Klarownie piwa
Collapse
X
-
Klarownie piwa
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedziWitam
Znalazłem w jednym ze sklepów środek do klarownia piwa ARES130.
-
-
Zbędne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
I wszystko jasne.
Dzięki za informacje.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
Ja stosowałem. O ile dobrze pamiętam na bazie bentonitu. Jego przydatność w przypadku piwa jest problematyczna, bo musi być odpowiednie środowisko by działał skutecznie a takowego nie ma w piwie. Owszem efekt jest, ale spokojnie, jak koledzy piszą można sobie podarowaćLast edited by e-prezes; 2009-02-04, 22:52.
Comment
-
-
Jesli jest to co pisze Kopyr to jest to bardzo dobry (tradycyjny) produkt do klarowania piw w stylu brytyjskim. Powszechnie uzywany w malych browarach lokalnych. Powoduje, ze piwo w beczce zbija sie w mocny jakby zelatynowy osad na dnie beczki."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi... Powoduje, ze piwo w beczce zbija sie w mocny jakby zelatynowy osad na dnie beczki.Last edited by piokl13; 2009-02-09, 11:32.
Comment
-
-
Osad jest ciezej ruszyc z dna niz normalnie. Ale faktycznie jak wozisz beczki i nimi trzesiesz zalecane jest zostawienie ich w piwnicach na 2 dni zamin wszystko opadnie, bo inaczej mozesz zalapac sie na piwo z paprochami. W przypadku jak warzysz piwo w domu i je serwujesz w domu to piwo szybciej sie klaruje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest żaden ARES. ARES130 to tylko kod w bazie sklepu winohobby.pl. Ten tajemniczy środek do klarowania to finnings czyli żelatyna z rybich ości. Bardzo popularne na Wyspach.
Rzeczywiście regularnie stosowany na Wyspach Brytyjskich do klarowania piw beczkowych cask ales (także w większej skali, przed filtracją). W Polsce karukiem klarowano piwo Grodziskie.
Nie jest łatwy w stosowaniu, ale próbować można.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Z mojego doswiadczenia nalezy dobrze wymieszac karuk z piwem. No i tutaj nalezy to robic raczej delikatnie. Inaczej caly srodek bedzie plywal na powierzchni piwa jako zelowata skorka."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Koledzy a czy ktoś z Was klarował za pomocą żelatyny? Jeśli tak to proszę o info kiedy ją się zadaje będę wdzięczny PozdrawiamSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70Koledzy a czy ktoś z Was klarował za pomocą żelatyny?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziTak. Efekty są bardzo dobre. Wystarczy dodać żelatynę 2-3 dni przed butelkowaniem. Podczas butelkowania dodaję drożdży dolnej fermentacji, bo może być kłopot z refermentacją w butelce (strąciliśmy drożdże w balonie). Dolniaki dobrze kłaczkują i bez problemu osiadają na dnie butelki.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Zaryzykować można zawsze, bo jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Chyba, że masz dobry mikroskop, to wtedy możesz sobie sprawdzić, czy po żelatynowaniu zostały tobie jakieś drożdże w piwie.
Tylko nie bardzo wiem, po co tak sobie komplikować życie. Jesli masz zbyt mętne piwo, to znaczy, że źle zacierasz, albo za krótko leżakujesz. Postaw na wtórnej dwa - trzy tygodnie w temp. poniżej 10 stopni i żadna żelatyna nie będzie potrzebna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziZaryzykować można zawsze, bo jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Chyba, że masz dobry mikroskop, to wtedy możesz sobie sprawdzić, czy po żelatynowaniu zostały tobie jakieś drożdże w piwie.
Tylko nie bardzo wiem, po co tak sobie komplikować życie. Jesli masz zbyt mętne piwo, to znaczy, że źle zacierasz, albo za krótko leżakujesz. Postaw na wtórnej dwa - trzy tygodnie w temp. poniżej 10 stopni i żadna żelatyna nie będzie potrzebna.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment