Świeże słody w BA, ale za ile...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Adam5 Wyświetlenie odpowiedzi
    Bogutyn.... już od pewnego czasu nie prowadzi sprzedaży słodu, a posiadali go chyba z Baltic Maltu.
    O ile dobrze pamiętam, to był z Optimy. A może mieli od różnych dostawców.
    Aktualnie nie sprzedają słodu w Radzyniu, bo mają jakiś remont. Miał się skończyć na jesieni, ale się oczywiście przedłuża...

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Mi tez sie obilo o uszy, ze mieli slod z Optimy. No ale to tylko plotka. Pozatym wydaje mi sie, ze slodownia moze miec kilka produktow w ofercie. Ale opieram sie tylko o informacje z jednego z brytyjskich slodowni http://www.simpsonsmalt.co.uk/jps.asp
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #18
        Mieli z Optimy.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
          My Optimę mieliśmy dwa razy, pierwszy i ostatni.
          W OPTIMIE było więcej kamieni niż na polu aż śrutownik nie dawał rady
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza / ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • maaciej6
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.04
              • 219

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
              Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza / ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
              Słód jest Ok, a o korzystnej cenie nie muszę wspominać, bo większość umie liczyć
              "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

              Wolsztyński Browar Domowy M & P

              Comment

              • Terry
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 148

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                Muszę pochwalić WESa /choć rzadko mi się to zdarza / ale słód od nich z wrześniowego zakupu jest ok
                Ja też kupiłem jakoś w tym okresie. Chyba w październiku. I potwierdzam - również jestem bardzo zadowolony. Nie wiem na ile jest to zasługa słodu, a na ile inne czynniki ale przy ostatnich warkach wydajność jest dla mnie oszałamiająca (76,63% i 79,83%, a zaczynałem od jakichś 50% czasem nawet poniżej)

                Słód bez zanieczyszczeń, a na efekty smakowe przyjdzie jeszcze poczekać parę tygodni.

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
                  76,63% i 79,83%
                  Jak to liczysz? Bo wydajność prawie 80% to nie chce mi się wierzyć

                  Comment

                  • Terry
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 148

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak to liczysz? Bo wydajność prawie 80% to nie chce mi się wierzyć
                    Mi też
                    No ale sprawdziłem cukromierz - w 20* w wodzie wskazuje 0 więc chyba ok.

                    Wzór jaki stosuję jest następujący:
                    gęstość brzeczki*ilość brzeczki w litrach*10*wskaźnik wyliczany ze skomplikowanego wzoru który dostałem od Totusa (w praktyce wychodzi od 1,04 do 1,06)/zasyp w gramach

                    Przy piwach typu stout nie liczę barwiących ponieważ dodaję je po zacieraniu.
                    Last edited by Terry; 2009-03-03, 09:11.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Czegoś nie rozumiem.
                      Czyli gęstość w g/cm3 (kg/dm3) razy litraż brzeczki daje masę brzeczki w kilogramach (dla 20 litrów brzeczki OG 1,044 g/cm3 daje 20,88 kg brzeczki). pomnożone przez 10 i powiedzmy 1,05 daje 219,24. Jeśli to podzieliśc przez masę słodu w gramach za cholerę nie wydzie 75-80%.

                      Zmierzam do tego, że tak wysoka wydajność wynika prawdopodobnie z błędnego obliczenia.

                      Comment

                      • Terry
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 148

                        #26
                        Warka 14 Stout
                        gęstość 11,98 BLG
                        ilość 63 L
                        wskaźnik 1,0483
                        zasyp 10325

                        11,98*10*63*1,0483/10325 = 0,767

                        Mi wychodzi.
                        Wcześniej liczyłem tak samo ale bez tego wskaźnika - wychodziło 2,5-3% niżej.

                        Prawda z wydajnością jest taka, że sposobów na jej liczenie jest kilka.
                        Ten sposób liczenia zaproponował mi Totus, który pogrzebał więcej w tym temacie i tego się trzymam. Pozwala mi to ocenić przede wszystkim swoją warzelnie - skoro każda warka liczona jest w ten sam sposób to mogę sobie porównywać i kontrolować kiedy ile udało mi się uzyskać i czy wszystko poszło dobrze.

                        A czy jest to liczone w jedyny słuszny sposób czy tylko w sposób orientacyjny - nawet jak się okaże że wydajność liczoną innym sposobem wynosi 70% to najważniejsze dla mnie jest że z nieco ponad 10kg zasypu otrzymuje 63L brzeczki 12 BLG

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #27
                          Ten wskaźnik to gęstość brzeczki 11,98 Blg podany w g/cm3.
                          A wydajność bliska 80% jest imponująca.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X