Crystal Malt - słód kryształowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • flood
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.06
    • 182

    Crystal Malt - słód kryształowy

    Witam,

    wyszukiwarki mi nie pomogły - a nijak do głowy nie przychodzi mi że już o tym gdzieś było.

    W amerykańskich przepisach - często trafiam na Crystal Malt z różnymi stpniami L?
    Crystal Malt 40°L American Sweet, mild caramel flavor and a golden color. Use in light lagers and light ales.
    Crystal Malt 60°L American Sweet caramel flavor, deep golden to red color. For dark amber and brown ales.
    Crystal Malt 80°L American Body and Richness. Distictive Nutty flavor and or sweet, smooth caramel flavor and a red to deep red color. For porters, old ales.
    Crystal Malt 90°L American Body and Richness. Distictive Nutty flavor and or sweet, smooth caramel flavor and a red to deep red color. For porters, old ales.

    Co to będzie po naszemu, czyli czym mogę to zastąpić w recepturze piwa?
    Prosze o pomoc

    pozdrawiam
    flood
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Angole i Jankesi tak nazywają słody karmelowe.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • flood
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 182

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź.

      I wniosek - to jak dla mnie lipa

      Bo ja jeszcze na etapie ekstraktów pracuję - choć do zacierania chyba droga już niedługa....

      Zobaczymy jak kolejne dwie pszenice się da wypić;-))

      pzdr
      flood

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki za szybką odpowiedź.

        I wniosek - to jak dla mnie lipa

        Bo ja jeszcze na etapie ekstraktów pracuję - choć do zacierania chyba droga już niedługa....

        Zobaczymy jak kolejne dwie pszenice się da wypić;-))
        No to, chyba ekstrakt bursztynowy wchodziłby w grę.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • flood
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.06
          • 182

          #5
          0.34 kg. Crystal Malt 40°L info
          0.06 kg. Black Roasted Barley info
          3.40 kg. Liquid Amber Extract info
          7.5 grams 7.5 grams Myrica gale, Ledum palustre, Yarrow (not included in calculations)
          Yeast : White Labs WLP004 Irish Stout info

          Tak wygląda przykładowa receptura - bursztynowy jest podstawą - crystal - dużym dodatkiem.

          Moge prosić o podpowiedź, sugestię jakby to na ekstrakty próbować przerobić?

          pzdr
          flood

          Comment

          • flood
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.06
            • 182

            #6
            Can sugar - co to może być - jak już tak zacząłem męczyć - cukier do wypieków, zwykły cukier??

            Common household baking sugar. Lightens flavor and body of beer.Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

            W recepturza z Crystal Malt stoi;
            Add crystal in bag to 1.5 gal cold water. Bring to boil, remove the crystal.

            Tak jakby to był KAWAŁ do wymoczenia w woreczku jakimś?

            pzdr
            flood
            Last edited by flood; 2008-08-20, 15:20.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
              0.34 kg. Crystal Malt 40°L info
              0.06 kg. Black Roasted Barley info
              3.40 kg. Liquid Amber Extract info
              7.5 grams 7.5 grams Myrica gale, Ledum palustre, Yarrow (not included in calculations)
              Yeast : White Labs WLP004 Irish Stout info

              Tak wygląda przykładowa receptura - bursztynowy jest podstawą - crystal - dużym dodatkiem.

              Moge prosić o podpowiedź, sugestię jakby to na ekstrakty próbować przerobić?
              No bo to jest przepis z ekstraktów oraz ziaren. Taki przejściowy etap pomiędzy ekstraktami, a zacieraniem. Podobno bardzo modne w Stanach.

              Co to ma być za piwo? Ja bym raczej zrobił tak, pół na pół ekstrakt jasny i bursztynowy i trochę 1-2 łyżki ekstraktu barwiącego (to za jęczmień palony).

              Jeśli to ma być stout, to ja bym dał ekstrakt jasny, mała puszkę bursztynowego i pół małej puszki barwiącego. Ale generalnie za dużego doświadczenia z ekstraktami nie mam, a już ekstrakt + ziarno to w ogóle. Możesz zerknąć na mojego stouta z ekstraktów, tylko zmniejsz ilość ekstraktu barwiącego (o połowę).
              Last edited by kopyr; 2008-08-20, 15:23.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                Can sugar - co to może być - jak już tak zacząłem męczyć - cukier do wypieków, zwykły cukier??
                O ile się nie mylę chodzi o glukozę.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                W recepturza z Crystal Malt stoi;
                Add crystal in bag to 1.5 gal cold water. Bring to boil, remove the crystal.

                Tak jakby to był KAWAŁ do wymoczenia w woreczku jakimś?
                To się nazywa po angielsku partial mash, czyli częściowe zacieranie. Robisz tak śrutujesz słód karmelowy, wsypujesz go do worka zaciernego. Worek do ok 6l. zimnej wody i doprowadzasz całość do wrzenia. Odrzucasz części stałe, a do powstałego wywaru, dodajesz ekstraktów, wody i jedziesz normalnie jak z ekstraktów.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • flood
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.06
                  • 182

                  #9
                  Dzięki za wiedzę.

                  pzdr
                  flood

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                    Can sugar - co to może być
                    A może nie "can" tylko "cane sugar", czyli czcinowy?

                    Comment

                    • flood
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.06
                      • 182

                      #11
                      Ano oczywiście - sorry, zle wpisałem - no i translator mi takie dziwa wypiekowe podał.

                      Sorry za zmyłkę

                      A cofając się - kobitki mi się domagają piwa z nutkami korzennymi - drożdze już mam ( T 58), imbir też - no i szukam receptury do tego.
                      Nie chcą już moich pszeniczniaków;-)

                      pzdr
                      flood
                      Last edited by flood; 2008-08-20, 15:56.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Amount Item Type % or IBU
                        4500,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 89,1 %
                        500,00 gm Carared (39,4 EBC) Grain 9,9 %
                        50,00 gm Carafa I (900,0 EBC) Grain 1,0 %
                        30,00 gm Marynka [9,00%] (90 min) Hops 27,4 IBU
                        70,00 gm Ginger Root (Boil 15,0 min) Misc
                        1 Pkgs SafBrew Specialty Ale (DCL Yeast #T-58) Yeast-Ale

                        13,5 Blg

                        po roku jest rewelacyjne.

                        Comment

                        • flood
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.06
                          • 182

                          #13
                          Darko - ale ja jeszcze nie zacieram - jeszcze troszkę , no już mnie do tego ciągnie....

                          pzdr
                          flood

                          PS. do słodów to receptur jest mnóstwo - z ekstraktami cienko ( a kazali nachmielone KITy omijac...)

                          pzdr
                          f

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                            A może nie "can" tylko "cane sugar", czyli czcinowy?
                            Stasiek miej litość, jaki cukier?
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • hasintus
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.07
                              • 850

                              #15
                              Tak czy inaczej glukoza to corn sugar,
                              cane sugar to zwykły cukier (w Ameryce trzcinowy)

                              a tutaj link do porównywania słodów różnych produkcji

                              Moim zdaniem nie do końca są porównywalne ale od biedy można z tego skorzystać.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X