Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
Do wina drożdże winne. Pracują w zakresie temperatur odpowiadającym w zasadzie drożdżom górnej fermentacji.
O efektach używania drożdży piwnych do wina nie słyszałem, ale nie polecam.
Chodzi mi o to, że np. drożdże Saccharomyces carlsbergensis stosowane w piwowarstwie są drożdżami które prowadzą dolną fermentację a są też drożdże które prowadzą górną fermentację. W piwowarstwie istnieje wyraźny podział na drożdże dolnej i górnej fermentacji. Taki podział na górny i dolny sposób prowadzenia fermentacji da się zrobić w odniesieniu do innych drożdży m.in. winiarskich. Tak mi się wydaję oczywiści. I jestem ciekawy w jaki sposób fermentują popularnie stosowane w winiarstwie drożdże np. Malaga, Tokay.
W winiarstwie o ile mi wiadomo taki podział nie istnieje. Aby uzyskać wino prowadzi się fermentację w temp 16-22 stopnie (tak pi razy drzwi).
Zresztą na zdrowy rozum - dolna fermentacja w przypadku piw ma doprowadzić do sytuacji w której smak i zapach piwa pozbawiony będzie "dodatków" - piwo takie ma być "czyste", o wyłącznie słodowo chmielowym aromacie i smaku.
Z owocowych niuansów słyną za to piwa górnej fermentacji.
A w winie przecież podstawa to bogaty i odpowiedni bukiet. Stąd temperatura fermentacji powyżej tych 16*.
Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2008-11-04, 17:44.
Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Comment