piwa klasztorne - cukier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #31
    A jednak, procedury propagacyjne drożdży w browarach przemysłowych, na etapie laboratoryjnym (finalny starter o objętości do 3 litrów), często przewidują stosowanie właśnie glukozy + pożywki (co prawda raczej peptonu albo/i ekstraktu drożdżowego, a nie fosforanu amonu).

    Nawet jeżeli przytoczone obserwacje ś.p. G. Fix'a odpowiadają rzeczywistości, to powiedzmy sobie przecież, że problem diacetylu (z wyjątkiem przypadków infekcji bakteryjnych) w domowych piwach kondycjonowanych w butelkach i zawierających żywe drożdże praktycznie nie istnieje!
    Drożdże prędzej czy później, choćby z nudów, ten diacetyl wyredukują
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • miksiok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 29

      #32
      Od jakiegoś czasu stosuję startery cukrowo-pożywkowe (drożdże suche) i nie zauważyłem jak do tej pory żadnych problemów.
      Inna sprawa, że nie zagłębiam się aż tak bardzo w szczegóły piwowarstwa, więc być może czegoś nie zauważam.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
        A jednak, procedury propagacyjne drożdży w browarach przemysłowych, na etapie laboratoryjnym [...]
        Sięgnę jeszcze do tekstu już kanonicznego w kręgach piwowarów, który mam nadzieję wyjaśni tą sprzeczność:

        MB Raines, Ph.D. - Guide to Yeast Culturing for Homebrewers - Maltose Falcons Home Brewing Society (Los Angeles Homebrewing)

        tam też zalecają ten typ pożywki, ale tylko do celów laboratoryjnych:

        Yeast grows perfectly fine in simple sugar solutions supplemented with a rich nitrogen source. The standard laboratory media for growing and maintaining yeast include YPD, potato dextrose, and sabouraud dextrose. The composition of these media are summarized in Table 1. These media are designed for laboratory yeast and do not contain a complex source of fermentable sugars. Laboratory media is not recommended for extensive propagation of brewing yeast since this may ultimately affect fermentation performance.

        Comment

        • yemu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.07
          • 12

          #34
          wlasnie dokładnie Raines mi przyszedł do głowy w tym temacie. dzięki coder :-)
          dodam jeszcze, że w przedostatnim BrewStrong, ktory byl na temat starterow, pojawiają się takie same informacje i zalecenia

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Nepomucen, Nepo No Title
            darekd
            Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

            Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

            24,5% ekstr.
            10,5% alk.

            Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
            2024-11-29, 00:44
          • darekd
            Van Pur, Dubbel
            darekd
            Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

            Tu jest Blond:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

            Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
            2024-05-15, 23:43
          • darekd
            Boelens [Enigma], Tamera
            darekd
            Jeden z wielu kontraktowców beligijskich (Enigma), ale nawet jak na Belgię ma wybitnie kiczowate ety, wśród których Tamera wiedzie prym.

            https://www.enigmabrewery.be/pages/beers/

            Chmiel Citra, 9% alk. styl: Tripel

            Aromat - początkowo nuta octowa, ale na szczęście...
            2021-12-10, 01:43
          • Gustoo
            cukier kandyzowany
            Gustoo
            Cześć,

            właśnie razem z moim kumplem warzymy swoją drugą warkę. Warzymy Belgijskie Potrójne 18,0 Blg / 6,2% alk. obj., w którego skład wchodzi (na 10 litrów piwa):
            – słód pale ale Weyermann 0,5 kg
            – słód monachijski typ 1 Weyermann 2,5 kg
            – słód...
            2016-01-09, 19:34
          • Kalot
            Cukier kandyzowany
            Kalot
            Witam.
            Wczoraj będąc w Selgrosie w Krakowie widziałem na półkach cukier kandyzowany :

            -cukier kandyzowany brązowy kruszony 500g - cena 6,94 brutto.
            -cukier kandyzowany brązowy duże kawałki 2x500g - cena 14,03 brutto
            -cukier kandyzowany biały duże kawałki...
            2006-06-01, 10:54
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...