Zamrożony chmiel.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    Zamrożony chmiel.

    Mam zamrożony chmiel w zamrażalce i chce go użyć w sobote do warzenia. Czy go wcześniej rozmrozić czy taki zamrożony użyć?
  • Adam5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 23

    #2
    Możesz wcześniej rozmrozić, bo jak wrzucisz do gotującej się brzeczki zamrożoną bryłę to na jakiś czas
    wstrzymasz gotowanie. Ale chyba to niewielki problem - strata kilku minut. Tak myślę.
    Adam.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      #3
      jeśli masz odważone porcje to spokojnie możesz wrzucić
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Cez
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1789

        #4
        Po co mrozić coś co jest dobrze ususzone? Jeśli masz bryłę, tzn. że przy zamrażaniu było zbyt dużo wilgoci...
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

        Comment

        • plpaw
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 57

          #5
          Mam szyszki i nie są w postacji zmrożonej bryły.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
            Mam szyszki i nie są w postacji zmrożonej bryły.
            Ja wrzucam bez rozmrazania.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • corwin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.12
              • 57

              #7
              Jeśli brzeczka ma 100 st C i objętość ok. 20-22 litrów to wrzucenie nawet i 100 g zamrożonego chmielu nie wypłynie praktycznie wogóle na temperaturę gotowania...

              Kuba
              Last edited by corwin; 2009-01-29, 13:07.

              Comment

              • plpaw
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 57

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli brzeczka ma 100 st C i objętość ok. 20-22 litrów to wrzucenie nawet i 100 g zamrożonego chmielu nie wypłynie praktycznie wogóle na temperaturę gotowania...

                Kuba
                Nie chodzi mi o temperature ale czy nie ma to wpływu na chmielenie, na alfa-kwasy itp.

                Comment

                • pako1
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.05
                  • 4

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie chodzi mi o temperature ale czy nie ma to wpływu na chmielenie, na alfa-kwasy itp.
                  Chyba ma wpływ. Po prostu będzie ich więcej ,bo nie zdążą się ulotnić podczas rozmrażania.
                  Ja bym nie rozmrażał

                  pozdr

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pako1 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chyba ma wpływ. Po prostu będzie ich więcej ,bo nie zdążą się ulotnić podczas rozmrażania.
                    Ja bym nie rozmrażał
                    Alfa-kwasy nie są związkami lotnymi!
                    W odróżnieniu od olejków eterycznych.
                    Te ostatnie i tak zdążą w wiekszości wydestylować z parą wodną bez względu na ich stan początkowy.
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X