okres ważności słodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekkol
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 13

    #1

    okres ważności słodu

    Witam,

    Jak długo mogę przechowywać ześrutowany, szczelnie zamknięty słód aby nadawał się do warzenia piwa? Mam kilka zestawów kupionych w Browamatorze 0.5 roku temu i zastanawiam się czy nie jest zbyt późno na wykorzystanie surowców.


    z góry dziękuję za pomoc
    Jarek
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekkol
    Witam,

    Jak długo mogę przechowywać ześrutowany, szczelnie zamknięty słód aby nadawał się do warzenia piwa? Mam kilka zestawów kupionych w Browamatorze 0.5 roku temu i zastanawiam się czy nie jest zbyt późno na wykorzystanie surowców.


    z góry dziękuję za pomoc
    Jarek
    Spokojnie możesz używać

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekkol
      Witam,

      Jak długo mogę przechowywać ześrutowany, szczelnie zamknięty słód aby nadawał się do warzenia piwa? Mam kilka zestawów kupionych w Browamatorze 0.5 roku temu i zastanawiam się czy nie jest zbyt późno na wykorzystanie surowców.


      z góry dziękuję za pomoc
      Jarek
      Z przechowywaniem ześrutowanego słodu to jest loteria, może być dobry lub nie - zależy od sposobu przechowywania i jak długo leżał ześrutowany w sklepie. Najlepiej sprawić sobie śrutownik i śrutować słód przed samym warzeniem. Zdarzyło mi się przechowywać nieśrutowany słód ponad 2 lata i był dobry - z przechowywaniem ześrutowanego mam przykre doświadczenia.

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #4
        Wczoraj przelałem na cichą piwko na które słody zostały ześrutowane w marcu. Przeleżały w szczelnie zamkniętym fermentatorze. Podczas warzenia wydajność w normie. Podczas przelewania na cichą baaardzo interesujący smak. To na pewno będzie bardzo udane piwko. Sporo moich niepodstawowych słodów leżakuje w wersji nieśrutowanej już 3ci rok. Używam je z powodzeniem.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
          dadek
          Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
          2024-04-13, 01:37
        • dadek
          Czechy, Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
          dadek
          Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
          Taka...
          2022-02-28, 03:41
        • dadek
          Czechy, Němčice nad Hanou, Masarykova 665, Pivovar Němčice
          dadek
          W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...
          2022-01-22, 02:28
        • heckler
          Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
          heckler
          Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
          Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
          2023-06-15, 11:52
        • SwinskiRyjek
          Bobik słodowany
          SwinskiRyjek
          Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

          To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
          2025-02-13, 18:23
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...