
Przymrużcie oko na ten mało składny tytuł tematu
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Więcej przykładów nie posiadam"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Więcej przykładów nie posiadam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1260g.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedziRaczej, taka jest waga netto samej wody.
Mam jeszcze chyba dwie puszki 1,7kg, ale nie wiem kiedy je wykorzystam. Na pewno powtórzę eksperyment.
WESie, zobacz jak się wątek rozrósł - czy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziczy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedziSpróbuj może uzyskać odpowiedź "u źródła": http://www.forum.wes.com.pl/
Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografiiW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
- na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
- na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
- na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
Masz całkiem poprawne wyniki.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedziKilka przykładów:
- na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
- na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
- na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
Masz całkiem poprawne wyniki."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Wcześniej obiecywałem wrócić do tematu i zrobić pomiary ponownie. Tym razem po prostu zważyłem puszkę pełną, pustą i napełnioną wodą. Pomiar na wadze kuchennej o zakresie do 2kg, podziałka co 10g.
Obiekt testowany: konserwa BA Pszeniczne, odarta z etykiety. Na denku puszki naklejka z kodem produktu:
W.E.S. - Wolsztyn
P004828
pod etykietą na puszce naniesiony kod: PAPC 2 02.12.02 17.01
masa puszki pełnej: 1845g
masa puszki pustej: 115g
masa puszki z wodą: 1370g
Gęstość wyliczona: (1845-115) / (1370-115) = 1.378 g/cm3
Waga nielegalizowana, więc te pomiary i tak o kant puszki...
No i zawartość to nachmielona mieszanka dwóch ekstraktów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedziInformacja jest tutaj
Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
Czyżby był inny niż 80%?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES Wyświetlenie odpowiedziPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1260g.
Tym razem pomiary były dla puszki z ciemnym ekstraktem WES 1,7kg. Na górze puszki oznaczenie: "P 015167":
1. Pełna puszka z ekstraktem: 1830g
2. Puszka po opróżnieniu z ekstraktu: 120g
3. Czyli waga samego ekstraktu 1830-120: 1710g
4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1360g.
5. Czyli waga samej wody: 1360-120: 1240g.
6. Gęstość ekstraktu więc: 1710g/1240 cm3 = 1,379 g/cm3
Ale podobnie jak aqqq mam wątpliwości co do jakości pomiarów. Nawet nie chodzi mi tu o samą wagę a raczej o ilość nalanej do puszki wody. Teoretycznie jakbym się uparł, to zmieściłbym do puszki jeszcze kilkadziesiat ml wody i wtedy zamiast 1,379 byłoby 1,357. Różnica dość duża...
Comment
-
Comment