piwa klasztorne - cukier
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2009-01-01, 16:56.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Mi drożdżaki też opuściły fermentor.
Raz że zastartowały dopiero w temperaturze większej niż 18,5C, a po 1,5 - 2 dnia wyskakują z pojemnika (w obu moich przypadkach warzenia dubla drożdże THG wytworzyły wysoką pianę i wolna przestrzeń pomiędzy 22 L piwa zielonego w fermentorze, a wiekiem to dla nich za mało). Do jednego dodałem cukier kandyzowany ciemny, do drugiego cukier trzcinowy (w obu przypadkach na 10 minut przed końcem gotowania). Co z tego wyjdzie i czy będzie można wyczuć róznicę? Dam znać pewnie dopiero za pół roku.
pozdrawiamComment
-
1. moze niejasno sie wyrazilem. drożdże chętniej metabolizują sacharoze (sluzy im do tego inwertaza) niż maltozę (maltazą). Co więcej bodaj już po 2 generacjach u drożdży metabolizujących tylko sacharozę upośledzeniu ulega umiejętność rozkładania maltozy.
Wystarczy bardziej natlenić brzeczkę, żeby drożdże bardziej się rozmnożyły i problem znika. Albo po prostu dać więcej drożdży.Comment
-
Yemu literatura n.-b. przyznaje rację
Drożdże w pierwszej kolejności zabierają się zewnątrzkomórkowo za sacharozę.
Skutkuje to pojawieniem się równomolowych ilości glukozy i fruktozy (cukier inwertowany).
Jeżeli tego towaru jest dużo, to drożdże pączkując, a nie mając do dyspozycji zewnętrznego pokarmowego źródła azotu, konsumują swoje własne enzymy transportowe niezbędne do wprowadzenia maltozy do komórki!
(glukoza i fruktoza wnikają do komórki swobodnie, bez asysty białek transporterów).O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Starterów z sacharozy nie robi się tylko dlatego, że sacharoza nie zawiera żadnych związków, potrzebnym drożdżom w metaboliźmie. Wystarczy do startera z sacharozy dodać pożywki do drożdży z przyswajalnymi związkami azotu i fosforu. W brzeczce piwnej związki te pochodzą z rozłożonych białek i innych związków.
zachęcam do posłuchania tego: http://www.thebrewingnetwork.com/arc...il12-31-07.mp3, Jamil Zainesheff wie o czym mówi.
tutaj wątek na homebrewtalk: http://www.homebrewtalk.com/f13/corn...38/#post503320
@jacer - nie rozpatrujmy kwestii dodawania cukru później w czasie fermentacji jako mitu, bo to zly poziom myslenia. to nie mit tylko fakt, belgowie tak robią, wystarczy zajrzeć do książek na temat belgijskich tradycji warzenia piwa.Comment
-
Dlatego pytam się poraz drugi, w jaki sposób dodają? Jako syrop czy sypią prosto z worka do kadzi fermentacyjnej?
Jeżeli jako syrop to czy najpierw go zagotowują czy nieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Belgowie dodają oczywiście cukrów (jakie by nie były) do kotła, na ostatnie minuty gotowania. Czyli tak jak my dotychczas
Sycenie fermentującej brzeczki cukrem stosuje się przy fermentacjach super ciężkich piw, a chodzi wtedy o oszczędzenie komórkom drożdżowym szoku osmotycznego.
Z boskiego nadania efekt Crabtree'ego występuje już przy stężeniu glukozy < 1 %, więc praktycznie w każdej piwowarskiej brzeczce. I nie oznacza, że drożdże przestają się rozmnażać, albo że nie przyjmują tlenu jeżeli ten jest dostępny.
Starter Krzysia: sacharoza + pożywka azotowo-fosforanowa jest OK.
Zainasheff (nie Zainesheff) pewno wie o czym mówi, ale może go źle zrozumiałeśO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Belgowie dodają oczywiście cukrów (jakie by nie były) do kotła, na ostatnie minuty gotowania. Czyli tak jak my dotychczas
Sycenie fermentującej brzeczki cukrem stosuje się przy fermentacjach super ciężkich piw, a chodzi wtedy o oszczędzenie komórkom drożdżowym szoku osmotycznego...Comment
-
może mnie pamięć myli, ale wydaje mi się, że jasno odradzał on stosowanie cukru w starterach (nie jestem w stanie odkopac tej audycji). na 100% natomiast zaleca on przy robieniu piw belgijskich dodawanie cukru gdzieś ok 3/4 fermentacji burzliwej (i nie argumentuje tego jedynie potrzeba uniknięcia szoku osmotycznego, ale właśnie tym, że gdy dodamy go wcześniej to piwo słabiej odfermentuje). Jest to faktycznie dziwne z punktu widzenia tego co piszesz, czyli że belgowie dodają cukier pod koniec gotowania...a piwa mają wytrawne. czyli albo Jamil się myli albo w procesie przemysłowym są istotne różnice (wobec domowego), które powodują, że można dodawać cukier pod koniec gotowania a nie w trakcie fermentacji. trzecia opcja jest taka, że nie zrozumiałem Jamila ;-)Comment
-
Starter sacharoza + pożywka spełnia podstawowe wymogi (sama sacharoza już nie), co nie znaczy, że kiedykolwiek go zastosowałem.
Jeszcze lepszy będzie starter budowany na brzeczce oszczędzonej z poprzedniej warki, albo zrobiony z ekstraktu słodowego (syropu lub suchego).
Różne szczepy drożdzy różnią się nieco swoją sprawnością w danej brzeczce. Te oryginalne, stosowane w belgijskich piwach klasztornych widać nie mają problemów ze stężonymi brzeczkami o podwyższonym stężeniu sacharozy.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Przy kontrowersyjnych opiniach na temat cukrowych starterów moim zdaniem nie warto się w nie bawić.Comment
-
... i jeszcze źródło:
"I recently did some tests with what is often called "baker's media." It consisted of a dextrose-sucrose solution enriched with mineral nutrients (19). Yeast propagated on this media showed excellent cell growth rates during propagation. Their performance in the main fermentation, however, was unacceptable. A major defect was an extremely slow and incomplete valine uptake. Diacetyl levels were always higher by at least a factor of 4 relative to yeast propagated with the Siebel procedure, and in one example the level was 10 times higher"Comment