Świeże słody w BA, ale za ile...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Adam5
    Bogutyn.... już od pewnego czasu nie prowadzi sprzedaży słodu, a posiadali go chyba z Baltic Maltu.
    O ile dobrze pamiętam, to był z Optimy. A może mieli od różnych dostawców.
    Aktualnie nie sprzedają słodu w Radzyniu, bo mają jakiś remont. Miał się skończyć na jesieni, ale się oczywiście przedłuża...

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Mi tez sie obilo o uszy, ze mieli slod z Optimy. No ale to tylko plotka. Pozatym wydaje mi sie, ze slodownia moze miec kilka produktow w ofercie. Ale opieram sie tylko o informacje z jednego z brytyjskich slodowni http://www.simpsonsmalt.co.uk/jps.asp
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #18
        Mieli z Optimy.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
          My Optimę mieliśmy dwa razy, pierwszy i ostatni.
          W OPTIMIE było więcej kamieni niż na polu aż śrutownik nie dawał rady
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza / ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • maaciej6
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.04
              • 219

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
              Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza / ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
              Słód jest Ok, a o korzystnej cenie nie muszę wspominać, bo większość umie liczyć
              "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

              Wolsztyński Browar Domowy M & P

              Comment

              • Terry
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 148

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza / ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
                Ja też kupiłem jakoś w tym okresie. Chyba w październiku. I potwierdzam - również jestem bardzo zadowolony. Nie wiem na ile jest to zasługa słodu, a na ile inne czynniki ale przy ostatnich warkach wydajność jest dla mnie oszałamiająca (76,63% i 79,83%, a zaczynałem od jakichś 50% czasem nawet poniżej)

                Słód bez zanieczyszczeń, a na efekty smakowe przyjdzie jeszcze poczekać parę tygodni.

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry
                  76,63% i 79,83%
                  Jak to liczysz? Bo wydajność prawie 80% to nie chce mi się wierzyć

                  Comment

                  • Terry
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 148

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    Jak to liczysz? Bo wydajność prawie 80% to nie chce mi się wierzyć
                    Mi też
                    No ale sprawdziłem cukromierz - w 20* w wodzie wskazuje 0 więc chyba ok.

                    Wzór jaki stosuję jest następujący:
                    gęstość brzeczki*ilość brzeczki w litrach*10*wskaźnik wyliczany ze skomplikowanego wzoru który dostałem od Totusa (w praktyce wychodzi od 1,04 do 1,06)/zasyp w gramach

                    Przy piwach typu stout nie liczę barwiących ponieważ dodaję je po zacieraniu.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2009-03-03, 09:11.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Czegoś nie rozumiem.
                      Czyli gęstość w g/cm3 (kg/dm3) razy litraż brzeczki daje masę brzeczki w kilogramach (dla 20 litrów brzeczki OG 1,044 g/cm3 daje 20,88 kg brzeczki). pomnożone przez 10 i powiedzmy 1,05 daje 219,24. Jeśli to podzieliśc przez masę słodu w gramach za cholerę nie wydzie 75-80%.

                      Zmierzam do tego, że tak wysoka wydajność wynika prawdopodobnie z błędnego obliczenia.

                      Comment

                      • Terry
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 148

                        #26
                        Warka 14 Stout
                        gęstość 11,98 BLG
                        ilość 63 L
                        wskaźnik 1,0483
                        zasyp 10325

                        11,98*10*63*1,0483/10325 = 0,767

                        Mi wychodzi.
                        Wcześniej liczyłem tak samo ale bez tego wskaźnika - wychodziło 2,5-3% niżej.

                        Prawda z wydajnością jest taka, że sposobów na jej liczenie jest kilka.
                        Ten sposób liczenia zaproponował mi Totus, który pogrzebał więcej w tym temacie i tego się trzymam. Pozwala mi to ocenić przede wszystkim swoją warzelnie - skoro każda warka liczona jest w ten sam sposób to mogę sobie porównywać i kontrolować kiedy ile udało mi się uzyskać i czy wszystko poszło dobrze.

                        A czy jest to liczone w jedyny słuszny sposób czy tylko w sposób orientacyjny - nawet jak się okaże że wydajność liczoną innym sposobem wynosi 70% to najważniejsze dla mnie jest że z nieco ponad 10kg zasypu otrzymuje 63L brzeczki 12 BLG

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #27
                          Ten wskaźnik to gęstość brzeczki 11,98 Blg podany w g/cm3.
                          A wydajność bliska 80% jest imponująca.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • dadek
                            Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                            dadek
                            Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                            2025-01-28, 01:04
                          • Prusak
                            Brokreacja, Apothecary
                            Prusak
                            No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
                            Blg 18
                            A: 6, 5%
                            Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
                            Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
                            Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
                            Barwa...
                            2024-11-21, 21:16
                          • dadek
                            Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                            dadek
                            Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                            2024-10-23, 00:37
                          • ART
                            Thisted, Limfjords Baltic IPA
                            ART
                            ​ A tak sobie skopiowałem całkiem zacną formatkę od GaryFisher


                            To chyba dość świeży typ z tego browaru. Nie powiem, "bałtycka IPA" zamieszała w oczekiwaniach.
                            Będzie srogo-mocne ale jasne z chmielowym pierdachnięciem? 22 ballingi?
                            Nic z tego Ale...
                            2023-01-04, 20:57
                          • Javox
                            Waszczukowe, Świeży Lager
                            Javox
                            Ekstrakt 12.5*, alko 5.4%
                            Data do 29.08.2024

                            Piana - na dłużej pełna warstewka.
                            Lacing - trochę było.
                            Barwa - zamglony, opalizujący jasny żółty.
                            Gaz - średni.
                            Aromat - mięso gotowane.
                            Smak - słodkawe, mięso gotowane i kukurydza z puszki....
                            2023-11-21, 15:14
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...