Drożdże fermentacji górnej i dolnej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    #1

    Drożdże fermentacji górnej i dolnej

    Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82
    Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
    Do wina są chyba drożdze winne.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Terry
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 148

      #3
      Do wina drożdże winne. Pracują w zakresie temperatur odpowiadającym w zasadzie drożdżom górnej fermentacji.
      O efektach używania drożdży piwnych do wina nie słyszałem, ale nie polecam.

      Comment

      • krzem82
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 113

        #4
        Chodzi mi o to, że np. drożdże Saccharomyces carlsbergensis stosowane w piwowarstwie są drożdżami które prowadzą dolną fermentację a są też drożdże które prowadzą górną fermentację. W piwowarstwie istnieje wyraźny podział na drożdże dolnej i górnej fermentacji. Taki podział na górny i dolny sposób prowadzenia fermentacji da się zrobić w odniesieniu do innych drożdży m.in. winiarskich. Tak mi się wydaję oczywiści. I jestem ciekawy w jaki sposób fermentują popularnie stosowane w winiarstwie drożdże np. Malaga, Tokay.

        Comment

        • Terry
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 148

          #5
          W winiarstwie o ile mi wiadomo taki podział nie istnieje. Aby uzyskać wino prowadzi się fermentację w temp 16-22 stopnie (tak pi razy drzwi).
          Zresztą na zdrowy rozum - dolna fermentacja w przypadku piw ma doprowadzić do sytuacji w której smak i zapach piwa pozbawiony będzie "dodatków" - piwo takie ma być "czyste", o wyłącznie słodowo chmielowym aromacie i smaku.
          Z owocowych niuansów słyną za to piwa górnej fermentacji.
          A w winie przecież podstawa to bogaty i odpowiedni bukiet. Stąd temperatura fermentacji powyżej tych 16*.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2008-11-04, 17:44.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Eichhorn, Kellerbier
            darekd
            Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

            https://brauerei-eichhorn.de/

            5% alk.

            Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
            Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...
            2024-09-01, 22:47
          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • darekd
            ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
            darekd
            Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

            "German Helles"

            Ekstr. 12%, alk. 4,9%

            Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
            2024-12-09, 01:23
          • Orzech1988
            X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

            Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
            2019-01-13, 21:23
          • dadek
            Bakov 4, Bakovský pivovar
            dadek
            Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
            2023-06-30, 00:55
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...