Otrzymanie ekstraktu drożdżowego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • matey23
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 3

    #1

    Otrzymanie ekstraktu drożdżowego

    Witam,
    Nie interesuję się piwowarstwem ale mikrobiologią.
    Mam pytanie dotyczące otrzymania ekstraktu drożdżowego - yeast extract.
    Czy jest możliwość otrzymania takiego ekstraktu z drożdży używanych do pieczenia
    i dostępnych w każdym spożywczaku? Jeżeli istnieje taka możliwość to czy mogę prosić o szczegóły?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Mateusz
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
    Czy jest możliwość otrzymania takiego ekstraktu z drożdży używanych do pieczenia
    Nie jest możliwe, po co ci drożdże a właściwie gęstwa drożdżowa?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • matey23
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.10
      • 3

      #3
      Chciałbym założyć hodowlę jakiegoś szczepu na podłożach stałych.
      W sumie wszystko mam (trochę już zajmuje się mikrobiologią) oprócz odpowiedniego szczepu
      Potrzebuję wykonać to na olimpiadę biologiczną, jestem uczniem liceum.
      Do tej pory zajmowałem się hodowlą enterokoków w mikologii jeszcze nigdy nie siedziałem

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Obawiam się, że to niemożliwe. To są inne szczepy. To tak jakbyś krzyżując szczury chciał wyhodować żyrafę. Jako mikrobiolog nie powinieneś nawet zadawać takich pytań...
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-12, 23:10.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Kup sobie saszetke suchych drożdży i hoduj je do woli.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • matey23
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.10
            • 3

            #6
            Dzięki serdeczne, pewnie tak zrobie
            A mam jeszcze jedno pytanko, tylko o podłoże.
            Czy do hodowli potrzebna jest pożywka YPD czy wystarczy może
            zwykła Luria Agar z dodatkiem glukozy? (jak duzy ten dodatek?)
            Mateusz

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
              Dzięki serdeczne, pewnie tak zrobie
              A mam jeszcze jedno pytanko, tylko o podłoże.
              Czy do hodowli potrzebna jest pożywka YPD czy wystarczy może
              zwykła Luria Agar z dodatkiem glukozy? (jak duzy ten dodatek?)
              Mateusz
              To ty jesteś mikrobiologiem czy nie?

              O takie rzeczy to my powinniśmy się pytać ciebie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
                Dzięki serdeczne, pewnie tak zrobie
                A mam jeszcze jedno pytanko, tylko o podłoże.
                Czy do hodowli potrzebna jest pożywka YPD czy wystarczy może
                zwykła Luria Agar z dodatkiem glukozy? (jak duzy ten dodatek?)
                Mateusz
                Fora Ci się pomyliły.
                Jeśli chcesz hodować drożdże piwowarskie czy piekarskie, to wystarczy brzeczka z agarem.

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika matey23
                  Witam,
                  Nie interesuję się piwowarstwem ale mikrobiologią.
                  Mam pytanie dotyczące otrzymania ekstraktu drożdżowego - yeast extract.
                  Czy jest możliwość otrzymania takiego ekstraktu z drożdży używanych do pieczenia
                  i dostępnych w każdym spożywczaku? Jeżeli istnieje taka możliwość to czy mogę prosić o szczegóły?
                  Pozdrawiam serdecznie,
                  Mateusz
                  wyszukaj tematy dotyczące skosów

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Matey, o co Ty właściwie pytasz? Póki co, nie dostałeś informacji na pytanie które zadałeś już w samym tytule, a dziękujesz za odpowiedzi na kompletnie inne pytanie.
                    Jeśli wciąż chcesz wiedzieć jak się robi ekstrakt drożdżowy, to się sprecyzuj, a jakoś Ci pomożemy.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Axl2
                      Słodkie piwo z ekstraktu
                      Axl2
                      Witam wszystkich,

                      Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                      2023-11-12, 21:50
                    • Grbuy
                      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                      Grbuy
                      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                      2023-11-30, 20:57
                    • darekd
                      Tvarg, Prémiový ležák 12%
                      darekd
                      Browar z okolic Ołomuńca na Morawach. Więcej:

                      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ipivovar-tvarg

                      https://www.tvarg.cz/

                      Ekstr. 12%
                      Alk. 5%

                      Aromat...
                      2024-11-06, 02:33
                    • darekd
                      Giesinger, Märzen
                      darekd
                      Browar rzemieślniczy z Monachium, którego historia sięga 2006 r.

                      Piwo niefiltrowane, 5,7% alk.

                      Aromat - słodowy z nutami ciasta drożdżowego z jabłkami, jak na marcowe calkiem wyraźna chmielowa nuta łąki
                      Piana - umiarkowanie wysoka, przeciętna trwałość, dłuższy...
                      2024-09-28, 23:57
                    • Javox
                      Radegast, Rázná 10
                      Javox
                      Zawartość alko mamy na poziomie 4.1% z ekstraktu 10*, IBU 30.
                      Chmiele: Saaz średnio-wczesny czerwony, Sládek i Saaz późny.

                      Piana - spora na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - trochę było.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - złoty bursztyn.
                      Aromat - mineralna...
                      2025-03-05, 17:44
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...