Proponuję rozcieńczyć dziesięciokrotnie (np. 10 g ekstraktu i 90 g wody) i dopiero zmierzyć ekstrakt dokłądnym cukromierzem. Z przeliczenia można obliczyć ilość ekstraktu w ekstrakcie.
Jakie Blg ma ekstrakt płynny ekstrakt słodowy?
Collapse
X
-
Jak w pytaniu...
Jakie Blg ma płynny ekstrakt słodowy? Czy zna ktoś z Was odpowiedź na to pytanie?
Nie mam obecnie puchy, żeby ewentualnie przeczytać na opakowaniu, a odpowiedź będzie mi bardzo pomocna.
Thanks from the mountain...
---edit---
Przymrużcie oko na ten mało składny tytuł tematu
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Więcej przykładów nie posiadam"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Więcej przykładów nie posiadamComment
-
Hmmm... pomiary robiłem kilka miesięcy temu, czyżbym się pomylił w notatkach.
Mam jeszcze chyba dwie puszki 1,7kg, ale nie wiem kiedy je wykorzystam. Na pewno powtórzę eksperyment.
WESie, zobacz jak się wątek rozrósł - czy nie mógłbyś po prostu napisać ile blg ma ekstrakt słodowy.Comment
-
Spróbuj może uzyskać odpowiedź "u źródła": http://www.forum.wes.com.pl/
Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo AmatorskieComment
-
-
1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
- na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
- na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
- na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
Masz całkiem poprawne wyniki.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo AmatorskieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
1. Na 18 l. piwa o gęstości początkowej 13 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z WES'a
2. Na 24 l. piwa o gęstości początkowej 13,5 Blg. potrzeba 4,6 kg ekstraktu z WES'a
3. Na 26,5 l. piwa o gęstości początkowej 10 Blg. potrzeba 3,4 kg ekstraktu z Wes'a
Kilka przykładów:
- na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego WES
- na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego WES
- na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
- na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego WES
Masz całkiem poprawne wyniki."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Wcześniej obiecywałem wrócić do tematu i zrobić pomiary ponownie. Tym razem po prostu zważyłem puszkę pełną, pustą i napełnioną wodą. Pomiar na wadze kuchennej o zakresie do 2kg, podziałka co 10g.
Obiekt testowany: konserwa BA Pszeniczne, odarta z etykiety. Na denku puszki naklejka z kodem produktu:
W.E.S. - Wolsztyn
P004828
pod etykietą na puszce naniesiony kod: PAPC 2 02.12.02 17.01
masa puszki pełnej: 1845g
masa puszki pustej: 115g
masa puszki z wodą: 1370g
Gęstość wyliczona: (1845-115) / (1370-115) = 1.378 g/cm3
Waga nielegalizowana, więc te pomiary i tak o kant puszki...
No i zawartość to nachmielona mieszanka dwóch ekstraktów.Comment
-
Informacja jest tutaj
Na etykiecie jest informacja w miejscu zaznaczonym na załączonej fotografii
Czyżby był inny niż 80%?Comment
-
Tym razem pomiary były dla puszki z ciemnym ekstraktem WES 1,7kg. Na górze puszki oznaczenie: "P 015167":
1. Pełna puszka z ekstraktem: 1830g
2. Puszka po opróżnieniu z ekstraktu: 120g
3. Czyli waga samego ekstraktu 1830-120: 1710g
4. Puszka wypełniona czystą wodą: 1360g.
5. Czyli waga samej wody: 1360-120: 1240g.
6. Gęstość ekstraktu więc: 1710g/1240 cm3 = 1,379 g/cm3
Ale podobnie jak aqqq mam wątpliwości co do jakości pomiarów. Nawet nie chodzi mi tu o samą wagę a raczej o ilość nalanej do puszki wody. Teoretycznie jakbym się uparł, to zmieściłbym do puszki jeszcze kilkadziesiat ml wody i wtedy zamiast 1,379 byłoby 1,357. Różnica dość duża...Comment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jesienny Festbier.
13,3% ekstr.
5,8% alk.
Tym razem nie podali jakie chmiele:
https://www.stoertebeker.com/herbst-festbier
Aromat: słodowy z karmelem
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, lekki kożuszek na dłużej
Barwa - bursztynowa...-
Channel: Niemcy
2024-11-17, 21:25 -
-
Tvirtas czyli mocne.
Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.
Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
Barwa - bardzo ciemne złoto
Wysycenie...-
Channel: Litwa
-
-
Piwo sygnowane przez "The World of Neuschwansteiner Brauerei" ze Schwangau i choć adres wskazuje na nowy restauracyjny browar Schloss Brauhaus Schwangau, to jest on za mały na piwo, które jest dostępne w wielu regionach NIemiec (choć pewnie właściciel jest ten sam). NIe wiadomo, gdzie...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment