Drożdże fermentacji górnej i dolnej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    Drożdże fermentacji górnej i dolnej

    Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
    Do wina są chyba drożdze winne.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Terry
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 148

      #3
      Do wina drożdże winne. Pracują w zakresie temperatur odpowiadającym w zasadzie drożdżom górnej fermentacji.
      O efektach używania drożdży piwnych do wina nie słyszałem, ale nie polecam.

      Comment

      • krzem82
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 113

        #4
        Chodzi mi o to, że np. drożdże Saccharomyces carlsbergensis stosowane w piwowarstwie są drożdżami które prowadzą dolną fermentację a są też drożdże które prowadzą górną fermentację. W piwowarstwie istnieje wyraźny podział na drożdże dolnej i górnej fermentacji. Taki podział na górny i dolny sposób prowadzenia fermentacji da się zrobić w odniesieniu do innych drożdży m.in. winiarskich. Tak mi się wydaję oczywiści. I jestem ciekawy w jaki sposób fermentują popularnie stosowane w winiarstwie drożdże np. Malaga, Tokay.

        Comment

        • Terry
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 148

          #5
          W winiarstwie o ile mi wiadomo taki podział nie istnieje. Aby uzyskać wino prowadzi się fermentację w temp 16-22 stopnie (tak pi razy drzwi).
          Zresztą na zdrowy rozum - dolna fermentacja w przypadku piw ma doprowadzić do sytuacji w której smak i zapach piwa pozbawiony będzie "dodatków" - piwo takie ma być "czyste", o wyłącznie słodowo chmielowym aromacie i smaku.
          Z owocowych niuansów słyną za to piwa górnej fermentacji.
          A w winie przecież podstawa to bogaty i odpowiedni bukiet. Stąd temperatura fermentacji powyżej tych 16*.
          Last edited by Terry; 2008-11-04, 17:44.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X