Piwo o nucie brazylijsko-koreańskiej jakie składniki?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kieswy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 64

    #16
    A za "mateveza" serdecznie dziękuję. Może popełnię coś w kwietniu (myślę o użyciu dużej ilości yerba mate w zacieraniu i zrezygnowanie z chmielu).

    PS. Też chciałem być "piko" z przodu ale ktoś mnie uprzedził.
    Oddam się za sękacz!

    Comment

    • Plesniak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.07
      • 38

      #17
      za tydzień upichce coś na mate - juz się doszukałem że do mate najlepsze będzie Ale.
      Wodorosty dodam symbolicznie i po problemie z nuta koreańską.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria Wyświetlenie odpowiedzi
        plesniak - a popróbuj warzyć w rytmie salsy albo samby...
        Można też ponucić the girl from Ipanena...

        oooo właśnie.

        Ja bym jeszcze puścił jakieś melodie z komunistycznej Korei.

        A tak wogóle to najlepiej zacząć warzyć z zacieraniem i posmaki orzechowe bedziesz mógł uzyskać za pomoca róznych słodów.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Kieswy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 64

          #19
          Ja bym jeszcze puścił jakieś melodie z komunistycznej Korei.
          To i z warzeniem poczekałbym do 15 kwietnia.
          Oddam się za sękacz!

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak Wyświetlenie odpowiedzi
            ..........i jadło pierogi ruskie - opisane jako tradycyjne polskie danie
            Bo pirogi ruskie są tradycyjnym polskim daniem, tak samo jak ryba po grecku czy fasola po bretońsku

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
              Bo pirogi ruskie są tradycyjnym polskim daniem, tak samo jak ryba po grecku czy fasola po bretońsku
              Niektórzy dodaję tu jeszcze spaghetti a'la Bolognese.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                i sledź po japońsku.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bo pirogi ruskie są tradycyjnym polskim daniem, tak samo jak ryba po grecku czy fasola po bretońsku
                  Jak również karp po żydowsku i sliedź po japońsku
                  P.S. Jacer byl szybszy
                  Last edited by delvish; 2008-03-12, 13:47.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak Wyświetlenie odpowiedzi
                    ... chciałbym dodać składniki związane z brazylia i koreą...
                    A to ma być Korea Północna czy Południowa? Bo jak Północna, to wystarczy NIC nie dodać.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                    ... nie przypominam sobie aby ktoś łączył kawę z ryżem w jednym zasypie...
                    Deser Danone

                    Comment

                    • Plesniak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.07
                      • 38

                      #25
                      Podjąłem decyzję. Zrobię esencję yerba mate i dodam imbir. Etykieta prawie gotowa. I nie pytajcie o co chodzi
                      Attached Files

                      Comment

                      • pivaria
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.03
                        • 1538

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...) I nie pytajcie o co chodzi
                        Pozwól chociaż pospekulować...
                        PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                        www.pivaria.pl
                        https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #27
                          Kilka lat minęło. Ciekaw jestem jak udało się to piwo z mate. Mam jej spory zapas i jakoś bym mógł zutylizować w inny sposób. zatem pytam o proporcje i inne wskazówki

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Plesniak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.07
                            • 38

                            #28
                            Bazą było Ale, do tego na oko ugotowałem mocną esencję yerba mate w proporcji 1 l na 19 l. Ale esencja była czarna i mordercza Błędem było dodanie imbiru. Samo mate wystarczy, piwo zeszło bardzo szybko.

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2797

                              #29
                              dodanie imbiru.
                              Dlaczego imbir? Z Półwyspem Koreańskim na pierwszym miejscu powinien kojarzyć się żeń-szeń. Tam występował pierwotnie w stanie dzikim (drugim regionem była Mandżuria).

                              Przykłady komercyjne zastosowania żeń-szenia są. Browar Jurand produkował w latach 2000-2007 piwo z dodatkiem tego ziela lub ekstraktem z niego (jasne, dolnej fermentacji).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X