Spleśniały słód

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #1

    Spleśniały słód

    Pozostawiam pod ocenę słód z fotografii.
    Jest to jasny karmel który leży sobie w worku w suchej, blokowej piwnicy od ok 2 lat.
    Wygląda jak by pokryty jakimś pyłem, i po wzięciu do ręki pozostawia na niej ten pył.
    Słód smakuje normalnie, nie ma posmaku pleśni czy innego obcego.
    Co o ni sądzicie? Nie strach go używać?
    Bo wywalać go szkoda - jest tego z 10 kg.
    Attached Files
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
    (...)
    Bo wywalać go szkoda - jest tego z 10 kg.
    Wywalić, bez zbędnych sentymentów.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • alkow
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.03
      • 34

      #3
      Możesz wstawić do piekarnika na 30 oC na spodeczku wyłożonym wilgotną watą lub gazą i poczekaj 72h. Jeśli jest zakażony pleśnią to łatwo się zoriętujesz.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Wywalić, bez zbędnych sentymentów.

        Najlepiej kaczkom łabędziom nad rzeką albo innym ptakom.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          #5
          Dobry pomysł. Już sobie rośnie e mokrej szmatce w ciepłym miejscu.
          Zobaczymy co wyrośnie ;-)
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
            (...)Zobaczymy co wyrośnie ;-)
            Mi kaktus na dłoni wyrośnie, jak Tobie coś ze słodu wyrośnie.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Mi kaktus na dłoni wyrośnie, jak Tobie coś ze słodu wyrośnie.
              No moze wyrosnac piekna pajeczynka plesni. Jesli jest dosyc wilgoci.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • radekam
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.03
                • 165

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Mi kaktus na dłoni wyrośnie, jak Tobie coś ze słodu wyrośnie.
                To ma ci sporą szansę wyrosnąć ten kaktus jak pojawi się na słodzie piękna zielona pleśń.
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                • gniady
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.12
                  • 146

                  #9
                  Ja to bym z tego jakiegoś pseudo łyskacza zrobił, szkoda wyrzucić, chociaż bardziej szkoda do piwa dodać, bo smaku to ten słód nie poprawi.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                    darekd
                    Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                    https://selsky-pivovarek.cz/

                    "Czech-American Amber Ale"
                    13,5% ekstr.
                    5,3% alk.

                    Słód czeski, chmiel amerykański

                    Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                    2024-10-30, 00:53
                  • darekd
                    Lubrow, Eclaron Pils
                    darekd
                    Ekstr. 12%
                    Alk. 5,1%

                    Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                    W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                    Bez filtracji i pasteryzacji
                    ...
                    2024-09-18, 17:07
                  • dadek
                    Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                    dadek
                    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                    2023-11-22, 05:14
                  • dadek
                    Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                    dadek
                    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                    2023-06-30, 00:55
                  • darekd
                    Lubrow, Silky Stout
                    darekd
                    Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                    Chmiele - Pałacowy, Iunga

                    16% ekstr.
                    5,5% alk

                    Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                    2025-02-14, 03:52
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...