Świeże słody w BA, ale za ile...
Collapse
X
-
Mi tez sie obilo o uszy, ze mieli slod z Optimy. No ale to tylko plotka. Pozatym wydaje mi sie, ze slodownia moze miec kilka produktow w ofercie. Ale opieram sie tylko o informacje z jednego z brytyjskich slodownihttp://www.simpsonsmalt.co.uk/jps.asp
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Mieli z Optimy.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza/ ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Słód bez zanieczyszczeń, a na efekty smakowe przyjdzie jeszcze poczekać parę tygodni.Comment
-
No ale sprawdziłem cukromierz - w 20* w wodzie wskazuje 0 więc chyba ok.
Wzór jaki stosuję jest następujący:
gęstość brzeczki*ilość brzeczki w litrach*10*wskaźnik wyliczany ze skomplikowanego wzoru który dostałem od Totusa (w praktyce wychodzi od 1,04 do 1,06)/zasyp w gramach
Przy piwach typu stout nie liczę barwiących ponieważ dodaję je po zacieraniu.Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2009-03-03, 09:11.Comment
-
Czegoś nie rozumiem.
Czyli gęstość w g/cm3 (kg/dm3) razy litraż brzeczki daje masę brzeczki w kilogramach (dla 20 litrów brzeczki OG 1,044 g/cm3 daje 20,88 kg brzeczki). pomnożone przez 10 i powiedzmy 1,05 daje 219,24. Jeśli to podzieliśc przez masę słodu w gramach za cholerę nie wydzie 75-80%.
Zmierzam do tego, że tak wysoka wydajność wynika prawdopodobnie z błędnego obliczenia.Comment
-
Warka 14 Stout
gęstość 11,98 BLG
ilość 63 L
wskaźnik 1,0483
zasyp 10325
11,98*10*63*1,0483/10325 = 0,767
Mi wychodzi.
Wcześniej liczyłem tak samo ale bez tego wskaźnika - wychodziło 2,5-3% niżej.
Prawda z wydajnością jest taka, że sposobów na jej liczenie jest kilka.
Ten sposób liczenia zaproponował mi Totus, który pogrzebał więcej w tym temacie i tego się trzymam. Pozwala mi to ocenić przede wszystkim swoją warzelnie - skoro każda warka liczona jest w ten sam sposób to mogę sobie porównywać i kontrolować kiedy ile udało mi się uzyskać i czy wszystko poszło dobrze.
A czy jest to liczone w jedyny słuszny sposób czy tylko w sposób orientacyjny - nawet jak się okaże że wydajność liczoną innym sposobem wynosi 70% to najważniejsze dla mnie jest że z nieco ponad 10kg zasypu otrzymuje 63L brzeczki 12 BLGComment
Related Topics
Collapse
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
A tak sobie skopiowałem całkiem zacną formatkę od GaryFisher
To chyba dość świeży typ z tego browaru. Nie powiem, "bałtycka IPA" zamieszała w oczekiwaniach.
Będzie srogo-mocne ale jasne z chmielowym pierdachnięciem? 22 ballingi?
Nic z tegoAle...
-
Channel: Dania
2023-01-04, 20:57 -
-
Ekstrakt 12.5*, alko 5.4%
Data do 29.08.2024
Piana - na dłużej pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony, opalizujący jasny żółty.
Gaz - średni.
Aromat - mięso gotowane.
Smak - słodkawe, mięso gotowane i kukurydza z puszki....-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-11-21, 15:14 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment