(sto pytań do... ) - słodownie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #31
    Aktualne ceny słodu jasnego pilzneńskiego to około
    1500 PLN + 22% VAT za tonę czyli około 1 zł 80 gr za kilogram.
    Dla wyprodukowania 20 L piwa ( rozsądna skala domowego warzenia ) potrzeba około 4 kg słodu.

    Hej,
    wszystkie piwa jakie warzę są w gatunku I !
    To co masz na mysli okreslam jako typ piwa i dalej w ramach typu - styl.
    I tak, ze względu na warunki fermentacji, rodzaj drożdży, rozróżniamy następujące typy piwa:
    - lager ( piwo dolnej fermentacji)
    - ale ( piwo górnej fermentacji)
    - piwa fermentacji spontanicznej

    W domu łatwiej warzyć piwa typu ale bo te fermentują w temperaturach pokojowych.Także łatwiej dostępne są dobrej jakosci suche drożdże typu ale.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Agatacbn
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.09
      • 3

      #32
      niejasno sie wyrazilam z tymi "gatunkami" , chodzilo mi o to czy robisz np, bocka, stouta, portera czy tez bitter'a a moze pszeniczne czy mild?

      A co z pianką i bąbelkami? ( ale jestem wścibska )

      Comment

      • djot
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.05
        • 621

        #33
        Originally posted by Agatacbn
        (...)

        ( ale jestem wścibska )
        Nie przejmuj się 90% kobiet ma to w genach.

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2562

          #34
          W domowym piwie jest i piana i babelki. U mnie piana jest niekiedy jak bita smietana. To zalezy oczywiscie od tego do jakiego cisnienia dopuszczam podczas lezakowania.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #35
            No więc eksperymentowałem juz trochę na polach następujących:
            Pale Ale, India Pale Ale,
            Brown Ale
            Stout (odmiany stylu: Milk Stout i Oatmeal Stout)
            Scotch Strong Ale
            Pszeniczne bawarskie Hefe-Weizen
            Steam Beer (odmiana amerykańskiego lagera)
            Munchener Helles
            Koelsch
            Swiąteczne wynalazki z imbirem, owocami kiwi, itp.

            Na tym między innymi polega uroda tego hobby, że można nasladować wiele różnych stylów a także tworzyć niezliczone kombinacje własnego pomysłu.
            Tyle tylko, że trzeba dysponować wyborem słodów, szczepów drożdży, odmian chmielu i innych ingrediencji, o co u nas ciągle niełatwo
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • Agatacbn
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.09
              • 3

              #36
              I.P.A. jest pyszne ( a przynajmniej moje)

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23965

                #37
                zachęcam do aktywnego korzystania z opcji DODAWANIA NOWYCH TEMATÓW
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • NoLeafClover
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.09
                  • 449

                  #38
                  Pytanie

                  [QUOTE]Czes napisal/a
                  [B]Aktualne ceny słodu jasnego pilzneńskiego to około
                  1500 PLN + 22% VAT za tonę czyli około 1 zł 80 gr za kilogram.
                  Dla wyprodukowania 20 L piwa ( rozsądna skala domowego warzenia ) potrzeba około 4 kg słodu.

                  A gdzie kolega Czes kupuje ten słód jeśli można wiedzieć. Chętnie bym skorzystał. A chmiel ? Bo ja na razie jestem początkujący i robię z drogich gotowców
                  NoLeafClover

                  Comment

                  • oryks
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.01
                    • 297

                    #39
                    Pozwólcie nowemu ( na forum i w warzeniu ) na wtrącenie się.
                    Zostało już na początku powiedziane, że słodowanie w domu jest niepraktyczne ale ...
                    Może ktoś opisać jak to sie odbywa ? Czy to tylko skiełkowanie i wysuszenie, czy też słodownia robi jescze jakieś inne czary ?
                    A inne słody, np. karmelowe ?
                    itd, itp przecież to temat " sto pytan do ... słodowanie" a nie kupowanie

                    No to się pochwalę !
                    Jestem juz po eksperymencie ze słodowaniem i ... pierwszej warce na jego bazie! Coś z tego wysło, piłem i żyję ale o tym może w innym temacie.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #40
                      Na razie mogę powiedzieć tyle, że w XIX-wiecznych książkach kucharskich i gospodarczych trafiają się recepty dot. sporządzania słodu, ale zazwyczaj wyglądają tak: "weź sztukę zboża, zamocz na noc w garncu, rano rozsyp na równem, przez dni pięć polewaj wodą w sam raz i przerabiaj łopatą. Po tem czasie ziarno wysusz, kiełki przewiej i gotowy słód możesz używać do piwa". (coś w rodzaju cytatu).

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #41
                        Tak też się do tego zabrałem, tylko tych kiełków nie przewiałem.
                        Czy one coś psują ? Następnym razem zrobie to dokładniej.
                        Ktoś kiedyś wspomniał na forum o zacieraniu w ziarnie. Wypróbowałem ten sposób: skiełkowane, mokre ziarno do dużego słoja i do piekarnika ok. 60-70 stopni prze 2,5 godziny. Następnie suszone ok. 100 stopni; część w 150 st. co oczywiście dało w efekcie dużo ciemniejszą brzeczkę. I tu problem; czy są jakies problemy z fermentowaniem karmelu ? Warka zrobiona tylko z takiego przypalonego słodu zaczęła ładnie pracować, krażki itp a następnego dnia koniec ?!
                        Jak więc uzyskuje się taki piękny prawie czarny kolor, inaczej jak się przygotowuje takie słody ?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #42
                          Słód barwiący pali się w znacznie wyższej temperaturze - do 300 st. Używa się go niewiele - własnie tylko do zabarwienia. Czes w którymś temacie pisał, jak robi słód barwiący w warunkach domowych.
                          Karmel chyba nie fermentuje, częściowe skarmelizowanie obniżałoby więc zawartość maltozy.
                          Kiełki zawierają niewielką ilość cukrów, więc również tak wpływają.

                          Comment

                          • Czes
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.06
                            • 752

                            #43
                            Kiełki w ziarnach słodu w rzeczywistoŚci kryją się pod pokrywą łuski ziarna. To, co w słodowniach oddzielane jest od ziarna słodu, zresztą na tzw. odkiełkownicach, to w rzeczywistoŚci korzonki. Są one po wysuszeniu b.kruche i z łatwoŚcia odpadają.
                            Stanowią b. cenna paszę, którą podsuwa się np. rozpłodowym samcom!

                            Słód karmelowy ma w sobie sporo cukrów fermentowalnych. Po "zacieraniu w ziarnie" powstają, tak jak w kadzi zaciernej, m. innymi maltoza i glukoza. W wyniku równoczesnej hydrolizy białek tworzą się też wolne amonokwasy. Później, podczas suszenia słodu karmelowego w stosunkowo wysokiej temp. (>100 C) cukry i aminokwasy reagują ze sobą dając aromatyczne, pysznie pachnące związki zwane ogólnie związkami Maillarda.
                            Tego suszenia nie przeżywają natomiast enzymy - słody karmelowe, w odróżnieniu od zwykłego słodu, są enzymatycznie martwe!
                            (przy warzeniu z ekstraktu nie ma to jednak znaczenia)
                            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                            Comment

                            • muciek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2001.06
                              • 50

                              #44
                              Eksperymentowałem trochę ze słodowaniem. Ogólnie wyszło znośnie ale szybko się zepsuło, a i piwo miało znzcznie krótszy okres ważności.
                              Teraz eksperymenty zaprzestałem.
                              Słód nabywam w słodowni Strzegom. Bezproblemowo. Teoretycznie 1 kg słodu kosztuje ok. 1.66 (w tamtym roku). Sprzedają w workach po 40 kg. Jadąc do tej słodowni warto mieć ze sobą jakiś upominek, bo pieniędzy nie chcą brać. Ja zapłaciłem za światełka na choinkę (akurat mieli taką potrzebę). W tym roku pojadę z piwkiem

                              Comment

                              • szarpik
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.02
                                • 676

                                #45
                                Słodownia stregom podobno sprzedaje w workach 40 kg.
                                WWW.EKSTRAKLASA.NET

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X