Czy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)
Drożdże fermentacji górnej i dolnej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś orientuje się, jakiej fermentacji drożdże stosuje najczęściej podczas fermentacji wina (drożdże górnej fermentacji czy dolnej)? Czy ktoś próbował kupażować wino z piwem i z jakim skutkiem?)Pozdrawiam Cię !!!!
-
-
Chodzi mi o to, że np. drożdże Saccharomyces carlsbergensis stosowane w piwowarstwie są drożdżami które prowadzą dolną fermentację a są też drożdże które prowadzą górną fermentację. W piwowarstwie istnieje wyraźny podział na drożdże dolnej i górnej fermentacji. Taki podział na górny i dolny sposób prowadzenia fermentacji da się zrobić w odniesieniu do innych drożdży m.in. winiarskich. Tak mi się wydaję oczywiści. I jestem ciekawy w jaki sposób fermentują popularnie stosowane w winiarstwie drożdże np. Malaga, Tokay.
Comment
-
-
W winiarstwie o ile mi wiadomo taki podział nie istnieje. Aby uzyskać wino prowadzi się fermentację w temp 16-22 stopnie (tak pi razy drzwi).
Zresztą na zdrowy rozum - dolna fermentacja w przypadku piw ma doprowadzić do sytuacji w której smak i zapach piwa pozbawiony będzie "dodatków" - piwo takie ma być "czyste", o wyłącznie słodowo chmielowym aromacie i smaku.
Z owocowych niuansów słyną za to piwa górnej fermentacji.
A w winie przecież podstawa to bogaty i odpowiedni bukiet. Stąd temperatura fermentacji powyżej tych 16*.Last edited by Terry; 2008-11-04, 17:44.
Comment
-
Comment