piwa klasztorne - cukier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #31
    A jednak, procedury propagacyjne drożdży w browarach przemysłowych, na etapie laboratoryjnym (finalny starter o objętości do 3 litrów), często przewidują stosowanie właśnie glukozy + pożywki (co prawda raczej peptonu albo/i ekstraktu drożdżowego, a nie fosforanu amonu).

    Nawet jeżeli przytoczone obserwacje ś.p. G. Fix'a odpowiadają rzeczywistości, to powiedzmy sobie przecież, że problem diacetylu (z wyjątkiem przypadków infekcji bakteryjnych) w domowych piwach kondycjonowanych w butelkach i zawierających żywe drożdże praktycznie nie istnieje!
    Drożdże prędzej czy później, choćby z nudów, ten diacetyl wyredukują
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • miksiok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 29

      #32
      Od jakiegoś czasu stosuję startery cukrowo-pożywkowe (drożdże suche) i nie zauważyłem jak do tej pory żadnych problemów.
      Inna sprawa, że nie zagłębiam się aż tak bardzo w szczegóły piwowarstwa, więc być może czegoś nie zauważam.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
        A jednak, procedury propagacyjne drożdży w browarach przemysłowych, na etapie laboratoryjnym [...]
        Sięgnę jeszcze do tekstu już kanonicznego w kręgach piwowarów, który mam nadzieję wyjaśni tą sprzeczność:

        MB Raines, Ph.D. - Guide to Yeast Culturing for Homebrewers - Maltose Falcons Home Brewing Society (Los Angeles Homebrewing)

        tam też zalecają ten typ pożywki, ale tylko do celów laboratoryjnych:

        Yeast grows perfectly fine in simple sugar solutions supplemented with a rich nitrogen source. The standard laboratory media for growing and maintaining yeast include YPD, potato dextrose, and sabouraud dextrose. The composition of these media are summarized in Table 1. These media are designed for laboratory yeast and do not contain a complex source of fermentable sugars. Laboratory media is not recommended for extensive propagation of brewing yeast since this may ultimately affect fermentation performance.

        Comment

        • yemu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.07
          • 12

          #34
          wlasnie dokładnie Raines mi przyszedł do głowy w tym temacie. dzięki coder :-)
          dodam jeszcze, że w przedostatnim BrewStrong, ktory byl na temat starterow, pojawiają się takie same informacje i zalecenia

          Comment

          Przetwarzanie...
          X